Nebuďte single ani v pozdním věku! Přečtěte si 3 základní tipy na seznámení

22. únor 2016

Být single je dnes víc než jen moderní. Lidé v partnerství jsou ale šťastnější. Pes ani kočka partnera nenahradí.

Podle vztahové koučky Veroniky Vinterové by člověk neměl partnera hledat za každou cenu. Šťastný může být i sám. Když se vám to podaří bez partnera, je to v pořádku. Když ale v partnerství, je to ještě lepší. To, co vám v sólo životě určitě bude chybět, je sdílení. Běžný lidský dotyk.

Lidé v partnerství jsou šťastnější. Tvrdí to průzkumu Harvardovy univerzity, který trval 75 let.Veronika Vinterová založila rozvojovou a seznamovací agenturu, ve které lidem pomáhá se seznámením. Tady máte její 3 tipy:

Tip č. 1 : Seznamování berte jako zábavu

Seznamování byste si měli chtít hlavně užít, udělat si (jen) příjemný večer. Čím je člověk starší (má své zvyky a často i vyjeté hluboké koleje), tím je seznámení i složitější. Navíc má i poměrně jasně vyprofilovaného, vygenerovaného partnera, což pak jen málokdo splní.

„Právě proto je dobré nemít na prvním seznámení žádná očekávání. Nelpět na konkrétních charakteristikách. Jděte si jen užít večer. Mnohokrát jsem sama překvapena, s kým je mi pak dobře, což mi dává smysl k dalšímu setkávání,“ vysvětluje vztahová koučka Veronika Vinterová. Klientům doporučuje otevřenost.

Tip č. 2: Poznejte nejdřív sebe

Předtím, než k seznámení dojde, musíte pracovat sami na sobě. A je úplně jedno jestli je vám 16 nebo 70 let. „Nejlépe je se s nějakým profesionálem posadit a nahlas si říct, co je pro mě zásadní, jaké jsou mé základní charakteristiky, které mohu do vztahu nabídnout.“

Rodina, generace, prarodiče

Když to víte, budete se cítit líp. „Zjednodušeně řečeno: musíte pracovat na svém zdravém sebevědomí,“ popisuje Vinterová. Jejími klienty jsou 75letí.

Tip. č. 3: Nehledejte chybu jinde

Základní chybou, kterou v sobě má většina nezadaných, je hledání chyb jinde než v sobě. V těžkých časech, ve špatné společnosti, v nedostatku příležitostí k seznámení, ve ztroskotaných předešlých vztazích. „To je špatně! Musíte si říct, co já sám můžu udělat proto, abych byl připraven na změnu.“

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio