Neoprávněný odběr energií je trestný čin. A stačí mít jen poškozený elektroměr

13. leden 2016

Víte, že se velmi lehce můžete sami stát neoprávněným odběratelem energií? Stačí, když si zapomenete pohlídat platby nebo si nevšimnete, že vaše měřící zařízení má porušenou plombu.

„Co je to neoprávněný odběr definuje energetický zákon,“ říká právník časopisu dTest Lukáš Zelený. Je to odběr energie (elektřiny, plynu nebo tepla) bez uzavřené smlouvy. Pak se to týká dlouhodobých neplatičů nebo poškozených měřících zařízení jako je plynoměr nebo elektroměr.

Lehce se tak stanete neoprávněným odběratelem, a to i nevědomky. „To platí i v případě, že jste měřidlo sami nepoškodili. Za jeho stav totiž odpovídáte vy, spotřebitel,“ říká Zelený.

Co vám hrozí?

Pokud jde o úmysl, tak jde o přestupek, za který můžete dostat pokutu. Pokud jde o úmysl dlouhodobý, kdy navíc způsobíte škodu, tak je to už trestný čin! „Co je ale nejdůležitější, a co vás asi bude trápit nejvíc, je odpojení dodavatelem a následný požadavek náhrady škody.“

Čtěte také

Výše škody se skládá jak z ceny neoprávněně odebrané energie, tak z nákladů, které dodavateli vznikly.

Pokuty jsou opravdu vysoké!

„Třeba jste neplatili, ale měřič běžel a s dodavatelem se na výše škody domluvíte. Pokud se nedomluvíte, tak nastupují nechvalně známé vyhlášky,“ vysvětluje.


Pokutu vám dodavatel může vyměřit několika způsoby:
- podle odběru spotřebičů v domácnosti
- zvolit může i maximálně technicky možný odběr energie celé domácnosti. A to je až 11krát vyšší než průměrná běžná spotřeba!

„Může jít o 10 ale o 100, 200 000! Tady se ale spotřebitelů zastal Ústavní soud. Řekl, že je soud nižší instance, když stanovuje výši náhrady, by měl postupovat spravedlivě a vůbec se nemusí držet vyhlášek.“

Jak se bránit?

Vždyť měřiče jsou na chodbách domů nebo ve skříních u rodinného domu, do kterých může každý volně vstoupit? Právník doporučuje u veřejně přístupných boxů skříňky s průhledem. Jednou za čas si můžete stav třeba elektroměru vyfotit a kontrolovat, jestli se točí a plomby nejsou porušené.

„Rozhodně se k tomu nestavte tak, že je to před barákem a víc vás to nezajímá. A když narazíte na problém, ihned informujte dodavatele,“ dodává Lukáš Zelený.

Plynoměr

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio