Přepis: Prevence kardiovaskulárních chorob - 26. září

27. září 2011

V pondělní poradně Dvojky jseme se věnovali prevenci kardiovaskulárních chorob. Hostem byla nutriční terapeutka Věra Boháčová. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu jsme se rozhodli podpořit akci Světový den srdce, kterého se účastní více než 100 zemí celého světa a letos připadá na čtvrtek 29. září. Jeho motto zní Jeden svět - jeden domov - jedno srdce. Naším hostem je nutriční terapeutka Věra Boháčová, dobrý den, dobré dopoledne.

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Dobré dopoledne.

moderátorka
--------------------
Kdo vyhlašuje Světový den srdce.

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Tak je to Světová federace srdce a jak jste zmínila, připojuje se k ní i tradičně Česká republika již několik let.

moderátorka
--------------------
Proč se tato akce vůbec pořádá už deset let.

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Má za cíl vlastně poukázat na problematiku srdečně-cévních onemocnění a na to, že je to problém opravdu velmi veliký a takový, že vlastně ročně na tato onemocnění zemře až 17 milionů lidí. A bohužel i v České republice jsou nemoci srdce a cév nejčastější příčinou úmrtí.

moderátorka
--------------------
Jak je na tom konkrétně Česká republika právě s onemocněním srdce a cév?

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Tak ta úmrtí pokrývají více než 50 procent s tím, že důležité jsou ty jednotlivé rizikové faktory, které jsou v České republice velice časté a které právě k těmto onemocněním vedou a když bych zmínila třeba zvýšenou hladinu cholesterolu, má téměř 70 procent české dospělé populace, diabetiků registrovaných už je více než třičtvrtě milionu. Polovina Čechů nemá svou optimální tělesnou hmotnost, to znamená, je v té, buď má nadváhu tedy, nebo obezitu, velký výskyt je i hypertoniků, tedy lidí s vysokým krevním tlakem. A když bych k těm faktorům jednotlivým měla dát i ty poslední, tak je to kouření, anebo třeba nevhodná strava a už jen nedostatek pohybu je riziko pro naše srdce a cévy.

moderátorka
--------------------
Problém je taky možná trošku v tom, že vysoký krevní tlak a cholesterol nebolí, to znamená, pokud je zvýšená hladina cholesterolu, pokud máme vysoký krevní tlak, mnohdy o tom ani roky nevíme.

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
To je právě veliký problém, jak jste řekla správně. Vysoký krevní tlak ani cholesterol nebolí, často třeba nemusíme zjistit, že máme třeba poruchu metabolismu cukru, že máme cukrovku. A proto je potřeba chodit pravidelně na lékařské prohlídky a když už se nějaký ten problém odhalí, tak ho začít co nejdříve řešit.

moderátorka
--------------------
Já jsem vás představila jako nutriční terapeutku, to znamená, že i my v rámci toho našeho dnešního povídání se budeme věnovat hodně té stravě, která údajně za to všechno také může. Já v této souvislosti připomenu i telefonní čísla sem k nám do vysílání - 221552525, anebo máme také mailovou adresu jejakaje@rozhlas.cz, takže naši posluchači budou moci podávat své otázky, které se týkají té zdravé stravy. Zdravá strava, já mám už trošku dojem, že to slovo je dost zprofanované, že už na to lidi neslyší, že o tom nechtějí slyšet. Z jakého důvodu tomu tak je, i když se nás to tolik týká.

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Samozřejmě pojem zdravá strava každému evokuje něco úplně jiného. Velice důležité je, aby o stravě mluvilo, protože se ukazuje čím dál více, že ta strava hraje velice zásadní roli nejenom v léčbě řady onemocnění, ale zejména v prevenci. My můžeme ovlivnit vysoký krevní tlak, můžeme ovlivnit hladinu cholesterolu, můžeme ovlivnit obezitu i cukrovku druhého typu právě naší životosprávou, jejíž je jídelníček nedílnou součástí. Takže ta strava je velice důležitá. Jestli zdravá, to je otázka, protože když už nějaký ten rizikový faktor tam je, nebo jsme nemocní, už nemůžeme mluvit o zdravé stravě, ale řekla bych vhodná strava, nebo vhodně seskládaná strava.

moderátorka
--------------------
A není taky trošku problém v tom, že na vysoký krevní tlak i na zvýšenou hladinu cholesterolu jsou už dnes prášky a lidé si prostě vezmou lék a je hotovo?

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Může to být problém, samozřejmě velice málo nebo lidé raději, někteří lidé raději řeší tyto problémy léky, ale ta životospráva může nám pomoci i tak, abychom ty léky nebrali. Samozřejmě nejsem lékař a v žádném případě bych si nedovolila tady oponovat, jestli jsou léky důležité nebo ne, to je potřeba vždycky zhodnotit individuálně, ale vždycky ta úprava životosprávy by tam měla být, ať už ten člověk bere léky, nebo ne.

moderátorka
--------------------
Kdo to je nutriční terapeutka.

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Nutriční terapeut je člověk, odborník na výživu, který vystudoval tento obor a má takové znalosti, že může radit jak lidem zdravým v prevenci onemocnění, ale i lidem nemocným.

moderátorka
--------------------
Někdy je i dobré být v kontaktu s nutričním terapeutem, pokud jsme nemocní, pokud máme nějakou nemoc, anebo vůbec se chceme starat o své zdraví, to znamená, že ten nutriční terapeut nebo terapeutka nám mohou poradit a nabídnout třeba určitou skladbu jídelníčku.

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Určitě ano, vždycky je to trend, který jde velice rychle dopředu, že je potřeba individualizovat stravu každého z nás, protože někdo z nás je úplně zdravý, takových je nás málo a každý z nás má třeba zvýšenou hladinu cholesterolu, někdo má zvýšený krevní tlak, někdo má oba ty rizikové faktory dohromady a pak je důležité poskládat tu stravu tak, aby pořád byla pestrá, vyvážená, chutná a přesto obsahovala všechno, co ten člověk potřebuje.

moderátorka
--------------------
Proč ta Česká republika se pořád řadí na taková ta přední místa v onemocněních třeba například srdce a cév.

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Těžko říci, není to trend jenom České republiky, ale celé západní Evropy a vůbec Evropské unie nebo Evropy jako takové. Takže není to trend jenom České republiky. Samozřejmě jsou tam pozitivní vlivy, co se týče úmrtnosti díky různým metodám a operacím a podobně, což máme u nás v republice na velice vysoké úrovni. Nicméně řekla bych, že pořád je ten problém té naší životosprávy, tam si uvědomovat, co to tělo prostě potřebuje, co je pro něj dobré.

moderátorka
--------------------
To znamená, je to nadbytek potravy, nadbytek jídla, který máme vlastně běžně k dispozici.

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Ano, je taková doba, že vlastně většinou u nás nedostatek není, pokud sami si ho nevsugerujeme, že ten nedostatek potřebujeme, takže spíše nadbytek jídla, velká nabídka a teď je potřeba se v ní umět zorientovat, vybrat to, co je pro nás dobré. A často to bývá tak, že máme nadměrný příjem energie v souvislosti s výdejem energie, který se děje zejména pomocí pohybu, sportování, což tady moc neznáme pravidelnou pohybovou aktivitu. A takže nadměrný příjem energie, nadměrný příjem nevhodných tuků, nasycené tuky nám zvyšují hladinu cholesterolu, týkají se i řady dalších rizikových faktorů. Kdybychom měli upřednostňovat tuky rostlinného původu, oleje, margaríny, tuky, kde, tuky ryb třeba, to taky velice zaostáváme, které obsahují prospěšné Omega 3 a 6 mastné kyseliny, které chrání ten srdečně-cévní systém. A pomáhají nám snižovat hladinu cholesterolu. Pořád ještě klopýtáme trošku v příjmu ovoce a zeleniny, když bychom třeba porovnali Středomoří a náš, naši Českou republiku, tak jsme někde úplně jinde v konzumaci ovoce a zeleniny. Zanedbáváme konzumaci celozrnných výrobků a to jsou takové drobečky, které když se poskládají, tak ta naše strava může vypadat hodně špatně a to na ten srdečně-cévní systém má velký vliv.

moderátorka
--------------------
Když se ještě podívám na vaši praxi nutriční terapeutky, z toho, kdo k vám chodí, kdo se s vámi radí, kdo se zajímá o to tedy, co jí a podobně, je to otázka i generační, že třeba mladší generaci už přece jenom víc vidíte v pohybu a má i větší zájem o ten zdravý životní styl, než třeba ta generace, já nevím, středního věku nebo starší nebo už úplně ti nejstarší?

Věra BOHÁČOVÁ, nutriční terapeutka
--------------------
Ta generace středního a staršího věku bych řekla, že je pořád ještě taková uvědomělejší. Bohužel to stačí souvisí s tím, že už se u nich nějaké zdravotní problémy projevují. Ale za těch více jak 10 let své praxe můžu říci, že tam vidím i pozitivní trend, a to takový, že i ta mladší generace se začíná starat o to, jak se stravují a vůbec začíná je zajímat prevence a to je velice důležité.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka