Neutopte se v tucích! Kterým potravinám byste se měli vyhnout?

27. květen 2014

Existují tuky dobré a prospěšné i tuky špatné. Vyhnout se transkám (transmastným kyselinám) může pomoct vašemu srdci i problémům s obezitou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, vašim dopoledním společníkem je Český rozhlas Dvojka, teď je 7 hodin, teď je 10 hodin a 7 minut, 7,5 minuty, to se mi to povedlo a chtěla bych vás pozvat na setkání po 11 hodině, kdy přijde neurolog, radiolog a také náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči profesor Josef Vymazal. Budeme mluvit také o právech a povinnostech pacientů, o možnosti volby zdravotního zařízení, jak je to se záchrannou službou a tak dále a tak dále, ale teď, teď se soustředíme na úplně jiné téma a sice ve Spotřebitelské poradně zdravím Lukáše Zeleného z časopisu dTest. Dobrý den.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Hezké dopoledne.

Čtěte také

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A naše téma škodlivé transmastné kyseliny v jedlých tucích. Trošičku rozšíříme na to, na co si stěžujete vy, milí posluchači, když jdete nakupovat, když nakupujete potraviny. A možná bychom úplně na začátku mohli povědět, co to je ten pojem transmastné kyseliny, který je možná mnohým trošku záhadou.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Tak, už se postupně s ním setkáváme, můžeme se s ním setkat i pod zkratkou TFA. Jsou to vysoce škodlivé kyseliny, které vznikají při průmyslovém zpracovávání těch rostlinných tuků. Tady ty kyseliny lidskému zdraví, když jsou přijímány ve vyšším množství, škodí, zejména způsobují kardiovaskulární onemocnění a také jsou opravdu příčinou obezity.

Čtěte také

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak je to v zemích Evropské unie?

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Tak, v některých zemích je to bohužel stejné jako u nás, ale mnohé jsou už dále, zejména Dánsko již v roce 2004 razantně omezilo obsah těchto kyselin ve svých potravinách. Tímto příkladem se inspirovalo také Rakousko, Švédsko, Švýcarsko a Island.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
V jakých výrobcích najdeme ty transmastné kyseliny?

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
TFA najdeme v mnoha balených potravinách jako jsou jedlé tuky, sušenky, zákusky, chipsy, ale také jídla prodávaná na ulicích jako jsou hranolky nebo také pizza.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kolik je tam procent tady těch škodlivých látek?

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Ono se to velmi pohybuje, my jsme byli opravdu velmi nemile překvapeni, když jsme testovali jedlé rostlinné tuky, oplatky a hořické trubičky. Naprosto alarmujícím zjištěním byl 28% obsah těchto látek zaznamenaných v jednom z jedlých rostlinných tuků. Když si vezmu, že tam 28 % této transmastné kyseliny, tak když bychom byli v Dánsku, tak by se to vůbec nemohlo dostat na, do obchodů, protože tam je maximum 2 %.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jaké je řešení? Je nějaké řešení?

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Řešení je vždycky, ale musí se chtít. Tím řešením je tady právě to legislativní omezení obsahu jako to mají v Dánsku. To je určitě nejúčinnější řešení, které donutí ty výrobce, aby skutečně upravili tu proceduru.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili naléhat na poslance?

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Naléhat na poslance, ono se o to možná postará i Evropská komise, potažmo Evropský parlament, který by přijal takovouto směrnici a následně by ji u nás museli chtít - nechtít zohlednit. Ono je třeba si určitě zdůraznit, že v tom Evropském parlamentu se podaří často přijmout něco, co u nás by vůbec neprošlo kvůli lobbistickým tlakům na poslance. Dalším omezením, další možností jak ochránit spotřebitele je, že by se uvádělo na obalu, kolik tam toho je, na druhou stranu, kdo z nás čte ty obaly.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ta malá písmenka.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Ta malá, velmi malá písmenka, určitě to první řešení je lepší.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, milí posluchači, na co si stěžujete, když nakupujete potraviny a také studujete ta malá písmenka, kolik tam čeho je, když třeba nakupujete zrovna ty jedlé tuky? Můžete nám zatelefonovat 221552525 nebo 2424 na konci nebo poslat mail jejakaje@rozhlas.cz a nebo se s námi spojit SMSkou R2 JEJAKAJE a text na 9077704.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, zdá se, milí posluchači, Českého rozhlasu Dvojky, že vás téma Spotřebitelské poradny chytlo, škodlivé transmastné kyseliny v jedlých tucích, a na co si stěžujete, když kupujete potraviny, protože už máme posluchače na telefonu. Dobrý den, zdravíme, vítáme.

osoba
--------------------
Dobrý den, srdečně vás zdravím, tady posluchač z Vysočiny, Havlíčkobrodsko, Beránek. Rád bych se zeptal, jestli ty transmastné kyseliny jsou také nejen, že jsou ve ztužených tucích, ale jestli jsou i v tucích tekutých jako je olivový olej, řepkový, slunečnicový? Děkuji.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, děkujeme za dotaz, díky. Lukáši, jak to je, jsou ty transmastné kyseliny také v olejích?

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Tady úplně nemáme tady tu informaci samozřejmě ověřenou, protože jsme tyto věci netestovali, tudíž bychom to nemohli úplně zodpovědět, ale i kdyby se tam vyskytovaly, nejedná se o žádné alarmující zjištění, protože se obecně o tom vůbec nemluví a neříká se, že bychom si na ně měli dávat pozor. Skutečně ta zpráva, která hovoří o výskytu transmastných kyselin nějaké zvýšeném množství uvádí ty potraviny, které jsme si tu říkali.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju. Dobrý den, vítáme, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den, mohu, prosím, hovořit?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, určitě.

osoba
--------------------
Děkuji, Bohuslav Praha. Prosím vás pěkně, já bych měl dotaz. Pán říkal, že v některém tom ztuženém tuku jste našli nějaký alarmující procenta těch škodlivejch kyselin. Ženský v kolem mě používají Heru a Stellu, jedná se o tyhle dva ztužený tuky? Já vím, že vy z nějakýho důvodu neříkáte názvy, když je to kritika, tak to myslím není reklama, tak byste mohli říct, v kterým, obzvlášť kterým tom strašným tuku to bylo, tak jestli by pán mohl konkrétně říct, v kterém tuku to bylo a jestli potom to bylo v jiném tuku, jestli se to vyskytuje také v tom tuku Hera a Stella. Děkuju vám mockrát, na shledanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
My také děkujeme za dotaz, jsem zvědavá, jak se z toho vykroutí Lukáš Zelený z časopisu dTest.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
No, my se z toho vykroutíme jednoduše, poněvadž je zde jmenovat nemůžeme, ale můžeme říct, že ta informace je uvedena na stránkách dtest.cz, kde je zrovna tato informace dostupná bezplatně, protože je součástí i tiskové zprávy. Takže dá se podívat na stránky dTestu a případně si poslat e-mail, kde to kolegyně určitě zodpoví a napíše zprávu, tu odpověď žádanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, do éteru nemůžeme. Dobrý den, vítáme ve vysílání.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka z Karlových Varů. Chtěla bych se v rámci této vaší debaty zeptat na konkrétní označení těch transmastných kyselin, když tam tedy není to TMK, mám tady před sebou blíže nejmenovaný tuk a mám tam napsáno transizomery. To je ono? Transizomery, jsou tam MK a pak jsou tam transizomery jedno, jeden gram, tak jak tomu rozumět?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Díky.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Ona ta zkratka transmastných kyselin je TFA, TFA.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili Tomáš, František, Adéla.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Přesně tak a vzhledem k tomu, že tahle informace nemusí být na tom obalu uvedena, tak se domnívám, že tam většinou ji nenajdeme. To je právě ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to není pro výrobce povinné?

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Ono vlastně ta úprava tady tak nějak chybí, proto navrhujeme to omezení množství a zároveň, aby tam přesně na obalu zazněla i tahle ta informace.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hm, tak to by bylo určitě zapotřebí. Dobrý den, vítáme ve vysílání Dvojky, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka z Vysočiny a já mám na vás prosbu, proč je označení na potravinách nebo na konzervách rostlinný tuk? Protože pro mě rostlinný tuk, to je jako kdybych řekla jenom mouka, ale mě zajímá jaký je to rostlinný tuk, jestli je to slunečnicový nebo jestli je řepková nebo, prostě z čeho to je? Děkuju moc. Na shledanou

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumíme, rozumíme, děkuju také, na shledanou.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Ona ta odpověď je jednoduchá, protože to právní předpisy takto umožňují. Tam pokud, přesně se říká, co na tom obalu má být uvedeno, a ti výrobci dodrží to, co po nich chce právní předpis, to navíc už tam samozřejmě nedávají.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je smutné tedy.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Řekněme si, že ta situace se ale stále zlepšuje, protože v některých ohledech sice ta kritizovaná Evropská unie, ale v jiných ohledech nám zase velice pomáhá, zejména co se týče ochrany spotřebitelů, tak to, že tady máme většinu práv my spotřebitelé, tak nebudeme děkovat našemu parlamentu, ale budeme děkovat evropskému parlamentu, protože ten bojuje v podstatě za práva spotřebitelů a u nás se to jenom přejímá. Takže i označování potravin, i třeba záruka na spotřební zboží, to vyplývá z evropských předpisů a my je tu pak přejímáme, což je právě teď diskutovaná záležitost zákona o potravinách, který se podstatně upravuje a opět je to na základě nějaké změny z Evropské unie, kterou my tu musíme promítnout.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, tak to je dobrá zpráva, že Evropská unie takhle vlastně bojuje za nás spotřebitele. Dobrý den, vítám ve vysílání, můžete se ptát. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka z Plzně, pracující ve zdravotnictví, ale já mám dotaz ohledně, řeknu přímo značku Floru, já ji používám, protože jsem měla zvýšený cholesterol a tam byly jako teda reklamy ohromný, že to šetří srdce a tady najednou vyplývá z toho, že je to pravý opak, asi v té Floře budou taky tyhle ty mastné kyseliny a složky chemické a další ještě, že jsem slyšela, že se povídá, že se u nás olivový olej přelévá a přidává se k tomu taky různá chemikálie.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Ono, my k té Floře asi úplně neřekneme jak to je, protože ty výsledky si nepamatujeme zde zpaměti, ale samozřejmě je nějaká reklama, tam se počítá s určitou mírou nadsázky, takže musíme si to trošku dát do reality a koukat se na to reálnýma očima.

osoba
--------------------
Promiňte ještě, hlavně zmizela ta Flora v tom zeleným balení.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Je možné, že se změnil třeba obal a nebo ji výrobce jakoby přestal vyrábět a vyrábí jiný druh, to nedokážem asi zhodnotit, co k tomu výrobce vedlo.

osoba
--------------------
Ano, přesně tak, a s těma olejema olivovejma, že se prostě přimíchává taky.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Ono občas se dostávají mezi veřejnost i poplašné zprávy, které říkají, že někdo něco dělá, aby tím někomu řekněme trochu uškodil. To je většinou, je to buď neověřená informace a nebo bychom se museli pak obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, aby se na to zaměřila a provedla třeba laboratorní rozbory. Je taky možnost právě i na tady ten orgán státu se obrátit a požádat nebo dát podnět k nějaké kontrolní činnosti.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě máme telefonát, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, Martin.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, Martine. Ptejte se, prosím.

osoba
--------------------
Já bych se chtěl zeptat pana Zelenýho existujou stránky www.potravinynapranyri.cz, to určitě znáte, tak jestli vlastně s tou stránkou nebo s tou společností nějak spolupracujete, nebo to je spíš vlastně na bázi třeba lidí, kteří vyfotěj ty výrobky špatný a potom je pošlou vlastně na ty stránky, tak jak to je?

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Potraviny na pranýři známe, pravidelně i sledujeme, protože je to inspirace i pro nás, případně to je inspirace pro státní orgány, ale nijak s nimi nespolupracujeme.

osoba
--------------------
Aha, dobře. Ale když se člověk podívá na tu stránku, na ty stránky, tak vlastně dá se tomu věřit úplně, protože tam vlastně jsou vyfocený ty špatný potraviny nebo ty potraviny, ve kterých je něco špatnýho, že jo.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Ono myslím si, že jako určitě pro nějaké rozšiřování povědomí nebo získávání informací je to užitečný nástroj.

osoba
--------------------
Dobře.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkujeme Martine. A ještě telefonát, dobrý den. Ano, jste to vy, dobrý den.

osoba
--------------------
Haló, to jsem já? Dobrý den. Jarmila z jižních Čech. Já mám takový dotaz, paní se ptala na transmastné kyseliny ve Floře a těchto tucích, my právě s mužem máme taky vyšší cholesterol a právě je používáme. Teďka ale váš pořad prostě ráda poslouchám, vůbec Český rozhlas Dvě, ale nedozvím se nikde konkrétní tuk. To prostě já bych čekala, že opravdu řeknete, aby člověk se mohl bránit tomu, aby nepoužíval to, co není zdravý. A tohle to se od vás nikdo nedozvím.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
My bohužel nemůžeme úplně ve vysílání jmenovat ty produkty, jednak, protože bychom se dopouštěli, v podstatě porušovali zákon a dělali bychom tu reklamu ať už třeba i tu negativní, ale neměli bychom tu jmenovat konkrétní, s obchodníky konkrétní výrobky. Samozřejmě ty informace jsou pak dostupné třeba na stránkách dTestu.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili www.dtest.cz. Tak, na to vás odkážeme. Tady je dotaz mailový. Obsahuje máslo a olivový olej transmastné kyseliny? Tak máslo?

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Tak, v podstatě by mohly, ale konkrétní zase zjištění nemáme, byť bychom i rádi se zaměřili na tady tu problematiku. Co je asi důležité říci, že do 13. prosince tohoto roku musí Evropská komise předložit zprávu o obsahu transmastných kyselin v potravinách a složení potravin v Evropské unii a také to jak jsou tím spotřebitelé ohroženi. Takže v podstatě na konci tohoto roku bychom měli mít kompletní informace o tom, kteří obyvatelé, kterého státu jsou tím ohrožení, v kterých potravinách to najdeme. Už teď třeba Evropská spotřebitelská organizace konstatovala, že východoevropští spotřebitelé jsou těmito látkami podstatně více ohroženi než jejich západní sousedé.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hm, tak to nezbývá než ronit slzy a doufat, že se to zlepší. Chystá se třeba nějaká novela zákona o potravinách?

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Ona teď je velká novela zákona o potravinách, ale nedopadá do této oblasti. My jsme tu apelovali jak na ministerstvo zdravotnictví, tak ministerstvo zemědělství a právě navrhovali jsme jim to legislativní omezení, případně alespoň informace na obalech potravin, bohužel byli jsme odmítnuti s tím, že počkáme, jestli Evropská unie něco nevymyslí.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, možná, že podobný dotaz vznesu i dnes po 11 hodině, kdy přijde náměstek ministra zdravotnictví profesor Josef Vymazal, který tedy se zabývá zdravotní péčí, ale myslím si, že třeba nějakou odpověď by mohl dát.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Možná ano.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju moc Lukáši Zelenému z časopisu dTest a milí posluchači Dvojky, zvu vás i na setkání po 11 hodině. Děkuju, mějte se hezky, na slyšenou.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Hezký den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio