Cukrovka u psů a koček

14. únor 2014

Cukrovkou netrpí jen lidé, ale také zvířata. Je tohle onemocnění totožné s tím, jaké známe z lidské medicíny? Na otázky odpovídal veterinář Michal Alexa z nemocnice AAVET.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Věru Špinarovou a její Kouzlo bílej čar teď navážeme i my a to v dopoledním vysílání dvojky Českého rozhlasu. Od mikrofonu vám pěkný den přeje Eva Kvasničková a vítám u nás ve studiu i pana doktora Michala Alexu z veterinární nemocnice AAVET. Dobrý den.

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
Dobrý den.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je tu pravidelná čtvrteční poradna pro chovatele domácích mazlíčků. My se dnes zaměříme na problém, který trápí nejen čím dál tím víc lidských pacientů, ale i těch zvířecích. Tím problémem je cukrovka neboli diabetes. Pane doktore, je tohle onemocnění totožné s tím, jak cukrovku známe z lidské medicíny? Tedy že ho i u psů a u koček způsobuje nedostatek inzulinu a to vede k hyperglykemii?

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
Je to přesná definice, paní redaktorko. Není to tak, že vždycky nedostatek inzulinu, ten nedostatek inzulinu hraje velmi důležitou roli u pejsků, protože tam ta cukrovka je velmi často spojená s výraznou destrukcí takových těch specifických buněk, které my známe na slinivce břišní, to jsou ty beta buňky těch langerhansových ostrůvků a tam opravdu hladina toho inzulinu, který se dokáže vyprodukovat tou slinivkou břišní, je velmi nízká. U koček, tam už to není úplně pravda, protože tam ta produkce toho inzulinu může být do jisté míry zachovaná, dostatečná, ale vzniká tam takzvaná rezistence k inzulinu, to znamená, že ten organismus si s ním nedokáže v podstatě poradit a většinou je to spojené s výraznou obezitou těch koček, tak jinými slovy prostě ta kočka má tolik buněk v těle nebo je tak obrovská, že ta produkce té slinivky břišní je nedostatečná a ty nároky na ten cukr jsou tak vysoké, že prostě začne najednou ta slinivka břišní degradovat, degenerovat a prostě se začne vytvářet opět cukrovka.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
U kterých zvířat se cukrovka nejčastěji vyskytuje? Když to třeba vezmeme podle věku.

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
No, tam je to trochu jinak taky zase u psů a u koček. U psů jsou nejčastěji cukrovkou postižené feny a to z toho důvodu, že feny se v určité fázi, v určitém věku dostávají do takových obtíží řekněme s gynekologickým aparátem, kdy mohou vznikat změny na vaječnících, které způsobují větší tvorbu progestinu, progestagenu v takové fázi, které my říkáme diestrus, to je mezi dvěma háráními. A v této fázi vlastně ty protestiny stimulují tvorbu zase jednoho hormonu, který se jmenuje somatotropní hormon, který působí proti účinku toho inzulinu. A tak v podstatě se ten inzulin neuplatňuje, tvoří se ho málo, dochází tam zase k té hyperglykemii a ta fenka trpí cukrovkou. A to je cukrovka, která je částečně reverzibilní. Říkáme tomu, že prostě potom, když se ta fenka vykastruje, tak po nějaké době, pokud tam je zachované dostatečné množství tady těch buněk na té slinivce břišní, které ten inzulin ještě dokáží vyrobit, tak ještě ta fenka se dokáže vrátit jakoby do normálního života bez toho, aniž by potřebovala píchat ten inzulin. Ale opravdu to záleží jenom, jak rychle se to chytne a jaká vlastně ta populace těch buněk je zachovalá. Takže predispozice je u starších fenek nebo vyššího středního věku, u koček, tam to závisí spíš na výživové, jako na nějaké výživě, protože u koček, které jsou velmi obézní, tak i v mladším věku se mohou setkat s diabetem. Většinou jsou to teda středně staří až starší kocouři, ale je to dané tím, že jsou celý život prostě obézní. Ta slinivka břišní je hodně zatěžovaná. Jsou tam velké požadavky na ten inzulin a stejně tak jak jsou požadavky na ten inzulin a spojená ta tvorba toho inzulinu, tak se v té slinivce tvoří taková substance, říkáme jí amylin, která se tam usazuje ve formě takové úplně nesourodé hmoty, řekněme, takového amyloidu a dochází k degeneraci tady té slinivky břišní. Takže ti kocouři, kteří celý život si dopřávají, jsou výrazně nad váhou a jsou málo v podstatě nějakým způsobem zatěžovaní, což ani nejde u nich, protože už jsou potom tolik obézní, tak u nich se potom rozvíjí tady ta cukrovka navíc. A pak takový kocour prostě najednou dlouho hodně pije, dlouho močí, výrazně. To znamená, majitel najednou si všimne, že pořád mu vyměňuje ten kočkolit a pak jako furt chuť do jídla má, ale najednou začne trošičku hubnout, pak mu začne být úplně špatně a přijde v podstatě do té nemocnice nebo k tomu veterináři v období, kdy už ten kocour jede na takzvaný energetický dluh, už je v jakémsi metabolickém rozvratu a pak už nezbývá nic jiného, než ho převést na ten inzulin, který my mu podáváme a ta léčba je potom většinou doživotní.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnes je to tedy taková veterinárně chemická poradna, bych spíš řekla. Je potřeba si trošku zopakovat chemii ze střední školy. Když to vezmu trošku laicky, tak která třeba psí plemena mají větší sklon k cukrovce?

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
No, vyloženě plemena predispozice těžko říct. Jsou to většinou taková ta střední a drobnější plemena psů. My na našem pracovišti se nejčastěji s cukrovkou setkáváme třeba u pudlů. Ale i u takových středně velkých i menších kříženců. Většinou predispozičním faktorem je zase obezita a jak už jsem říkal, nejčastěji teda u těch fenek v tom středním věku. Tady ta diestrická fáze, kdy v podstatě ty nekastrované feny mají větší sklony onemocnět tou cukrovkou než třeba psi samci.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak dlouho můžou zvířata, ať už psi nebo kočky, s cukrovkou žít? Liší se ta délka života u zdravých jedinců, u jedinců s cukrovkou, kteří se léčí?

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
To je velmi diskutabilní. Tam co se týče délky života a kvality života, tak ta je úplně srovnatelná, pokud je ten diabetes dobře zvládnutý a je dobře zvládnutelný. Tady těch jedinců, kteří se léčí na cukrovku jako těch, kteří se neléčí. Problém nastává, pokud třeba s tou léčbou bylo započato později, už tam došlo k nějakým druhotným změnám, může tam se rozvíjet třeba ledvinné selhání u těch koček, stejně tak i u těch pejsků můžou být postižené různým způsobem ledviny. A pak je ta léčba mnohem komplikovanější. A tam samozřejmě tady to další onemocnění, říkáme tomu to konkurentní onemocnění, je potom zásadní pro další život a kvalitu života hlavně toho zvířete. Ale obecně vzato pes i kočka, kteří jsou stabilizovaní, píchá se jim jenom ten inzulin, tak žijí ten život naprosto normálně, ale samozřejmě, že ty nároky na toho majitele jsou vyšší, protože musí ho sledovat, musí vidět, jak baští to zvíře, jak chodí na záchod, jaké má další potřeby, jestli se něco neděje dalšího.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Cukrovka u psů a koček, tak zní téma čtvrteční veterinární poradny na dvojce Českého rozhlasu a na vaše dotazy, na vaše otázky, problémy bude odpovídat pan doktor Michal Alexa z veterinární nemocnice AAVET. Ptát se můžete prostřednictvím mailové adresy jejakaje@rozhlas.cz. Dotaz můžete poslat i prostřednictvím sms ve tvaru R2, mezera, je jaká je, mezera a text vašeho dotazu. Zprávu posílejte na číslo 90 777 04 anebo hned teď vytočte číslo sem k nám do studia 22 155 25 25 nebo 22 155 24 24.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Problematika cukrovky u psů a u koček. To je naše dnešní téma ve čtvrteční dopolední poradně na dvojce Českého rozhlasu s panem doktorem Michalem Alexou. Na čísle 22 155 25 25 už čeká první z našich posluchačů. Hezký den. Vítejte.

pan KROUPA
--------------------
Kroupa, dobrý den. Prosím vás pěkně, já bych měl na pana doktora dotaz. Je to malinko téma těsně vedle. Porážel jsem králíka a má obrovský játra, veliký játra, jak játra od ovce a ledvinky hodně veliký a silnou žluč. Není to taky cukrovka?

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
Podívejte, tam se bojím, že to takto nelze prostě říct, jestli je to nebo není to cukrovka. Králíci cukrovkou trpí samozřejmě taky. Ale tady bych spíš přikláněl k tomu zajít k nejbližšímu veterinářovi a teda odevzdat tady tyto orgány k dalšímu třeba posouzení patologicko-anatomickému a histologickému, abyste spíš věděl, jestli tam není nějaká choroba v tom chovu. A jestli ten jedinec nebo ti další jedinci jsou poživatelní. Tam si myslím, že je to trošku mimo to dnešní téma. Nezlobte se, ale bylo by lepší to prostě odevzdat na místní třeba veterinární oddělení, abyste spíš vy věděl, jestli v tom chovu není nějaký problém.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak snad posíláme užitečné rady. Zdravím. A teď už vítám ve vysílání další paní posluchačku, která se s námi spojila. Dobré dopoledne.

nejmenovaná osoba
--------------------
Dobré dopoledne. Prosím vás, já bych měla takový polodotaz, ale aby mě nepovažovali lidi za nemorální. Já mám, já bohužel nemám zvířátko, ale jsem babička, která má od malinka nemocné dvě děti cukrovkou. A ten život těch dětí je opravdu velice složitý, velice obtížný. A já se domnívám, já vím, že mají lidi ty zvířátka rádi, ale jestli v tomto případě vlastně ta zvířata trpí, víte, podle mě.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
My se k tomu zkusíme vyjádřit. Děkujeme.

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
Podívejte, tam ta etická otázka toho je velmi široká. Tam v podstatě ve veterinární medicíně se s tím setkáváme každý den u těch onemocnění těch zvířat, jestli tam dochází k utrpení nebo ne tou léčbou nebo bez léčby a podobně. Dneska jsou jakési standardy, kdy my víme, že prostě v takovýchto situacích to zvíře opravdu netrpí. A to, že se mu třeba dvakrát denně píchá inzulinová injekce, tak je tak velmi malý stres pro to zvíře a tak jako drobná záležitost, že jeho utracení jenom z důvodu tady té cukrovky, se považuje v dnešní době za amorální a vzhledem k tomu, že to dokážeme už dlouhou dobu velmi dobře léčit, tak je to v podstatě neslučitelné s nějakou správnou veterinární praxí a s tím oborem jako takovým.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
My bychom se také měli věnovat tomu, jakou mají mít zvířecí diabetici speciální stravu, protože ta je velmi důležitá.

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
Co se týče zvládnutí toho diabetu, tak jak už asi vyplývá z toho tématu, tak u těch, zejména u těch psů je základem v podstatě podávání toho inzulinu. Pes, který trpí diabetem, tak v podstatě má nedostatečné množství toho vlastního inzulinu a my mu vždycky musíme dodávat nějaké léky, které se dávají třeba u lidí v té časné fázi, prostě diabetu u těch psů prostě nefungují. A dieta je potom dalším velmi důležitým kritériem k tomu, aby ten organismus dokázal s tím inzulinem a s tou cukrovkou prostě kvalitně žít dát. Ta dieta má dva takové základní aspekty. To znamená, musí být pravidelná a u těch psů to je dvakrát denně většinou, pokud mu dáváme ten dvanáctihodinový inzulin, tak je to vždycky v době podání toho inzulinu. A ta dieta musí obsahovat vysoký podíl vlákniny s dlouhým řetězcem. To znamená, musí to být vysokovlákninová dieta, která způsobí, že zabraňuje zvýšenému vstřebávání toho cukru ze střevního prostředí. A dál vede k tomu, že to zvíře na této dietě trochu hubne, protože většinou je to spojené, jak jsme říkali, s nadváhou a je potřeba snížit tu hmotnost. U koček potom máme dva typy té diety. Zase máme tady tu vysokovláknitou dietu, pak máme dietu, která je vysokoproteinová a nízkosacharidová, jo. Tam je možnost u těch koček vybrat, která ta dieta bude té kočce sedět víc nebo míň. I ve vztahu třeba k těm sekundárním onemocněním. Jak už jsem říkal třeba k tomu ledvinnému selhání. Ale to je potřeba prostě toto pečlivě probrat s veterinářem. A ty diety, pokud jsou nechutné pro to zvíře, tak třeba obměňovat, aby tam nedošlo k nudě nebo k unudění se tou jednou dietou.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to samozřejmě zátěž i pro to zvíře, ale i pro majitele, protože je to určitě finančně náročné. Ostatně k tomuto směřuje svůj dotaz posluchačka Vendula, která se ptá prostřednictvím mailového dotazu. Prosím o informaci, zda lze nějakým způsobem získat levnější inzulin. Pícháme ho dvakrát denně a měsíční léčba nás stojí čtyři a půl tisíce korun, plus k tomu musíme přičíst drahé granule. Takže co s tím?

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
Samozřejmě, že ta léčba toho diabetu je nákladná a čím větší pes nebo čím větší zvíře obecně, tím je nákladnější, protože jsou větší náklady na krmivo a i na léčbu. Abych pravdu řekl, tak si myslím, že ten inzulin hodně záleží, jaký mají předepsaný od svého veterináře. Ale třeba na našem pracovišti používáme normální inzulin, který lze koupit v lékárně, je to dvanáctihodinový inzulin, který používají i lidi. A píchá se teda dvakrát denně a v té lékárně si myslím, že ta cena by nebyla tak vysoká. Ale to záleží, jak je ta léčba nastavená. Samozřejmě, že jsou i inzuliny, které se používají, jsou velmi drahé a to je potom na tom, aby se dohodli s veterinářem, jestli by neupřednostnil třeba levnější variantu.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Každopádně na trhu je vícero preparátů, takže zkusit to zkonzultovat, nebát se zeptat.

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
Určitě.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká pan doktor Michal Alexa, který byl naším dnešním čtvrtečním hostem ve veterinární poradně. Moc vám děkuju za zajímavé informace. Ať tedy cukrovky je co nejméně nejenom mezi lidmi, ale i mezi psy a kočkami.

Michal ALEXA, veterinární nemocnice AAVET
--------------------
Dobře. Mějte se hezky. Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.