Jak na výpověď ze zaměstnání?

26. březen 2014

Jaká práva má zaměstnanec a jaká zaměstnavatel? Co je fiktivní organizační změna? Jaký je rozdíl mezi nesplňováním předpokladů pro výkon práce a porušováním pracovní kázně? Povídali jsme si s Tomášem Liškutínem ze sdružení Spotřebitel.net.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, je tady druhá hodina dopoledního vysílání a je tady také pravidelná rubrika každou středu Rodinné finance. Naším hostem je dnes advokát Tomáš Liškutín, který spolupracuje se spolkem Spotřebitel.net. Přeji hezké dopoledne.

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Dobrý den posluchačům.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
A posledně jsme slíbili, že budeme pokračovat v tématu výpověď ze zaměstnání, tedy v tomto případě římská II. Už posledně jste říkal jaká práva má zaměstnanec, jaká práva má zaměstnavatel, pak nám volali posluchači, kteří uváděli tyto naše teoretické předpoklady na pravou míru svými praktickými zkušenostmi, proto jsme se také rozhodli ještě jednou se k tomuto tématu vrátit. Mohu vás tedy poprosit abychom to ještě jednou úplně v několika větách shrnuli a pak se budeme věnovat těm jednotlivým příkladům, fiktivním organizačním změnám a podobně.

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Informace z minulého vysílání můžeme velice stručně shrnout tím, že zaměstnanec má právo dát výpověď kdykoli, a to bez udání důvodu. Musí pouze dodržet výpovědní dobu, která je zpravidla dvouměsíční. Naopak zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze v případech, které mu dovoluje zákoník práce. Pokud by takový případ nebyl nebo by byl pouze fiktivní, taková výpověď je neplatná a zaměstnanec ji do dvou měsíců může napadnout u soudu a pokud soud rozhodne, že jeho pracovní poměr byl rozvázán neplatně, přísluší mu náhrada mzdy za celou dobu, kdy mu nebyla přidělována práce, což v případě trvání českých soudů může být rok až dva. Takže zaměstnanci, kteří jsou ve sporu úspěšní, relativně dost slaví na konci. Pokud bychom se podívali podrobněji na ty nejčastější případy, kdy dochází k nepoctivému jednání ze strany zaměstnavatele, tak jedním z případů je fiktivní organizační změna.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
To je velice častý, kdy rádoby naše místo zmizí, ale samozřejmě my víme, že samozřejmě není možné, aby ta práce nebyla, jenom se přejmenuje. V okamžiku, kdy dojde jenom k této formální změně, je to fiktivní?

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Je to fiktivní a takový výpověď je neplatná. Ve společnosti, ve veřejnosti je zakotven, zakořeněn jeden mýtus, že pokud chci někoho vyhodit, tak mu stačí dát odstupné. Což ale není pravda, vedle odstupného při organizačních změnách musí skutečně ta organizační změna proběhnout, musí o ní zaměstnavatel rozhodnout, říct k jakému dni je taková organizační změna účinná, a ta musí spočívat v tom, že buďto pracovní místo je zcela zrušeno, protože ta práce už u zaměstnavatele není potřeba. Pokud děláte nějaký projekt, kontrakt s Ruskem, mluvíte rusky a ten kontrakt skončil a už žádný další nenavazuje, tak ta práce odpadla a už není pro zaměstnavatele potřeba nebo zaměstnavatel chce zefektivnit provoz, tím pádem vaše místo zruší, ale nemůže si tam najmout někoho, kdo se mu víc líbí, ale ty pracovní úkoly musí rozdělit mezi ostatní zaměstnance a tím zvýšit efektivnost. Pokud tam vás nahradí někým, kdo se mu prostě víc líbí, tak taková organizační změna je fiktivní. A další věc, na kterou je potřeba si dát pozor, aby když rozhodnu o organizační změně, že k 1. 8. už ta práce nebude potřeba, nemůže skončit ten pracovní poměr dřív, nemůžu dát výpověď v dubnu, aby mně pracovní poměr skončil na konci června. V případě, že skončí dřív ten pracovní poměr než je účinnost té organizační změny, taková výpověď je taky neplatná, protože evidentně nesouvisí s tím, kdy ta práce je a kdy není potřeba.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Když už se ovšem zaměstnavatel rozhodne, že se nás zbaví, tak určitě by zase naši posluchači mohli vyprávět něco o tom jakým způsobem se dá osladit v uvozovkách ten náš pobyt v zaměstnání, že nakonec velice rádi prchneme sami, abychom si třeba uchovali dušení a fyzické zdraví, ale pak také někdy na nás ten zaměstnavatel, a to teď nemyslím nikterak zle, protože ne všichni zaměstnavatelé jsou takoví a někdy bych nechtěla být tím zaměstnavatelem, když vidím některé zaměstnance, ale občas se snaží zaměstnavatel jaksi číhat na to, abychom my udělali chybu, to znamená snaží se nám dokázat, že nesplňujeme předpoklady pro výkon práce, snaží se nás kárat za neuspokojivé pracovní výsledky a tak dále. Jaké v tomto případě má na nás ještě páky?

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Je pravda, že toto se v praxi vyskytuje. Je potřeba rozdělit nesplňování předpokladů pro výkon práce a porušování pracovní kázně lidsky řečeno, ale zákoník říká porušování povinností souvisejících s výkonem práce. V případě, že nesplňujete předpoklady pro výkon práce například řidič se vyboduje získá 12 bodů, přijde o řidičák, tak je jednoznačný, že nelze na tom zaměstnavateli dále požadovat, aby ho zaměstnával. On, když nemůže řídit, takto skončí, má výpovědní dobu, ale nemá tam odstupné. Jenže pod tady tento důvod často zaměstnavatelé také řadí neuspokojivé pracovní výsledky. Něco najdu na zaměstnance a vytknu mu to a následně mu dají výpověď nebo dokonce ani žádnou, ta výpověď přijde bez výtky. Takový postup není možný. Pokud z pozice zaměstnavatele mám pocit, že ten zaměstnanec má neuspokojivé výsledky, musím mu dát písemnou výtku a musím mu dát přiměřenou dobu na to zlepšení. Zaměstnavatel, který chce evidentně se toho zaměstnance zbavit, tak ta lhůta je nepřiměřené zpravidla. Na to, abych vylepšil formální úpravu dopisu, může být přiměřená doba třeba týden, 14 dní než se naučím ty patřičné funkce ve Wordu, ale pokud po mě chce zaměstnavatel abych zvýšil úroveň znalosti cizího jazyka z B2 na C1, tak k tomu musí být přiměřená doba aspoň 2, 3 měsíce. Pokud tam ta doba není přiměřená, tak se opět jedná o neplatnou výpověď. A co se týče porušování prcovní kázně, tak to není, tam to nespočívá v dobré práci, ale to spočívá v tom chování toho zaměstnance například v neomluvených absencích, v pozdních příchodech a tak dále. Ale ani v tomto případě, pokud se nejedná o hrubé porušení pracovní kázně, pokud to jsou soustavné třeba ty pozdní příchody a tak dále, tak nelze toho zaměstnance překvapit, že o to zaměstnání přijde, je potřeba mu dát výtku, která musí být písemná a po té výtce musí dojít aspoň k dalšímu porušení pracovní kázně, nebo pokud to bylo jedno méně závažné, třeba jeden pozdní příchod a pak přijde výtka, tak musí nastat ještě dvě další porušení pracovní kázně. Takže zaměstnanci by si měli na toto dát pozor, ale opět bez té písemné výtky a bez těch tří porušení méně závažných ta výpověď je opět neplatná.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Tady na to reaguje paní Ivana, která říká: "Ano, dle zákona je to sice pravda, ale zkuste to udělat ve skutečnosti. Zaměstnavatel si na vás vždy něco najde, aby vás vyhodil. Znám to a ne ze soukromé firmy. Zaměstnanci jednoho z ministerstev by mohli vyprávět." Takže kde je zelený strom života?

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Tak, já bych reagoval na paní posluchačku, že není dogma, že všechny veřejnoprávní instituce se chovají správně a všichni soukromníci špatně. Takže zaměstnavatel může být dobrý ať je z veřejného sektoru, stejně tak ze soukromého sektoru a naopak, porušování pravidel může dojít jak ve veřejném sektoru, tak v soukromém sektoru. Takže toto dělení bych úplně nepřičítal jako relevantní, nicméně pokud ...

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak paní asi hovoří z vlastní zkušenosti a promiňte, že vás tedy přeruším, ale je to tak, že když se ale zaměstnavatel ať už jakýkoliv rozhodne, že se nás zbaví, tak to prostě udělá a žádný zákon nás neochrání?

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
To si nemyslím, protože paní teďka zmínila, že tam dochází k tomu, že si na ní někde najde, něco na ní zaměstnavatel najde, a já z toho vnímám ten pocit, že například u toho zaměstnavatele je tolerováno, že příchody jsou 9 až 9:15, byť formálně mají být v 9:00. Pokud ten zaměstnavatel připustí takovouhle praxi, že ti zaměstnanci chodí plus - minus čtvrt hodina do práce, tak nemůže potom vytáhnout jednoho zaměstnance a základě toho mu dát výpověď, protože vedle náležitostí výpovědi také u zaměstnanců platí, že zaměstnavatel by měl zacházet rovně s těmi zaměstnanci, to znamená pokud by se tady paní posluchačka obrátila na advokáta, který by ji měl sepsat žalobu na neplatnost té výpovědi, tak byť tam došlo k porušení toho, že formálně třeba nesplnila vnitřní předpis u zaměstnavatele, tak by tam advokát dopsal, že to bylo běžnou zavedenou praxí u toho zaměstnavatele.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
To je určitě důležitá informace. Ta věc má možná ještě jinou stránku, a to takovou, že v okamžiku, kdy pracujete v určitém prostředí, kde by se to uvolnění dalo krájet, tak vlastně třeba jednoho dne začnete dělat ty chyby, protože prostě se v tom třeba prostředí nedá vydržet dlouho, ale o tyto zkušenosti se už s námi podělí naši posluchači, my jim teď dáme možnost, zavolejte nám na 221552525 nebo 2424, či na mail jejakaje@rozhlas.cz, můžete i SMSKovat když chcete, R2 JEJAKAJE text vašeho dotazu na 9077704. Jak už jste teď slyšeli, tak advokát Tomáš Liškutín vám už teď dal mnoho cenných rad a v každém případě je potřeba se nevzdávat.

/ Písnička /

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, právě teď posloucháte rubriku Rodinné finance a bavíme se o výpovědi ze zaměstnání, a protože voláte a protože píšete, tak my se budeme věnovat především s panem advokátem Tomášem Liškutínem, který spolupracuje se spolkem Spotřebitel.net, především těmto problémům a dotazům, které jsou bohužel velmi četné. Zvedám telefon a ptám se kdo tam? Hola!

osoba
--------------------
Dobrý den, dobrý den, tady posluchač Petr, já zdravím pana advokáta Liškutína, už jsme s ním měli tu čest pracovat a byli jsme velmi spokojeni a podám jeden dotaz.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

osoba
--------------------
Je to dotaz ze strany zaměstnavatele na zaměstnance, který prováděl nějaké úpravy v systému prodejních dokladů, a protože jsou tam tří lidé, kteří mají přístup do toho systému a my jsme byli přesvědčeni, že to dělá jeden, tak jsme museli dát výpověď, protože jsme zjistili, že tam docházelo k nějakému úpravám dokladů prodejních a mazání, a dali jsme výpověď a byli jsme upozorněni advokátem, že těžko dokážeme, když tří mají přístup do toho systému, že to dělal jenom ten jeden dotyčnej, který to prováděl v době, kdy ti dva tam nebyli podle píchaček. Myslíte si, že ta výpověď je správná a nebo že to prohrajeme na tom, že nemůžeme dokázat, když všichni tří mají přístup do toho systému jenom na základě toho, že v tý pracovní době už tam byl jenom jeden a ne ti dva, že to dělal jenom ten dotyčnej jeden?

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
To je zapeklité, ale zkuste pane Liškutíne, ano poradit panu Petrovi.

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Ano, děkuji za dotaz. Těžko předjímat jak soud rozhodne, protože on zhodnotí všechny ty podklady jednotlivě, zhodnotí jejich hodnověrnost a potom se podívá na všechny provedené důkazy vcelku a zhodnotí, jestli jsou dostatečně hodnověrné na to, aby uspěl žalobce nebo žalovaný. A tady obecně k tomto případu, pokud je napadena výpověď z důvodu neplatnosti, tak je na zaměstnavateli, aby unesl důkazní břemeno, to znamená pokud on tvrdí, že došlo k závažnému nebo soustavnému méně závažnému porušování pracovních povinností a tím mu vznikla například škoda, tak vedle toho, že toto bude tvrdit, bude muset mít i důkazy. V případě, že to neustojí, tak i kdyby měl pravdu, ale pokud ji nebude moci prokázat, tak v tom sporu nebude úspěšný.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tady k tomu nám i píše paní Pavlína, která říká, že nejsou všichni zaměstnavatelé vykořisťovali a všichni zaměstnanci bezchybní, že ona se setkává se situací, kdy zaměstnanec přecenil u vstupního rozhovoru svoje jazykové znalosti, není ochoten dělat to, k čemu se zavázal a někdy je pak velice těžko se z tady tohoto, s tímto zaměstnavatelem rozloučit. Já teď zvedám další telefon a ptám se, kdo tam? Dobrý den.

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady vaše posluchačka. Já jsem se chtěla zeptat, netýká se to mě, pracovnice měla smlouvu na 1 rok, a protože tam došlo k té organizaci, pracuje i manželka šéfa, tak ona dostala, vlastně ji vyhodil od stolu, oni se tam nějak neshodli a zaměstnavatel ji teda vyhodil od stolu, ale on ji platí, on ji platí až do toho jednoho roku. Takže ji dal jenom jakoby takovou výtku, ale ona vlastně nechodí do práce, ale je placená. Ale protože je to družstvo a my na to družstvo přispíváme, tak já se ptám, jestli je to správný, protože my ji platíme a ona vůbec nemusí chodit do práce, že jo, 4 měsíce.

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Ano, rozumím dotazu. Nic jiného tomu družstvu nezbývá, protože základní pracovně-právní povinností zaměstnavatele je přidělovat zaměstnanci práci. Pokud zaměstnavatel není schopen přidělovat zaměstnanci práci a není to překážkou na straně zaměstnance například, že je dlouhodobě nemocný a tak dále, tak má zaměstnanec právo na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Takže pokud je její místo někým obsazeno nebo pokud ta práce odpadla a nemá ji jak přidělovat, tak v takovém případě skutečně zaměstnanec nechodí do práce a náleží mu náhrada ve výši průměrného výdělku.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, zvedám poslední telefon a prosím o stručný dotaz. Dobrý den.

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den. Tady Alena ze Žatce. Já jsem se, prosím vás, chtěla zeptat, mně už trvá prostě dost dlouho vyřizování s firmou, která už dneska vlastně je v konkurzu, ale protože jsem byla odejita neoprávněně z hodiny na hodinu, vždycky jsem prostě pro firmu dělala první poslední, ani nemarodila jsem ani po operaci, nic, prostě měla jsem nejlepší výsledky a tak dále, a protože se karta obrátila a oni se dali na jiné podnikání, já jsem jim k tomu trochu pomohla, tak jsem byla tím bílým koněm, kterej byl prostě z hodiny na hodinu vyřazená. Ale pak jsem se s nima soudila a každej soud jsem vyhrála, musela jsem se nejdřív soudit o paragraf 53, ten jsem vyhrála po 3 letech. Pak jsem se soudila samozřejmě jsem musela podat žádost o ušlou mzdu, tu jsem taky do dneška nedostala a už to trvá všechno 14 let. Ta firma po 6 letech je v konkurzu, doteďka nemají teda nashromážděnej ten majetek, což mi teda správce konkurzní podstaty vždycky řekne, že ještě poslední barák, já nevím co všechno, že se to musí dát do kupy, ale díky mému právníkovi, který mi dal ...

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Prosím k dotazu.

osoba
--------------------
... zařadil do první kategorie o žádost těch peněz, byla jsem v tý druhý kategorii, tak do dneška a už jsem i v důchodu, nedostala peníze, který by mně mohly zvýšit ten důchod a dneska jsem teda na 10 tisících, což je teda s dvouma školama úplně o ničem, že jo, tak mi poraďte, co mám dělat, když prostě ...

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, paní Aleno, pan Liškutín to zkusí, díky moc.

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Paní Alena ještě narazila na jednu záležitost, pokud je neplatně rozvázán pracovní poměr, je dobré připomenout, že takové rozvázání, že ať už okamžité zrušení a nebo výpověď je potřeba napadnout u soudu do 2 měsíců, jinak se s tím nedá nic dělat. Paní to evidentně stihla, nicméně chybou se nedostala do první skupiny v rámci konkurzního řízení, dneska by se jednalo o insolvenční řízení. Tak je potřeba se domáhat náhrady škody na tom, kdo tu povinnost porušil, protože pokud měla odborníka na to, který ji měl přihlásit do té první konkurzní skupiny a neudělal to, která je prioritně uspokojovaná z majetkové podstaty, což jsou zaměstnanci, daně, odvody na sociální a tak dále, tak se domáhat jedině odpovědnosti ...

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Na tom advokátovi?

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Na tom advokátovi, pokud skutečně ona mu poskytla veškerou svou činnost, veškeré podklady a došlo tam k porušení jeho povinností, tak za tu škodu odpovídá advokát.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže se po 14 letech soudu může zase soudit ještě dalších 10 s advokátem?

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Pokud by advokát skutečně uznal, že to bylo jeho chybou, tak všichni advokáti mají profesní pojištění a hradila by to za něj pojišťovna.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
No, tak uvidíme, protože paní Alenu to opravdu zjevně velmi poškodilo, protože ji to prostě snížilo důchod, a to není jednorázová záležitost. Ještě bych poprosila, píše nám posluchačka, která nechce být jmenována, protože má strach a ptá se, zda může zaměstnavatel umístit do všech kanceláří a dílen ve firmě kamery?

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Takto, s těmi kamerami musí mít registraci na úřadu pro ochranu osobních údajů s tím, že tento prostor bude monitorován a zaměstnanci musí být seznámeni s tím, že jsou monitorováni na pracovišti. Samozřejmě by takové kamery neměly být na toaletách, u osobních skříněk, v převlíkárnách a tak dále, kde by se jednalo o nepřijatelný a nepřiměřený zásah do ochrany soukromí těch samotných zaměstnanců.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane advokáte Tomáši Liškutíne, já vám mockrát děkuji a opět vám dávám domácí úkol, protože nejsme schopni zodpovědět všechny dotazy, které jste nám vy, posluchači napsali a které nám ještě určitě napíšete. Takže pan advokát vám odpoví alespoň takto mailem. Já vám moc děkuji za dnešní rady.

Tomáš LIŠKUTÍN, sdružení Spotřebitel.net
--------------------
Dotazy rád zodpovím, mějte se pěkně, na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio