II. pilíř důchodové reformy se lehce může změnit na noční můru finančníků

15. listopad 2012

Finanční poradce Zdeněk Simaichl pokračoval ve vysvětlování II. pilíře důchodové reformy. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, vítejte v dopoledním vysílání Českého rozhlasu 2, konkrétně v jeho druhé hodině. Je šestá minuta po desáté hodině a to znamená, že do křesla naproti mně usedá ekonomický expert, v tomto případě Zdeněk Simaichl. Přeji hezké dopoledne.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Dobrý den.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdeněk Simaichl minule sliboval, že budeme pokračovat v tématu druhý pilíř důchodové reformy a svůj slib hodlá právě teď splnit. Zdeňku, my jsme posledně probírali především nevýhody nebo nástrahy a nebezpečenství druhého pilíře důchodové reformy. Budeme v nich pokračovat a budeme dělat dále bububu, anebo řekneme teď, jaké bychom mohli také prostřednictvím druhého pilíře dojít ke světlým zítřkům, jsou-li jaké?
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Tak budeme pokračovat.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
V čem?
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Já bohužel světlo, to světlo na konci tunelu u této varianty důchodové reformy nevidím, takže budeme spíš asi pokračovat v těch negativech a řekneme si takové ty nejdůležitější nebo respektive budeme pokračovat v tom říkání si nejdůležitějších argumentů, proč říci důchodové reformě ne. Já jsem trošku zaváhal, protože před 11 dny vystoupil dnes už tedy bývalý prezident Asociace penzijních fondů pan Rusnok, což je jeden z hlavních architektů a vůbec i odborníků vlastně na téma důchodů, člen v podstatě Bezděkovy komise, která už dvakrát propočítávala různí varianty právě těch penzijních systémů a dávala doporučení, jak by takový penzijní systém měl vypadat. A právě tento člověk vystoupil před 11 dny a oznámil, že jeho ING, což je v podstatě společnost, ve které on dnes působí na funkci, ve funkci předsedy představenstva, tak řekl, že ING do toho druhého pilíře penzijní reformy nepůjde. A zmínil zde v podstatě ochranu akcionářů, to znamená nějaké riziko ze zmařené investice, a co je důležitější, zmínil zde i reputační riziko, kvůli kterému nepůjdou do, do toho druhého pilíře, což je podle mě daleko důležitější.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
V tu chvíli ale asi musí vypuknout trošku panika v těch ostatních ústavech, které propagují ten druhý pilíř.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Ano.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
A hlásají pro své, pro své pojišťovatele a pro své agenty ono zbohatněte na druhém pilíři.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Přesně tak. K tomu skutečně došlo. Způsobilo to veliký neklid. Nicméně je, situace je taková, že spousta těch společností, které aspirují na licenci penzijní společnosti, která bude mít právo v tom druhém pilíři spravovat ty individuální účty, tak už do toho v této chvíli investovala desítky milionů korun, takže říci teďka ne, už by vypadalo poněkud hloupě. Takže je tady jeden z důvodů, proč tyto společnosti už prostě budou, budou pokračovat dále, jsem o tom přesvědčený. A nicméně ve světle toho, co my si tady vlastně říkáme, a ve světle toho, že vlastně inteligentní člověk, který vnímá tyto signály z trhu a trošku ho ta důchodová reforma zajímá, tak to naše povídání už dnes vyznít trošku jako kopání do mrtvoly. Nicméně přesto si myslím ...
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
A ona je oživlá, ona je oživlá, ona ještě stále je aktuální. Promiňte, že vás skáču do řeči, ale mě by teda, já bych se teď vydala úplně na konec a chci se zeptat, co se ale stane, pokud ty instituce, ty finanční domy, které propagují druhý pilíř, nebudou vyslyšeny, když lidé prostě do toho druhého pilíře nepůjdou? Nebude to znamenat pro nás pro všechny vlastně svým způsobem mnohem dalekosáhlejší finanční dopad?
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Ne. V podstatě v tento, v tento moment ono je to samozřejmě noční můra všech zúčastněných, nicméně v tento okamžik má do toho, jsou do toho nainvestovány prostředky vlastně těch společností, které se toho chtějí zúčastnit, který chtějí spravovat ty individuální účty a mají do toho nainvestováno spoustu peněz, tak ty tu ztrátu samozřejmě by pocítily nejvíce. Ta ztráta by zejména spočívala v tom, že pokud do toho nevstoupí dostatečný počet účastníků, tak ten fond se samozřejmě, nebo provozování takového, takové společnosti se stane nerentabilní a samozřejmě každá ta společnost bude řešit otázku, zda vůbec v tom pokračovat dál nebo ne. Ale pro nás jako pro /nesrozumitelné/ daňové poplatníky ten dopad nebude takový, když teda samozřejmě pominu ten čas a prostředky, které do toho investuje stát a který my samozřejmě z našich, z našich daní platíme. Já bych akorát chtěl odmítnout takové ty úvahy o tom, že kdo se nezapojí vlastně do toho druhého pilíře, tak vlastně vůbec nechápe, co se tady děje, nechápe ten proces stárnutí a toho, že vlastně ten důchodový systém se dostává do deficitu. Ono bych řekl, že to je právě, právě naopak. To, že v podstatě ten systém je v problémech, to víme všichni, tak ještě neznamená, že vezmeme první a já bych řekl jednu z nejhorších variant, která vůbec na tom stole teďka je a může být. Takže když budeme pokračovat vůbec v tom, co jsme, co jsme tady posledně začali, my jsme si říkali, že jednou z největších, největších záporů toho druhého pilíře je to, že v okamžiku, kdy tam vstoupím, tak už to nemohu vzít zpátky, nemohu si říct, ok, byla to chyba, přiznávám, vrátím se zpátky do toho, pouze do toho prvního pilíře, vystoupím z druhého a budu si spořit třeba sám. Tak to nebude možné.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
A Zdeňku Simaichle, já bych se zeptala na to z téhle strany. Proč si myslíte, že to takto je nastaveno, proč je tady nastavená podmínka taková, že se ten krok nedá už odestát?
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Protože v současné době v okamžiku, kdy já 3 % vyvedu vlastně z toho průběžného systému, tak ono se stane to, že ten druhý pilíř bude částečně kanibalizovat ten první, to znamená ty 3 %, která si já vyvedu na ten svůj účet ve druhém pilíři, budou oslabovat pilíř první, protože tam ty 3 % budou chybět. To znamená, pokud by lidé přecházeli neustále tam a zpátky, tak ten systém by se dostal ještě do větší nestability než, než je nyní. Ten systém by nemohl dlouhodobě počítat s tím, že tolik a tolik lidí v podstatě bude mít, řekněme, z prvního pilíře nižší výplatu, ale o to větší z toho, z toho druhého a nedalo by se, řekněme, dobře plánovat, řekněme, takové to cash flow v podstatě v tom, v tom prvním pilíři. Takže řekl bych, že ten účel je čistě pragmatický a souvisí vlastně s plánováním vůbec jakoby toho, co se bude dít ne od teďka za 5, ale spíš za 10, 15, 20 let.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Přestože je Zdeňkovi Simaichlovi žinantní, jak se vyjádřil, kopat do mrtvoly druhého pilíře důchodové reformy, myslím, že si ještě v následujících minutách kopne. A vy nám můžete volat své dotazy na 22 155 25 25 nebo 24 24. Pošlete také klidně svůj dotaz na e-mail jejakaje@rozhlas.cz. SMS směrujte na adresu R2 mezera jejakaje mezera text vašeho dotazu na číslo 90 777 04. Pokud váháte, zda vstoupit nebo nevstoupit, nebo si v něčem ještě nejste jisti, právě tady dnes můžete nalézt odpověď.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, volíte, tážete se na druhý pilíř důchodové reformy. Informace vám zodpoví a poskytne Zdeněk Simaichl. Právě teď zvedám telefon, přeji hezké dopoledne. Dobrý den.
posluchač
--------------------
Ano. Dobrý den. Jsem ve vysílání, ano?
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozhodně jste, pane, dobrý.
posluchač
--------------------
Procházka. Já bych se chtěl zeptat na jednu věc a sice, prosím vás, já už mám věk 78 let, ale 3,5 roku si platím to penzijní připojištění. Platím to jednorázově částkou 6 tisíc ročně, to znamená jako kdybych tam každej měsíc dával 500 korun. Teďko právě mi došlo nějaký teda přípis s nadpisem zajistěte si lepší penzi,ovšem já jako si to nezajistím zatím, neuvažuju o tom. Chtěl bych se zeptat, jestliže se dožiju ještě tří let nebo čtyř let, víc asi ne, tak kolik budu, jestli můžu počítat s tím, že dostanu jednorázově to, aspoň to, co jsem tam dal včetně teda státního příspěvku. To je jedna věc. A potom já platím taky svý dceři, který je 45, taky jí to platím asi 3,5 roku, taky 6 tisíc ročně, kolik ona bude brát? Můžete mi zodpovědět tyhle ty dva dotazy? Děkuji vám.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě, určitě, pane Procházko. Pan Simaichl vám odpoví. Já jenom chci říct, že v 78 letech byste neměl mít tak skeptické vyhlídky do budoucna, je to ideální věk pro tak mladého muže, jakým podle hlasu jste a otázky vám už zodpoví Zdeněk Simaichl.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Ano, ano. Tak já se připojuji k tomuto prohlášení a zdravím. Co se týče toho penzijního připojištění, tak to v podstatě s tím druhým pilířem, který my tady diskutujeme, nemá vůbec nic společného. Takže v okamžiku, kdy si budete v horizontu třeba roku, dvou, třech, čtyřech let chtít jednorázově vybrat ty naspořené prostředky, tak vám v tom určitě nikdo, ani penzijní fond nebude bránit. Tady akorát pozor, příští rok se mění podmínky, za kterých se připisuje státní příspěvek. Jestliže dneska tam dáváte, jak vy říkáte pětistovku měsíčně, tak máte nárok na 150 korun měsíčně státního příspěvku, od příštího roku se ty hranice mění a posouvají směrem nahoru. To znamená, minimální státní příspěvek dostanete u tří stovek měsíčně, anebo ekvivalentu roční platby. A maximální u tisícovky měsíčně a bude to až 230 korun. Takže pokud chcete, přizpůsobte tomu svojí, svojí platbu nebo svůj příspěvek, ať už měsíční nebo roční do penzijního fondu a jednorázové výplaty se určitě nemusíte bát, ta tam pro vás bude připravena.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem slyšela v posluchačově hlase takovou obavu, zdali by vlastně měl poslechnout to, co mu vlastně nabízí - zajistěte se lépe na stáří a podobně, ten dopis, který mu přišel a podobně, takže chci se jenom zeptat - má u toho, u čeho je, anebo zkusit změnu?
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Já bych asi v tomhle tom věku zůstal u čeho, u čeho pán je, to znamená, zůstal bych u toho penzijního fondu. Oni příští rok budou ještě takzvané účastnické fondy a ty dopisy, které penzijní fondy teďka rozesílají a samozřejmě o této skutečnosti informují a i některé nabádají k tomu, aby lidé z těch starých penzijních fondů přestupovali do těch nových účastnických, ale tam pozor ...
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Což není až ta výhodné.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
... není pro, určitě to není až ta výhodné pro konzervativního investora, pro mladé lidi ano, ale řekněme od takových 45, 50 let věku výše už bych spíš preferoval tu, tu jistotu a o tu právě v těch účastnických fondech přichází, protože u těch starých smluv ještě je garance toho nezáporného zhodnocení a v těch účastnických fondech už tato garance nebude.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže panu Procházkovi byste doporučil, aby zůstal na svém tak, jak je, případně maximálně upravil potom platby.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Zcela určitě, přesně tak.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
A u jeho dcery by se to ještě dalo zvážit.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Tam by se to dalo zvážit, ale u těch 45 let si myslím, že už bych asi také zůstal, anebo spíš volil maximálně vyváženou strategii, vyváženou strategii v těch nových účastnických fondech, což by možná byla rozumnější alternativa.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak tou poslední odpovědí jste mě trošku rozzlobil, ale budiž, si to nebudu brát osobně. A zvedám další telefon, přeji vám hezké dopoledne, můžete se ptát. Hola.
posluchačka
--------------------
Dobrý den.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Milena Pokorná.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdravíme.
posluchačka
--------------------
Já, je mi 56, jsem na berlích, jsem v invalidním důchodu, invalidní důchod mám 8 tisíc, jak se mám zajistit na důchod?
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Ano. Tak ideálně, zvolil bych určitě, využil bych to, co stát dává. To znamená, teďka tady máme buď staré penzijní připojištění, které je možné uzavřít ještě do konce roku, respektive do konce tohoto měsíce, anebo potom spíš už 45 let, a to jsme tady diskutovali otázku předtím, bych zvážil ještě nový účastnický fond, který bude startovat od 1. 1. 2013, bude to provozovat každý penzijní fond, který je akreditován v České republice. A výhoda tohoto je, že si budete moct kromě teda toho státního příspěvku zvolit i strategii, která bude nikoli spořící, ale investiční, to znamená, to riziko, už tam sice přechází na vás, ale vzhledem k tomu, že ještě, řekněme, do takového toho starobního důchodu je dlouhá doba, to znamená minimálně 20 a více let, tak taková vyvážená strategie, si myslím, že by byla přiměřená tomuto časovému horizontu a ani by člověk nemusel mít tolik vrásek na čele s tím, že to bude trošku kolísavější ta investice, bude nám trošku skákat nahoru a dolů. Ale to mají naopak pravidelné investice rádi, protože to v podstatě je pravidelná investice na měsíční bázi většinou, takže tam by se to nechalo doporučit a s tím příspěvkem státu si myslím, že ta maximalizace toho výnosu by mohla být vcelku zajímavá za těch 20, 25 let.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak doufejme. Já jsem ráda, že jste naší posluchačce poradil, protože znám více důchodců nebo invalidních důchodců s tímto poměrně skromným příspěvkem 8 tisíc korun, takže jsem ráda, že alespoň mají i tito lidé s tímto velmi nízkým příjmem jakousi možnost, i když to asi na velké vyskakování nebude, ale přece jenom nějaké zajištění tady je.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
To určitě.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Já zvedám poslední telefon dnešní poradny. Přeji hezké dopoledne a máte slovo, dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady posluchačka od Plané. Prosím vás, chci se zeptat pana Simaichla. Já jsem ukončila to připojištění důchodový v červenci, správně asi 2 měsíce předtím mně to paní uzavřela, jako ukončila. Poslední splátka byla toho července a doteď mně nepřišly žádný finance. Proč si dělají takovou dobu na výplatu ty fondy? Proč to nevyplatí dřív? Připadá mi půl roku, že je to hodně dlouho.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Hodně, hodně dlouho to skutečně je. Tam už bych se po tom půl roce začal pomalinku zajímat, co se stalo, jestli na to v uvozovkách někdo nezapomněl, anebo jestli kromě ukončení není potřeba ještě požádat o výplatu těch prostředků, to znamená, zastavte se ještě jednou u toho, na tom penzijním fondu a dotažte se, zda je skutečně ten penzijní účet uzavřen, anebo jestli se čeká pouze na třeba splnění nějaké zákony doby vzhledem k věku a konci vlastně toho penzijního připojištění, takže se tam zastavte a nechce si to vysvětlit, protože půl roku už je doba, kdy už bych začal pomalinku v uvozovkách být nervozní, kde ty peníze jsou. Penzijní fondy to standardně vyplácí do dvou, třech měsíců v jedné až dvou splátkách, takže určitě se zastavte a zeptejte se, co se teda děje a smažte se tomu v uvozovkách přijít na kloub, popřípadě ještě, pokud chybí nějaká administrativní, nějaký administrativní krok nebo úkon, tak ho s vámi určitě rádi udělají.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže určitě není důvod už prodlévat, ale zjistit to.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Ne, ne, po půl roce už ne.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdeňku Simaichle, já vám mockrát děkuji, za vysvětlující, vysvětlující záležitosti ke druhému pilíři důchodové reformy, i za vaše rady ohledně důchodového připojištění. Budu se těšit opět za 14 dní. A právě teď vy půjdete na náš web, kde budete na chatu, na adrese 2.rozhlas.cz. Takže pokud máte ještě jakékoli zpřesňující dotazy, klidně pište, Zdeněk Simaichl je vám k dispozici. Díky.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Děkuji, na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.