Kdy můžete dostat výpověď na hodinu?

23. březen 2015

Odborně se tomu říká výpověď pro porušení pracovních povinností. A dostat ji tak úplně jednoduše nemůžete. Váš šéf totiž musí splnit zákonné podmínky. Ale proč je těchto výpovědí nejvíc právě v březnu a dubnu?

„Tyto výpovědi přicházejí v určitých vlnách,“ říká právník Tomáš Liškutín. Koncem kalendářního roku totiž v řadě společností probíhají organizační změny.

V lednu a únoru běží výpovědní doby z těchto organizačních důvodů. No a pak zaměstnavatelé vymýšlejí, co s těmi, kteří jim nevyhovují, ale jejich pracovní místa nebyla zrušena.

„Potřebují se jich zbavit nebo vyměnit a přeřadit jinam. Takže právě březen a duben bývají velmi časté měsíce, kdy lidé dostávají výpovědi pro porušení pracovních povinností,“ říká Liškutín.

Kdy je zaměstnavatel v právu?

Jde o případ, kdy zaměstnanec opravdu neplní pracovní povinnosti nebo má neuspokojivé pracovní výsledky. Ale když zaměstnanec chodí do práce, je na určeném pracovišti, tak bez ohledu na to, jestli nějakou hodnotu přináší, musí dostat plnou mzdu.

Čtěte také

„Snižování mzdy například pro pozdní příchod zákon nezná.“ Zaměstnavatel totiž může dát výpověď pouze z důvodů, které jsou uvedené v § 52 Zákoníku práce.

Co je to porušení pracovních povinností?

Zvlášť hrubým porušením pracovních povinnosti, dříve se říkalo pracovní kázně, může být například krádež, tedy útok na majetek zaměstnavatele. „Pokud se tak stane, můžete být i propuštěn takzvaně na hodinu. Správně se tomu říká okamžité zrušení pracovního poměru, které nastává při doručení výpovědi,“ upřesňuje Liškutín.

Ale útokem na majetek je, i když přijdete do zaměstnání, zapíšete se, že pracujete a přitom si zařizujete osobní záležitosti. Podvodně tak nárokujete mzdu. „Tento případ soudy v minulosti vyhodnotily jako zvlášť hrubé porušení pracovní kázně.“

A pokud se „hodím marod“?

No a taky se stalo, že zaměstnanec nahlásil pracovní neschopnost a pak se potkal se svým šéfem na letišti při cestě do Egypta. Dalším případem je práce takzvaně načerno. Pokud se vám stane něco podobného, můžete dostat hodinovou výpověď.

Třikrát a dost

Zákon pamatuje i na soustavné, méně závažné porušování pracovní kázně. To už ale můžou být pozdní příchody, nebo jiné nedokonalosti ve vaší práci.

Zaměstnavatel ale musí splnit dvě podmínky: musí vás písemně upozornit, a porušení musejí být minimálně tři. Mezi nimi ale musíte dostat upozornění na výpověď.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio