Jak pečovat o psa a kočku ve stáří

31. leden 2014

Od jakého věku můžeme považovat našeho psa nebo kočku za seniora? Jak se o ně máme starat a čím bychom měli doplňovat jejich stravu? Na otázky odpovídal veterinář Karel Najman.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
U nohou ležela Petru Mukovi láska, ta nebezpečná věc, vám možná leží u nohou nějaký ten čtyřnohý společník, možná právě teď drbete za ušima svého psa nebo kočku, tak v tom klidně pokračujete, protože právě o našich zvířecích mazlíčcích bude řeč v následujících minutách. Je s vámi dopolední vysílání Dvojky Českého rozhlasu, od mikrofonu vám pěkný den přeje Eva Kvasničková. Zdravím také pana doktorka Karla Najmana z Veterinární nemocnice AA-Vet. Dobrý den.

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste pro dnešek vybral velice důležité a zajímavé téma, připomeneme si rady jak pečovat o psa a kočku ve stáří. Musím se na začátek zeptat, od jakého věku vlastně náš pes nebo kočka spadají do kategorie senior nebo seniorka?

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak a já vám na to neumím odpovědět, i to hrozně mění, existuje spousta tabulek, které převádí věk psí na věk lidský, ale je tam velmi velká variabilita. U kočky si můžeme říci, že starou kočku budeme považovat od nějakých 13, 14 let. Kočky obecně mají připraveno tady na tomto světě žít dlouho, pokud je nepřejede nějaké auto, což je u nich bohužel častá příhoda. U pejsků, takže u těch hodně velikých, ti se dožívají 7, 8 let, zatímco některá dlouhověká plemena špic, jezevčík 15, 16, 17 proč ne. Takže těžko říct, kdy je to stáří a je to asi jako s lidmi. Někteří lidé jsou v 70 mladí, někteří v 55 staří, to je různé.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
My si určitě s přibývajícími léty u pejska nebo u kočky, u kocoura a podobně určitě všimneme určitých změn v chování, ve zdravotním stavu. Jaké jsou vlastně ty nejčastější stránky stárnutí? Můeme to vzít třeba podobně jako u lidí, říká se, že s prvními šedinami, mají něco podobného třeba pejskové, šediny kolem čenichu?

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Ano, přesně mají, obecně šediví pejsci víc než kočky. Obecně u těch psů to stárnutí je tak nějak víc vidět. Pes je člověku opravdu mnohem víc podobný. Kočka si žije svým životem, svým stylem a spousta koček i ve vysokém věku vypadá prostě moc hezky a nepoznáte na nich ten věk. U pejsků, to šednutí nebo to stárnutí vidět je a právě ať šednutím ať úbytkem svalové hmoty, tak jako poznáme na psu, že ten pes stárne. Tak jako u lidí i u psů je docela nápadná ztráta smyslů, nebo úbytek výkonnosti smyslů. Dost často se setkáváme u pejsků se ztrátou sluchu. Sluchu a teda zraku samozřejmě taky, čich, chuť těžko posoudíme, ale tak to jsou zrovna smysly, které jim většinou zůstávají dost dlouho, zejména ten čich, ale co se týká sluchu, tak to bývá jeden z prvních, který je opouští a někdy i dost nápadně. Potkáváme se s tím, že kolem 10, 12 roku věku nám najednou neslyší a přeje si vyšetřit toho pejska, ale je to prostě normální degenerativní proces, kdy ten pes ztratí sluch. A jak se říká, že u toho psa ten zrak není až tak zásadní, jistě není to příjemné, když ten pejsek oslepne, ale ztráta sluchu mnohdy bývá opravdu daleko zásadnější. Spousta majitelů s tím psem komunikuje výborně, chodí spolu, chodí spolu bez vodítka a teď najednou ten pejsek neslyší a jak ho zavoláte? A nevysvětlíte mu, nezavoláte ho od auta a nezabrzdíte ho na konci chodníku, že dupete, tleskáte, pískáte a nakonec na stará kolena toho pejska musíte učit chodit na vodítku, i když předtím chodil perfektně u nohy a nebo se dal ovládat. Takže ztráta sluchu je skutečně věc, se kterou nemůžeme nic udělat, vyskytuje se jenom na ni musíme být připraveni. Zrak samozřejmě tam někdy máme i docela možnosti to napravit, ne vždycky, ale na druhou stranu bez toho zraku si ten pejsek uvykne, se sluchem to je mnohem horší.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
U nás u lidí určitě s přibývajícími roky můžeme také vysledovat různé pohybové potíže, zkrátka zatuhlé klouby, těžko se nám vstává z postele.

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
A zase je to u psů, zase ta kočka to zvládá jinak, docela dobře, tak jak i ty smysly ztrácí méně, i ten pohyb zvládá kočka vždycky lépe než pes a u psů ten pohyb bývá velkým kamenem úrazu u velkých plemen psů. Je to doslova ta věc, která jim mnohdy zkracuje život, i když tělo jinak funguje, protože když budete manipulovat s desetikilovým jezevčíkem nebo kavalírkem, tak se vám bude manipulovat mnohem snáz než s pětatřicetikilovým zlatým retrívrem. Takže pohybové potíže jsou u velkých psů opravdu zásadním problémem a přes veškerou snahu taky si nemůžeme slibovat, že je vyřešíme tak, jak je nevyřešíme u lidí, tak u psů jsme na tom podobně. Trošku se s tím pojí to, co jsem vyčlenil do oblasti neurologie, ale vytáhl bych to i teď, dochází k stáru nebo ty pohybové potíže mohou mít příčinu jak ortopedickou, vyvine se artróza na základě třeba nějakých dysplazií nebo různejch jinech kloubních onemocnění, ale často se do toho namíchají některé neurologické potíže, a to jak takové, které jsou spojené s poruchou páteře, takové třeba čemu říkáme syndrom claudie quinny hexenšus nebo ischias lidsky přeloženo do lidské řeči přeloženo, tak stejně tak se ale mohou vyskytovat i nemoci, které postihují přímo neurony jako takové, dochází k degenerativním postižením, takže i to, co se s tím pohybem pojí. A třetí taková velká skupina stárnutí, kde těžko říct, jestli jde o nemoci nebo jenom prostě projev stárnutí, je problém s vyprazdňováním. U psů obecně spíš, že je ho moc, u koček že je ho málo. U psů se často setkáváme s inkontinencí moči i stolice, často ta moč odchází spontánně, nejvíce jsou tím postiženy kastrované feny, ale můžeme se potkat i u psů s tím, někdy tomu pomoci jde, někdy ne, ale často se musíme smířit s tím, že tomu pejskovi prostě nebo té fence nějakým způsobem zadaptujeme dětskou plenu. U koček se setkáváme častěji s opačným probléme, kočky často trpí na zácpy, kočky obecně málo pijou a ve vyšším věku se to projevuje často u kocourů problémem ucpávání močových cest nebo onemocněním dolního močového traktu, zatímco u starých koček je daleko častějším problémem, že se nevyprazdňují. Tady je taková jednoduchá věc nebo tady bych mohl využít toho a apelovat na majitele, aby toto sledovali a relativně snadnou pomocí, kromě tedy vnucování vody, což je velmi dobré i z hlediska potom dalších onemocnění, tak lze pomoci třeba laktózou volně dostupnou, která je takovým šetrným projímadlem. Takže u psů, tam si toho nemůžeme nevšimnout, když nacházíme čůrání a kakaní po bytě, u koček si toho nevšimnout můžeme a tak myslet na to, jestli se ta stará kočka skutečně vyprazdňuje.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Péče o starého psa či kočku, tak zní téma čtvrteční Veterinární poradny v dopoledním vysílání Dvojky Českého rozhlasu. Spojit se s námi můžete i vy, milí posluchači, prostřednictvím telefonních čísel 221552525 nebo 221552424, k dispozici je vám i mailová adresa jejakaje@rozhlas.cz, už tu na pana doktora čeká několik zajímavých dotazů. Ptát se můžete i prostřednictvím SMS zpráv, ty posílejte ve tvaru R2 JEJAKAJE a text vašeho dotazu, zprávu posílejte na číslo 9077704 a já ještě doplním, že službu provozuje ATS Praha a jedna SMSka vás přijde na 4 koruny.

/ Písnička /

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dopolední vysílání Dvojky Českého rozhlasu hostí pana doktora Karla Najmana z Veterinární nemocnice AA-Vet. Povídáme si o tom, jak pečovat o starého psa nebo kočku. Zapojit se do našeho vysílání máte možnost samozřejmě i vy, milí posluchači, prostřednictvím telefonních čísel 221552525 nebo 2424 na konci a už tak učinil první z vás, dobré dopoledne. Haló, haló, dobrý den.

osoba
--------------------
Piten Dalibor, dobrý den. Já bych měl dotaz na pana doktora, jestli by mi mohl říct zhruba tak průměrnej věk, kolika jako, jakýho průměrnýho věku se dožije jihoruskej ovčák?

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, tak to jsou ta velká plemena, i když zrovna tato z těch velkých bývají docela odolná, ale je tam veliká variabilita. Prostě setkáváme se s jedincema, který umírají v 7, 8 letech, setkáváme se s 10, 11letými, jo.Zrovna toto je plemeno, kdy můžeme očekávat, že to může bejt dýl, ale dopředu se nikdy nedá odhadnout, ale je to prostě na spíš v tý kraktší části toho spektra, ale to nikdy nemůžete vědět, že jo. Známe velké plemena, velké psi 14leté a známe malé a staré 10leté.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, máte ještě nějaký dotaz? Nemáte, děkujeme, mějte se hezky.

osoba
--------------------
Ne, ne, ne, mějte se hezky, na shledanou.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak je tu další telefonický dotaz tentokrát od paní posluchačky, zdravíme vás.

osoba
--------------------
Ano, dobrý den.

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Pane doktore, já bych prosila o radu, máme teriérka 11letýho, od mala ho krmíme, řeknu i značku, krmíme odmala eukanobou, pejsek je v pořádku, to by nic, ale když si lehne nebo když začne usínat, tak jako tak jako kdyby chraptěl nebo jako když chrápe, jako to trvá chvilku, tak já nevím, třeba 6x, 7x nebo tak a když se dívám, když leží, tak to bříško, jako kdyby dejchal tak trochu jinak, jako kdyby se mu ten dech táhne to bříšku.

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Může to dýl trvat, může tu šířku nadechovat třeba nadvakrát, může se objevit zachraptění. Postižení dýchacích cest u starších pejsků je, přiznám se, neřekl jsem, měl jsem ho připravený, ale nedostal jsem se k němu, je to skutečně jedna z relativně častých potíží a nemusí a může to něco znamenat. V tomto věku předpokládám, že toho pejska ještě očkujete, takže při očkování by bylo dobrý, kdyby si ho ten veterinář poslechnul a podle toho rozhodnul jak dál. Nemusí to znamenat vůbec nic, může to být jenom tím, že stáru jak se uvolňujou se svaly, uvolňujou se i svaly v dýchacích cestách, hrtanu a hltanu a nějaké zachraptění se tam může objevit, to není nebezpečné, ale může tam být i něco jako je u lidí třeba chornická bronchitida a to by bylo dobré podchytit. Takže určitě bych to s ním v rámci nějaké prevence došel.

osoba
--------------------
Tak, já děkuji za odpověď.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na slyšenou. Tak a teď je tu třetí telefonický dotaz z dnešní Veterinární poradny. Dobré dopoledne.

osoba
--------------------
Dobré dopoledne, já jsem Marie od Kolína. Já bych se chtěla zeptat pana doktora, jestli existuje u fenek taky takzvané klimakterium, nebo jak bych to nazvala, kdy teda fenky asi přestávají ...

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Jednoduchá odpověď neexistuje. Nexistuje, pohlavní cyklus se s věkem znepravidelňuje, protahuje, bývá méně výrazný, ale ukončení pohlavního cyklu není. Naopak může vyústit ten nepravidelný pohlavní cyklus v zánět dělohy, což sice není příčina jako těch úplně starejch fenek, většinou se s tím setkáváme v tom starším středním věku, ale jako nepravidelný cyklus může bejt, dávejte na to pozor.

osoba
--------------------
Dobře, děkuji vám, na shledanou.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
I my děkujeme za dotazy a teď se také pojďme věnovat dotazům došlým do naší e-mailový schránky. Paní posluchačka Jana svůj e-mail doplnila dvěma fotografiemi a prosí o radu, co se psími stařeckými bradavicemi? Má krysaříka 11letého a posílá nám fotku, kterak má její pejsek bradavici na rtu, píše, že s tím se asi nic dělat nedá, ale také má další bradavici na zadečku a ptá se, zda by mohla použít něco z lékárny?

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, použít jde, třeba lapis je věc, která docela funguje a musíme se smířit s tím, že ta bradavice po tom použití nějaký čas mokvá. Někdy mohou fungovat i nějaké babské recepty jako je třeba vlaštovičník větší za čerstva potíraný, ale chtěl jsem připomenout, anebo samozřejmě lze ty bradavice podvazovat, takové ty stopkaté, i to všechno funguje. Jenom jsem chtěl se přimluvit za to, abychom si byli jistí, že jsou to bradavice, ono ne každý výrůstek na kůži bradavicí je a mohou se vyskytovat i některé nádorky, které mohou být třeba vážnější nebo vážné. Takže určitě bych to zkonzultoval zase s veterinářem, aby se to prohlídlo na tom pejskovi, to se dost dobře na dálku. Takže bradavice určitě ošetřovat jde, jenom si to občas nechtě posvětit, jestli je to fakt bradavice.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, říká pan doktor Karel Najman. A ještě stihneme poslední dotaz z e-mailové schránky. Posluchačka má 13letou fenku pudlíka, která je od loňského roku slepá. Poslední dva měsíce má takové divné stavy, kdy upře pohled do nějakého místa, začne vrčet a štěkat, když se ji snaží paní posluchačka uklidnit, tak začne škaredě cenit zuby, rafne po ní, ale nikdy ji nekousne plnou silou. Zkoušela ji posunout pelíšek na jiné místo, ale tím ji vzhledem k té slepotě trošku dezorientuje. Čím to může být způsobené, může mít fenka nějaké halucinace? Celý život byla klidný a bezproblémový pes.

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
To by mě zajímalo, jestli někdy budeme schopni na toto odpovědět, nebo vžít se do toho, jestli pes má halucinace nebo cítí, úplně to nechci zatracovat, ale v téhle chvíli můžeme jenom spekulovat. Tak je velmi pravděpodobné, že ten pejsek je skutečně zmatenej, když mu jeden smysl vypadl, jakkoli jsem říkal, že ten sluch je strašně důležitej pro tu komunikaci s majitelem, tak každej ze psů, toho si určitě majitelé všimnou, preferuje jinej smysl. Některej pejsek, když mu hodíte potravu, tak ji vyčuchává, některej jde po zraku. Stejným způsobem může prostě tomu zraku klást větší důraz i během života a když ho najednou nemá, tak je skutečně to vede k velké zmatenosti. To, že vrčí z pelíšku, je pochopitelné, ten pelíšek je pro něj útočiště, tak chce mít tam aspoň klid a neví, co se s ní děje, tak proto může reagovat agresivitou. Na druhou stranu i u pejsků se vyskytuje to, co jsem asi u té neurologie nedořekl dobře, vyskytuje demence, skutečně je stařecká demence a v takovým případě jako může se projevovat i zmatené chování. I když tady v případě ztráty té zraku bych asi spíše se přimlouval za to, že je to prostě věc, která, když si s tím neumí poradit, buďte trpělivá a nezasahujte víc než on chce ten pejsek, běžte k němu blíž, když vám to umožní, nevnucujte mu péči, uklidní se, určitě si najde způsob jak potom fungovat dál. Samozřejmě může být docela možné, že ten pejsek kromě zraku ztratil i sluch, takže opravdu to pro něj může bejt těžké.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ještě stihneme ve stručnosti dva dotazy, tak poprosím o krátké odpovědi. Jakou máte, pane doktore, zkušenost s četností výskytu polyneuropatie u stárnoucích psů, jaký je výskyt u psů vůbec?

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Aha, na statistiku to je těžký, sám neurologii nedělám, nechci střílet, ale není to vzácná nemoc. Skutečně se s tím setkat můžeme.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A další, majitelka má psa křížence německého ovčáka, váží 35 kilogramů, v létě mu bude 7 let, zdravotní problémy nemá až na případy, kdy jdou na procházku, ujdou několik kilometrů, poslední dobou sotva ujde 1 kilometr, musí si lehnout a počkat. Může mít nemocné srdce?

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Může, jednoduchá odpověď může, určitě sypat k veterináři vyšetřit.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, říká pan doktor Karel Najman, moc mu děkuji za zajímavé odpovědi a také za zajímavé téma pro dnešní Veterinární poradnu.

MVDr. Karel NAJMAN, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na slyšenou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.