Posttraumatický stres může spustit i maličkost. Třeba kousnutí psa. Sami se ho ale nezbavíte

31. srpen 2015

Poprvé ji diagnostikovali po válce. A to nejen u vojáků, ale i u civilního obyvatelstva. Pro diagnózu i následnou léčbu je důležité najít „spouštěč“.

Posttraumatická stresová porucha se může objevit po autohavárii, při které někdo zemřel. Ale spouštěčů je víc. Může jít i o přepadení, znásilnění, kousnutí psem nebo válečný konflikt. „Trauma se vám začne vracet. Už za několik hodin, ale klidně i měsíců,“ říká psychiatr Zdeněk Bašný.

Posttraumatická stresová porucha patří mezi úzkostné poruchy Při diagnostice je třeba vždycky jasně specifikovat konkrétní spouštěcí událost. (Laik ji může lehce zaměnit za jinou úzkost, která se rozvíjí třeba už od dětství.) Proto taky přijíždějí psychologové na místa živelních pohrom, velkých nehod a podobně.

Jak se projevuje?

Typickým projevem je nespavost. Objevují se tzv. flashbacky (už jednou zažité prožitky), které se navíc stále opakují. Porucha se může rozvinout po zdánlivé maličkosti. Třeba i po kousnutí psem. Záleží totiž na každém, jak je citlivý.

Po smrtelné autonehodě se tak u vás může projevit velká úzkost, a to jen pokud máte do nějakého vozu nasednout. Zpotíte se a okamžitě si znovu v hlavě promítnete celou autonehodu.

Co když se neléčíte?

„Pokud se neléčíte, máte velký problém,“ varuje Bašný. Porucha začne zásadně zasahovat jak do vašeho profesního, tak osobního života. A navíc ovlivňujete i okolí. Stáhnete se. Nemůžete cestovat, řídit auto, vyhýbáte se řadě událostí. Ztrácíte svou osobní svobodu.

Nemocných paradoxně přibývá, i když násilí vnímáme každý den z filmů a televize. Při osobní konfrontací s dramatickou událostí se ale ukážeme jako velmi slabí. Navíc jsou dnes lidé náchylnější k různým duševním poruchám. I tato je čím dál tím častější. Nestyďte se a řekněte si o pomoc!

Spustit audio