ON-LINE ROZHOVOR: Výpověď ze zaměstnání

23. únor 2015

V čem se liší výpověď a výpověď dohodou? Co musí výpověď splňovat? Na otázky odpoví 23. února v 10:30 odborník Tomáš Liškutín.

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů, uvedených v § 52 Zákoníku práce, jinak je výpověď neplatná. Výpovědní důvod musí být skutkově vymezen tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným důvodem. Často se však stává, že zaměstnavatelé propustí zaměstnance z práce, aniž by ve skutečnosti nějaká organizační změna proběhla. Zaměstnanec to zjistí tak, že zpravidla již během jeho výpovědní doby se objeví inzerát zaměstnavatele, že namísto propouštěného zaměstnance hledá náhradu. Taková fiktivní organizační změna zakládá právo zaměstnance na určení neplatnosti výpovědi a může se domáhat významné finanční kompenzace.


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.