Dejte pozor na "cizí" kočky! Mohou domů donést infekci

23. srpen 2013

Velmi důležité jsou u koček a psů preventivní prohlídky. Podrobnosti v neautorizovaném a needitovaném přepisu zvukového záznamu vysílání.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Posloucháte dopolední vysílání na Dvojce Českého rozhlasu, provází vás Daniela Brůhová. Co vás čeká v téhle hodince, samozřejmě Veterinární poradna. Jak si poradit s preventivními prohlídkami, o tom budeme mluvit, ale ještě vás pozvu k dalším rubrikám. Určitě nevynechte seriál Devadesátku. Srpnový šibeniční humor nás čeká těsně před třičtvrtě na 11 a opravdu stojí zato si ho poslechnout, takže vydržte. Jak udržet harmonii těla a duše, to se dozvíte před 11, no a po 11 nám tu harmonii doslova utuží Josef Fousek, cestovatel, pábitel, písničkář, muže, který tady způsobí po 11 hodině doslova výbuch, ale v tom nejlepším slova smyslu. Tak a teď se vracím zpátky do veterinární poradny, protože se mnou ve studiu už sedí Denisa Gregorová z Veterinární nemocnice AA-Vet, no, a preventivní prohlídky pejsků a koček, to je věc, která by měla být běžná, ale my je zanedbáváme? Jak by měly být preventivní prohlídky časté, například u psa?
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den. Preventivní prohlídky, nezanedbáváme, to určitě ne, já si myslím, že majitelé chodí velice pilně. Stoprocentně, co se týče pejsků. Tam si myslím, že to očkování, které vlastně každoročně provází, tak v podstatě je donutí k tomu, aby se přišli ukázat k tomu veterináři, aby v podstatě řekli, co je trápí, zároveň ten lékař by se měl i zeptat. Zeptat, jestli třeba tam není problém s vyšším pitím, močením, což je zásadní věc. Asi bychom se neměli lekat, když ten pejsek málo pije, málo močí, to nás nijak neděsí, ale právě tento problém může být dosti závažný, zeptat se na co už ...
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Na co poukazuje, už máte takovou představu?
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Určitě, určitě, buďto jako u lidí, to třeba známe i ze své zkušenosti například cukrovka, potom to může být onemocnění nadledvinek, což je docela vážné onemocnění, které má takové plíživé příznaky, pejskovi začne nenápadně malinko vypadávat srst, roste mu bříško, ačkoli majitelé říkají, že třeba nezvýšili krmnou dávku, že ani ten pejsek tolik nechce pít nebo jít tak, ale hodně pije. Samozřejmě u fen nekastrovaných mezi 8 a 10 rokem to může být závažný ukazatel na zánět dělohy, který může a nemusí doprovázet výtok, a právě u těch feneček, které ten výtok nemají, které mají právě tu uzavřenou formu zánětu dělohy, tak tam je to komplikované o to, že ti majitelé vlastně v podstatě to vůbec nijak nezjistí, neregistrují. V neposlední řadě určitě i zánět jenom močového měchýře se může projevit vyšším pitím a čůráním a je to proto, protože bakterie, které jsou v močovém měchýři, tak vylučují toxické látky, které ten organismus musí naředit v podstatě. Takže, když se to dobře zvolí, antibiotika, správně se to vyléčí, tak se ten stav velice brzy upraví.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže pejsci mají tu péči jasnou, protože jednou za rok musí povinně na očkování, setkají se s veterinářem a vychytají se některé problémy. Ale co kočky, ty nemusí úplně povinně jednou za rok na očkování.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Ano, je to přesně tak, jak říkáte. U koček není povinná vakcinace vzteklinou, to znamená, že mnozí majitelé, kteří mají kočky třeba jenom v domácím prostředí bytové, tak to trošičku zanedbávají, buď třeba přijdou jenom jednou s koťátkem nebo nepřijdou vůbec, protože si vlastně říkají, že to není nutné. Mají pravdu, ale jenom částečně, Setkala jsem se s tím přímo i u nás v naší rodině a zároveň i mnohokrát v ordinaci, že ono je všechno v pořádku do chvíle, než si majitel pořídí nějakou další novou kočku, třeba si vezmou, což je právě teďko ideální příležitost, děti, nějaké koťátko někde na chalupě, na vesnici ...
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Přiběhne.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
... máte pravdu přiběhne, přesně, a ono je strašně roztomilé, nic mu není, vypadá zdravě, takže ho vezmou domů domácnosti, kde jsou další třeba dvě, jedna nebo i více neočkovaných koček. Tyhle ty koťátka mají imunitu od maminky, v podstatě tím, jak je maminka kojila, tak oni mají dostatek protilátek, aby pokryly příznaky veškerých nemocí, s kterými se můžou třeba i na venkově, ale kdekoli setkat. Problémem je, že tady u těch koťátek, oni jsou takzvanými nosiči, kteří nemají klinické příznaky, a právě takovéhle zvíře může přinést domů k těm našim jakoby zdravým, ale neočkovaným kočkám rýmu, průjem a můžeme třeba několik týdnů až i měsíce léčit různými antibiotiky choroby, které třeba ani vyléčit nejdou, jako je felinní virová leukémie. Někdy v krajním případě teoreticky si to kotě může přinést i infekční peritonitidu, což je v podstatě onemocnění, kdy koronaviry, které jsou běžně v prostředí, u některého organismu mohou takzvaně zmutovat. A tam potom to koťátko v podstatě ty koronaviry přenese na naše kočky, většinou nezmutují, ale samozřejmě je to svým způsobem riziko.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává Denisa Gregorová. Pokud se jí chcete na něco zeptat, udělejte tak po písničce. Telefony sem k nám jsou známé 221552525 na konci nebo 2424, preventivní prohlídky a jejich význam, to je naše dnešní téma.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Veterinární poradna otevírá telefonickou část, 221552525 telefon sem k nám a Denisa Gregorová z Veterinární nemocnice AA-Vet je připravena odpovídat na vaše dotazy. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Karelová Berou. Prosím vás pěkně, já mám úplně jiný dotaz, já jsem měla kocoura, který mi najednou zmizel, ale my bydlíme u lesa a měl moře, moře klíšťat, mohl by taky dostat klíšťovku?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, to je závažný dotaz. No, ono v podstatě já ani úplně nevěřím, že třeba boreliózu, proti které se u psů očkuje, takže v podstatě je to dotaz k věci, takže ji ti psi můžou chytit, úplně tomu nevěřím. Věřila bych třeba na anaplazmózu, to jsou jiní paraziti, kteří jsou přenášeny klíšťaty. Co se týče u koček, tam jsem se s tím zatím nesetkala, u psů posíláme krve na testy, posíláme je do Německa, protože s tím máme nejlepší zkušenosti, do kvalitních laboratoří a tam teda jakoby občas v poslední době se nám stává, že opravdu ti klíšťata přenáší tady ty parazity krevní. Ale u koček zatím jsem se s tím ještě nesetkala. Ono moc těch vzorků se neposílá, ale asi bych z toho neměla těžkou hlavu. Spíš třeba, když ta kočička chodí ven, já úplně nedoporučuju obojek, nedoporučuju, protože ty kočky se samozřejmě na tom můžou udusit, je to problematický. Nějakou kapičku za krk a máte vyřešeno.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslechneme si další telefonický dotaz. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den. Paní doktorko, mám dvě kočky, jedný je 9 roků a jedný je 7 roků, jsou nevykastrovaný a já pozoruju, že u té sedmileté kočky, že hodně pije a hodně čůrá a teď v této době prostě hodně pelichá. Ona je bílá, celá bílá a modrooká, ale obě jsou nalezenci, takže nevím, neznám rodiče. Prosím vás, co myslíte, je to nějaká vada, že hodně pije a hodně čůrá?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Je, je, za prvé bych se pokusila u této kočičky chytit moč, to znamená zkusti třeba vyndat ten kočkolit, pokusit se uchytit moč, z které my zjistíme hladinu glukózy úplně nenásilným způsobem zároveň i zjistíme, jestli je tam dostatečná koncentrace té moči, jestli tedy správně pracují ledviny. I si tu moč vyšetříme, aby tam nebyl náhodou nějaký zánět. Ono u těch koček, když mají zánět dělohy, a i to se může stát, jelikož říkáte, že není vykastrovaná, tak tam se to příliš neprojevuje tím zvýšeným pitím a čůráním, toto je spíše typické pro feny, ale určitě ta moč je základní jakoby způsob, jak kočičku vyšetřit. Pokud se vám to nepovede, určitě bych ji vzala k veterináři, aby ji alespoň vzal krev, protože krom toho zánětu můžeme všechna ostatní onemocnění, které jsem vyjmenovala, zjistit i z krve.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, to je rada Denisy Gregorové. Ještě si poslechneme jeden telefonický dotaz, dobrý den přejeme.
osoba
--------------------
Dobrý den, já jsem z Poděbrad a prosím vás chtěla bych se zeptat, mám asi tak pětiletou kočku, já už si to nepamatuju, ale myslím si, že plus minut 5 roků a už delší dobu několik let prostě má rýmu, ale tak ošklivou, že chudinka prská, úplně jí to lítá z nosu. Několikrát jsem s ní byla u pana doktora a on ji dal antibiotika, ale vydrželo to tak týden, 10 dní a pak znova. Nevíte, poradila byste mi, co s ní mám dělat? Ona chudinka, když je doma v bytě někdy, jinak je venku, jo, tak to je opravdu až nepříjemný.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Určitě. Poradit zkusíme. Za prvé dobrý je vitamin C, celaskon. Problém je trošku, jak ho do ní dostat, protože všichni asi známe jeho příchuť, je značně kyselá a i já jsem ho nerada jedla. Druhá varianta je zkusit med, to je k takovým těm obecným věcem, třeba jednu lžičku medu denně. Co ale by bylo dobré udělat, zkusit za prvé přímo antibiotika, které jsou na horní cesty dýchací, pokud pan doktor zkusil jenom širokospektrá antibiotika, pak je možno tyto vyměnit. A pokud ani v tomto případě bychom neuspěli, a nechat je třeba dva až tři týdny, nikoliv týden, to je opravdu málo, obzvláště u takovéto infekce, která už může být rezistentní. Pokud ani toto by nepomohlo, zkusit antihistaminika, to znamená léky proti alergii a v neposlední řadě u těchto zvířat je indikovaná rozhodně endoskopie. Endoskopie dýchacích cest, kde odebereme především vzorky, ty pošleme na bakteriologii, kde oni vykultivují bakterie, které se nacházejí v těch horních cestách dýchacích a na ně přímo i nám jsou schopni říct, jaká antibiotika zaberou a zlikvidují je.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává veterinářka Denisa Gregorová z Veterinární nemocnice AA-Vet. Naše telefonická část teď končí, ale Denisa si s váma bude ještě 15 nebo 20 minut povídat na webu 2.rozhlas.cz, tam můžete do tabulky, kterou najdete na této stránce, napsat svůj dotaz, Denisa vám hned odpoví. Děkujeme za ty rady, no, a přejeme jenom zdravá zvířátka.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Děkuji mnohokrát a jsem moc ráda, že jsem se mohla zúčastnit dnešního vyprávění.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji, já vás, vážení a milí, pozvu ještě, jestli se chcete setkat s nejšťastnějším člověkem na světě, tak poslouchejte naše vysílání, za chvilku se vám to poštěstí.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.