ON-LINE ROZHOVOR: Onemocnění ledvin

19. květen 2014

Jaká onemocnění ledvin nás můžou postihnout? Jak je rozpoznáte? V pondělí 19. května po 10:00 bude odpovídat nefroložka Iva Jordanov.

Nemocné ledviny nebolí, a tak zhruba 90 % z nás o potížích s nimi neví až do doby, kdy se dostaví závažné problémy. Přitom podle lékařských odhadů trpí nějakým typem onemocnění ledvin průměrně každý desátý člověk.

Projevy ledvinových onemocnění jsou ale těžko rozpoznatelné, většinou se jedná o únavu, poruchy soustředění, pokles výkonnosti, nechutenství nebo zvracení.

Čtěte také

Ačkoli příčinu podobných obtíží málokdy hledáme zrovna u ledvin, známe původce potíží. K těm patří kouření, nadváha, konzumace alkoholu a některých léků. Mezi nejčastější příčiny se však řadí i cukrovka a vysoký krevní tlak.

Co ještě může našim ledvinám škodit? Jak ovlivňuje jejich fukci pitný režim? Můžou být některé nemoci pomíněné genetikou?


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.