Stavbu zahradní pergoly zvládne každý. Musíte mít ale stavební povolení?

17. duben 2015

Přichází čas zahrádkářů. Ale práce není všechno. Musí se i odpočívat. Stavbu pergoli by měl zvládnout každý zahrádkář. Je to jednoduché, tvrdí šéfredaktor internetového časopisu pro kutily Pavel Zeman.

„Takové malé posezení se pak opravdu hodí. Navíc to není nic technicky složitého. Tedy pro alespoň trochu šikovného kutila, což zahrádkáři jsou už sami o sobě,“ říká Pavel Zeman o stavbě pergol.

Musíte mít stavební povolení?

Zeman doporučuje raději navštívit místní stavení úřad. V posledních letech se totiž několikrát měnila legislativa a tak jsou na vydávání povolení rozporuplné názory.

„Platí ale to, že pokud chcete stavět do dvou metrů od plotu, tak byste měli mít souhlas souseda. Ale v zásadě by mělo jít o stavbu přístěnku, který stavební povolení nepotřebuje,“ dodává.

Začněte s tužkou a papírem

Než ale začnete stavět, udělejte si obyčejný plánek. Nejlépe na čtverečkovaném papíře. Je třeba pořádně změřit prostor, kde chcete mít stůl, židle, a myslet na to, jestli je budete mít kam odsunout.

Zapomenout nemáte ani na malou skříňku nebo poličku. Bude se vám v budoucnu hodit. A pokud chcete mít krb nebo udírnu, rozhodněte si předem, kam budete směřovat odvod kouře, tedy takový malý komín.

Kam s ní?

To je samozřejmě ta nejdůležitější otázka. „Může stát samostatně, můžete ji přilepit na zadní stěnu garáže nebo dokonce postavit na garážovou střechu. Další možností je přestřešit s ní výstup na zahradu přímo z domu.“

Čtěte také

Pavel Zeman doporučuje hned taky vybrat střešní krytinu a druh střechy. Musíte vědět, jestli bude mírně zešikmená k jedné straně, ve tvaru klasického „áčka“, nebo bude mít úplně jiný tvar. „Podle střechy zvolíme spád a šířku latí. Každá krytina to má trochu jinak. Je dobré respektovat technické listy.“

A nezapomeňte naplánovat i odvod dešťové vody ze střechy! Dnes by člověk měl myslet na to, že i dešťovka se dá na zahradě využít třeba na zalévání záhonů.

Jak vybrat správný materiál?

Nejdostupnější a nejvhodnější jsou smrkové nebo borové hranolky. Hranolky z borovice jsou úplně nejlepší. Je totiž mastná a v našem podnebí vydrží nejdéle.

Hranolky musejí být hlavně suché, nejméně o profilu 10 x 10 cm. A myslet musíte i na jejich výšku. „Vybírejte tak, abyste na nejnižší straně, po spádování střechy, mohli pohodlně projít. Tedy ten nejvyšší člen rodiny,“ dodává Zeman.

Při rozpočtu potřebného materiálu nezapomeňte na přesah střechy. „To proto, aby vám při větru a dešti pod pergolu nezatékalo.“

A co ukotvení?

Myslete na to, že stojky je dobré pevně připevnit. Zkuste na kotvu nebo na trny, které zapustíte do betonu. Moderní jsou teď zemní vruty, které pouze mechanicky zašroubujete do země. Můžete je i vyzdít a mít tak cihlový sloupek.

Tak se dejte do toho! Pod pergolou můžete mít příjemné posezení s grilem nebo krbem a taky letní kuchyni. Nemusíte tak pořád nosit věci sem a tam.

pergola

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio