Na dovolenou si nepůjčujte, radí odborníci

26. červenec 2012

Středeční poradna patřila půjčkám na dovolenou. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěkné dopoledne vám od mikrofonu Dvojky Českého rozhlasu přeje Eva Kvasničková, posloucháte magazín Je jaká je a já se teď s dovolením zkusím lehce zasnít. Představuji si, že jsem někde u moře, všechny starosti jsem nechala doma, kolem mě jsou jenom moji blízcí, šumějící moře, bělostný písek a nejlépe kokosové palmy. Málokterá představa je asi lákavější, ovšem co když momentálně naše finanční zdroje vyschly? Chcete na dovolenou, ale nemáte na účtu dostatek peněz? Nevadí, stačí zvednout sluchátko a vzít si půjčku. Podobné slogany se na nás v letních měsících valí doslova ze všech stran. Jaká jsou ale úskalí podobných lákadel, o tom si budu v následujících chvílích povídat s panem doktorem Josefem Uchytilem ze společnosti Parters, dobrý den.
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Dobrý den.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Začíná poradna Rodinné finance a vám už je určitě jasné, jak zní dnešní téma. Půjčka na dovolenou, aneb jak poznáme špatný úvěr, tak pane doktore, v čem vlastně tkví rizika takového úvěru, který si vezmeme na pořízení naší dovolené?
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Tak je potřeba říct, že to nejhorší, co na úvěru na dovolenou je, je ten úvěr samotný, to znamená, v situaci, kdy nejsem si na dovolenou našetřit v průběhu měsíců, nebo let, tak pak není správné rozhodnutí spoléhat se na mé budoucí příjmy, že budu schopen splácet půjčku na dovolenou. Je to samozřejmě o emocích a pokud už dva roky jsem se svou rodinou nejel na dovolenou, tak mám nutkání k tomu si půjčit a na dovolenou jet. Když už tedy se rozhodnu k tomu kroku, před kterým varuju, tak pak je potřeba se podívat samozřejmě na náklady takové půjčky, na schopnost - na mou schopnost splácet, to znamená, jestli budu schopen měsíc co měsíc splátku posílat a na náležitosti smlouvy, na úvěrové podmínky. První věc, na kterou je potřeba se zaměřit je dobře známé RPSN, respektive dobře známý pojem, který každý už někde slyšel, ale ne všichni mu zcela dobře rozumí. RPSN znamená roční procentní sazby nákladů a znamená to, kolik opravdu za jeden rok splácení přeplatím. Pozor proto na úrokové sazby, měsíční, denní, které se mohou objevit v úvěrových smlouvách, když už tak roční sazba a potom poplatky, které jsou spojené s půjčkou, to je to, na co bych se měl zaměřit, ideálně RPSN.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili takové ty vábničky, kdy na nás opravdu reklamy valí informace typu - nezaplatíte nic navíc, nejdřív odjedete na dovolenou, potom splácet budete až poté - na to nehledět.
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Na to nehledět, nehledě na to, že leckdy to není o tom nezaplatíte nic navíc, ale tím lákadlem je na začátku nemusíte vůbec nic platit, 0 korun a pak třicet šest splátek, ale když si spočítáte 36 krát tu splátku, tak to může být desítky, klidně stovky procent navíc.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dlužníci asi často chybují v tom, že už v té kanceláři oné úvěrové společnosti se vidí pod slunečníkem na nějaké vyhřáté pláži a o ty podmínky smlouvy se vlastně moc nezajímají, většinou sáhnou po té první nabídce, kterou jim třeba v oné CK, nebo agentuře nabídnou a připraví se vlastně tak o možnost porovnat si nabídku, jaká je na trhu a asi potom výrazně narůstá ta šance, že vyberou zrovna nějaký špatný typ úvěru.
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Tak je to tak. U financí by vždycky rozhodovat rozum, nikoli emoce. Chápu, že ta vidina pod slunečníkem na pláži je natolik lákavá, že mozek se zatemní a začnou rozhodovat emoce, ale není to samozřejmě správně, žádný obchodník v žádné CK vás nemůže tlačit k tomu, abyste se rozhodli na místě. Samozřejmě spousta obchodníků k tomu má svoje triky typu - když se rozhodnete ihned, dostanete 10% slevu, ale dalších stovky procent přeplatíte na úvěru, takže pozor na to.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili když člověk odchází vybírat zájezd do CK, nebo agentury a ví, že nemá hotovost buď v kapse, nebo na účtu, tak vždycky si sebou vzít minimálně kalkulačku, jít si dosednout někam stranou a přepočítat si to.
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Ideálně ani nesahat na kliku té kanceláře, jde se domů, pokud opravdu nemám peníze na dovolenou, tak si jí radši upřít, to je to první zásadní pravidlo, když už teda do té kanceláře jdu, tak opravdu s kalkulačkou, ale zase nechci zpochybňovat schopnosti výpočetní běžného člověka, který do té kanceláře jde, spíše opravdu si vzít podmínky k nastudování domů, poradit se s profesionálem.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Poradit se s profesionálem, to je jedna z prvních rad, kterou teď dostáváme v dopoledním vysílání Dvojky Českého rozhlasu od pana doktora Josefa Uchytila ze společnosti Partners, hosta naší dnešní poradny Rodinné finance. Povídáme si o půjčkách na dovolenou, aneb jak máme rozpoznat špatný typ úvěru a vy se samozřejmě s panem doktorem můžete poradit také, využít k tomu můžete naší mailovou adresu jejakaje@rozhlas.cz, také můžete hned teď vytočit číslo 22 155 25 25 a spojit se s námi telefonicky, můžete svůj dotaz položit živě do vysílání, pakliže radši píšete SMS, tak prosím vyťukejte zprávu ve tvaru R2 mezera JEJAKAJE mezera a text vašeho dotazu, zprávu pošlete na číslo 90 777 04 a já ještě doplním, že službu provozuje ATS Praha a jedna SNS zpráva stojí čtyři koruny. No a pakliže si svoje dotazy potřebujete spíš rozmyslet, naformulovat, tak usedněte k počítači, připojte se k internetu a podívejte se na webové stránky dvojka.rozhlas.cz, kde bude už za malou chvíli pan doktor Josef Uchytil odpovídat na našem chatu.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak se nedostat do úvěrové pasti, jak se nepřivést k bankrotu, tedy jenom tím, že odjedu na dovolenou, na kterou jsem neměl dopředu naspořeno, o tom si povídáme v naší poradně Rodinné finance s doktorem Josefem Uchytilem ze společnosti Partners, vy se stále ještě můžete ptát prostřednictvím mailové adresy jejakaje@rozhlas.cz, anebo můžete vytočit telefonní čísla sem k nám do studia 22 155 25 25, nebo 22 155 24 24. Pane doktore, já jsem debaty o úvěrech, o půjčkách na dovolenou zaslechla už v médiích několikrát, přesto že se o tom poměrně dost mluví, stále se ještě objevují lidé, kteří jak se říká sednou na lep těm vábničkám a zkrátka zamotají se do toho kolotoče půjček, dluhů, úvěrů?
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Je to tak, ono platí takové jedno krásné pravidlo a to je, že životní úroveň domácnosti neurčuje úhlopříčka televizoru, který v ní je a bohužel často vidím, že to jsou takoví ti notoričtí dlužníci, kteří už mají několik půjček, jdou kolem prodejny elektra a vidí tam prostě tu velkou, širokou plazmu bez navýšení a jsou v tom zase a pokud nejsou schopni potom splácet úvěry, tak vytloukají klín klínem. Oni samozřejmě jsou krásné na trhu typu konsolidace úvěrů, kdy můžu sloučit několik úvěrů do jednoho, snížit si splátku, což pokud jsem zodpovědný vůči svým financím, vůči své rodině, tak mi to pomůže, pokud ne, tak mi to uvolní ruce k dalším úvěrům.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pakliže se ale přes všechny rady, přes všechna varování svého týdne u moře, pod palmami nechceme za žádnou cenu vzdát a hodláme se přesto zadlužit, dají se alespoň nějak minimalizovat ta možná rizika, pojďme si třeba vyjmenovat nač si opravdu dát pozor při čtení té úvěrové smlouvy.
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Tak jeden pojem jsme už zmínili, to je RPSN - roční procentní sazba nákladů, měla by se pohybovat pod dvacet procent, to znamená, pokud přeplácím víc než dvacet procent ročně, s čímž se můžete setkat, mohou to být dokonce stovky procent, tak do takového úvěru rozhodně nejít. Další důležitá věc je - v úvěrových podmínkách pozor na rozhodčí doložky. Rozhodčí doložka určuje ve většině případů určuje jednoho konkrétního rozhodce, který v momentě, kdy dlužník nesplácí, rozhoduje o tom, jak ten další proces bude následovat a vzhledem k tomu, že to je jedna osoba, která figuruje na všech úvěrových smlouvách dané společnosti, tak těžko soudit, jestli je, nebo není nestranný.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tedy dovolená je takový řekněme krátkodobý počin, taková kratochvíle jak se říká. Přesto ale jsou situace, kdy se hodí vzít si úvěr, jaká jsou ta obecná základní pravidla, kdy se hodí vzít si úvěr a řekněme, že se tím nezamotáme do toho úvěrového kolotoče?
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Do té spirály. To je výborná otázka, dá se říci, že špatný úvěr je úvěr na cokoli, co ztratí hodnotu ihned po koupi, nebo ztratí hodnotu dříve, než doplatím úvěr. Může to být ta dovolená, může to být ten televizor, může to být ale klidně i auto. Na druhou stranu dobrý úvěr je úvěr na třeba nemovitost, ale i na cokoli, co si svoji hodnotu zachová, ideálně v čase ještě svojí hodnotu navyšuje, takže investice do vlastního bydlení může být správnou volbou a úvěr pak nebude o desítkách procent ročního SPSN, ale o jednotkách procent.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili když si to řekneme na nějakém příkladu, když to trochu zlidštíme, tak když si vezmu úvěr, neboli hypotéku na rodinný dům, budu ho splácet řekněme dvacet, nebo třicet let, tak vyplatí se to, protože životnost toho domu bude desítky let, třeba padesát let.
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Obzvláště při dnešních podmínkách, kdy úrokové sazby jsou na historickém minimu a mohu mít úrokovou sazbu kolem tří procent, při dlouhodobé inflaci dvě a půl procenta a tím pádem mám peníze půjčené takřka zadarmo.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já myslím, že teď jsme tedy všechny naše posluchače dostatečně varovali před braním si úvěrů na dovolenou, na letošní prázdniny. Kam se vůbec chystáte o prázdninách vy, pane doktore?
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Tak já už jsem na jedné dovolené byl v Turecku a chystáme se ještě na tábor s naším malým prckem, takže s rodinkou.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A předpokládám, že dovolená v Turecku rozhodně nebyla na úvěr?
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Rozhodně nebyla na úvěr, přesně tak.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, pokud se ještě s panem doktorem Josefem Uchytilem budete chtít spojit, budete třeba chtít konzultovat nějakou konkrétní specifickou situaci, kterou jste se neodvážili sdělit do našeho rozhlasového éteru, tak máte možnost, připojte se na internet, podívejte se na naše webové stránky dvojka.rozhlas.cz a můžete s doktorem Josefem Uchytilem ještě následující chvíle chatovat. Já vám mnohokrát děkuji a přeji příjemné prožití těch letošních prázdnin, hezky si to užijte na táboře, na slyšenou.
Josef UCHYTIL, společnost Partners
--------------------
Díky, na slyšenou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.