Marihuana je častý spouštěč schizofrenie! Nejrizikovější je u mladých lidí

19. říjen 2015

Je pro vás blízký člověk najednou nesrozumitelný, trpí bludy a utíká ke drogám? A víte, že to taky může být vážné?

Celosvětové statistiky tvrdí, že v populaci je běžně nejméně procento lidí, kteří mají diagnostikovánu schizofrenii. „Jen v Česku tak v průběhu roku projde ordinacemi přes 40000 schizofreniků,“ říká psychiatr Zdeněk Bašný.

Jak ji poznáte?

Pokud jde třeba o někoho blízkého, tak jen rodina pozná rychlou a náhlou změnu chování. „Začíná být víc vztahovačný, přestáváte mu rozumět. To je ale mezi dospívajícími a rodiči problém docela obvyklý. Ale co je důležité, že je pro vás zcela nesrozumitelný,“ vysvětluje.

První příznaky schizofrenie se objevují mezi 20 a 30 rokem věku, tedy až v dospělosti. Onemocnění dětí je prý docela vzácné. Trvat můžou měsíce, někdy i roky. Často se objevuje úzkostnost, poruchy nálady, podrážděnost, nejistota v projevu, vyhýbání okolí.


Ozvučování myšlenek, bludy, halucinace, dezorganizace. Tak se nemoc projevuje. Mezi spouštěče schizofrenie patří kouření marihuany. Dnes je navíc v populaci velké množství drog a jejich užívání, respektive toxické psychózy, mohou mít stejné projevy.

Mnoho lidí se ale taky snaží začátek nemoci drogami přehlušit. „Takže je hodně důležité, aby, pokud mají nějaké bludy a psychózy vyhledali lékaře, který může začít léčit prvotní problém.“

Marihuana = nebezpečný spouštěč

Schizofrenie má taky u každého trochu jiný průběh. „Často se objevuje i post-psychotická deprese. Ve chvíli, kdy se začne léčit, a odeznívají příznaky, tak začne bilancovat svůj život. Odmítne se s nemocí smířit a přijmout a může to skončit tragicky, kdy si sáhne na život.“

Jakou roli hraje dědičnost?

Přímý přechod nemoci v rodině zatím nebyl prokázaný. Tam, kde se někdy v rodině schizofrenie vyskytla, ale evidujeme zvýšený výskyt, který nepřesahuje 10 %. „Pokud jsou oba rodiče dítěte schizofrenici, tak se procento pravděpodobnosti opravdu zvyšuje. Ale zatím není prokázáno, že se nemoc musí v další generaci opravdu objevit.“

Jsou víc agresivní?

konopí

V posledních letech se u nás objevily případy schizofreniků, kteří zaútočili na další. „To je pro nás docela problém, tedy hlavně medializace těchto kriminálních činů. Lidé, kteří trpí poruchou osobnosti, jsou pro okolí daleko nebezpečnější. Naopak počet útoků schizofreniků není vůbec četnější než v takzvané zdravé populaci,“ zlobí se psychiatr Zdeněk Bašný.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio