Potřebujete radu psychologa? Poradíme, jak vybrat správného i co stojí

15. únor 2016

Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy ročně vyhledá asi 16 000 nových klientů. Zkušenosti s terapeutem má už každý sedmý Čech. Někteří se do poraden vracejí.

Podle psycholog Petra Šmolky úspěšnost léčby záleží právě na návratech. Pokud se klienti vracejí, tak to signalizuje, že jim sezení něco dávají. Do poradny k němu docházejí partneři třeba i 25 let. S dvou- až tříletými pauzami.


Psycholog, nebo psychiatr?
- psychiatr studoval medicínu, a může tak předepisovat léky
- psycholog studoval filozofickou fakultu, musí tak spoléhat „jen“ na slova

Kolik rada odborníka vůbec stojí?

„Chodí k nám jako na dialýzu,“ směje se psycholog. Ve chvíli, kdy se jim ve vztahu a manželské komunikaci nakupí jedy, se přijdou vyčistit.

Sazby za sezení u privátního psychologa, pracujícího na živnostenský list, se pohybují od 500 do 1500 Kč. Výše se často odvíjí od „mediální profláknutosti“. Dobrý popularizátor ale nemusí být dobrý poradce nebo terapeut. Přes 50 let tady pro každého fungují i bezplatné poradny.

Jak poznáte dobrého terapeuta?

„Kdyby nedostatek financí měl být tím, co vám brání k návštěvě poradny, bylo by to nejen smutné ale i neekonomické.“ Ví se, že jedna koruna vložená do pomoci lidem v krizi ušetří zhruba 10násobek veřejných prostředků. Z nešťastných lidí se totiž lehce stanou bezdomovci nebo jinak na státu závislí.

Asi nejspolehlivější je v Česku tolik oblíbená šuškanda, tedy doporučení známých, přátel, rodiny. Dobrý psycholog by měl být přiměřeně empatický, dobře se s ním mluví a skutečně umí pomoci.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio