ON-LINE ROZHOVOR: Výpověď pro porušení pracovní kázně

23. březen 2015

Jak se liší výpověď a výpověď dohodou? Má zaměstnavatel povinnost zaplatit odstupné? Na otázky odpoví 23. března v 10:30 odborník Tomáš Liškutín.

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů, uvedených v § 52 zákoníku práce, jinak je výpověď neplatná. Výpovědní důvod musí být skutkově vymezen tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným důvodem. Někteří zaměstnavatelé však propustí zaměstnance pro porušení pracovní kázně, aniž by pro to byly splněny zákonné podmínky. Může se jednat o situace, kdy před výpovědí nedostal zaměstnance písemnou výtku s upozorněním nebo například absence maminky po skončení rodičovské dovolené, jelikož se jí nepodařilo zajistit školku nebo hlídání dítěte, což se za závažné porušení pracovní kázně obvykle považovat nedá. Nedodržení předepsaných pravidel zakládá právo zaměstnance na určení neplatnosti výpovědi a může se domáhat po zaměstnavateli významné finanční kompenzace.

Čtěte také


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.