Může hádka vyřešit nějaký konflikt? Přečtěte si překvapivou odpověď psycholožky

23. listopad 2015

Koření (manželského) života? Kdy vyhrát a kdy to nepřepřit? Zamyslete se ale i nad sebou a nad svým postavením doma nebo v práci.

Konflikty a hádky jsou běžnou součástí našeho života. Může se nějaký konflikt ale hádkou vyřešit? Podle psycholožky Alice Vondrové může. Ale nesmí jít o hádku destruktivní. „A právě destruktivní hádky milují lidé, kteří o sobě tvrdí, že se nehádají vůbec,“ vysvětluje.

Proč se hádáme a jak „vyhrát“

Hádky a výměny názorů jsou reakcí na to, že člověk často neumí zacházet s rozdílným názorem někoho dalšího. Doma, v práci, ale i v tramvaji. „O co je váš vztah k tomu druhému ve sporu důležitější, citovější, o to větší nároky na něj kladete. Čekáte jakési uspokojení vlastních potřeb,“ popisuje psycholožka.

„Ve sporech lidí, kteří neumějí naslouchat, zase vždy vítězí ten, kdo je drzejší a vulgárnější.“ Pokud se chcete dohadování vyhnout, musíte poslouchat toho druhého a chtít od něj jen to, co vám dát může. Na co má. Dobrá zpráva je, že pokud se doma hádáte, znamená to, že je váš vztah živý.

Kdy se „ozvat“

„Protože když od toho druhého už nic nečekáte, je vám lhostejný. Pak už se nemáte ani proč hádat,“ říká Vondrová. Taky ale můžete žít v rodině, kde jeden z partnerů ostatním jen slouží. Ostatní pak mají mylný pocit, že práce pro rodinu je samozřejmost a radost.

„Často jde o ženu, milovanou matku, služební duch, se kterým se není důvod hádat. Nejde ale o lhostejnost. Tady chybí jen správná signalizace, že nejde o samozřejmost,“ připomíná psycholožka.

Konflikt (ilustrační foto)
Spustit audio