ON-LINE ROZHOVOR: Péče o pokojové rostliny v zimě

14. únor 2014

Jak bojovat se škůdci na pokojovkách v zimním období? Jak nakládat s jejich výživou v tuto dobu? Hosty zahrádkářské poradny budou v pátek 14. února po 10:00 Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Většina pokojových okrasných rostlin pochází z oblastí tropů a subtropů a proto velmi špatně snáší naše roční sezónní změny. V bytech se mění teplota vzduchu a vlhkost, především v souvislosti s topením, dále se snižuje také intenzita a délka osvětlení. Nejčastější závadou je však nadměrná zálivka v zimním období a dokonce i přehnojování. Tak velmi často dochází k úhynu kořenů a tím ke žloutnutí a opadu listů. Suchý vzduch a přemokření pak vyvolává zasychání listů od okrajů.
Především tedy v zimě bychom měli dopřát rostlinám co nejvíce světla a místo vydatných zálivek se v některých případech omezit pouze na rosení. V suchém prostředí bytů se vyplatí pravidelné rosení alespoň 3x týdně jemným rozprašovačem.

Ludmila Dušková a Jan Kopřiva budou hosty poradny na Dvojce v pátek krátce po 10. hodině.


Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.