Prvorozené dítě je buď vůdce, nebo rebel, říká psycholožka

4. leden 2016

Může váš život ovlivnit to, jestli jste se narodili jako jedináček, prvorození nebo „až další“ v pořadí? Podle psycholožky Marty Boučkové docela razantně. Být prvorozeným má ale své klady i zápory.

„Některé věci jsou člověku prostě dány, a to bez ohledu na to, jestli se vám to líbí nebo ne. Nezbývá než se takovému dárku od života poklonit a vyříkat si to sám se sebou,“ říká psycholožka.

Pořadí, ve kterém se dítě do rodiny narodí, totiž prý o něčem vypovídá. „Dává to člověku úkoly do života, dává (nebo nedává) určité silné vlastnosti. S nimi pak musíte v životě bojovat nebo vám naopak něco chybí.“

Vaše pořadí ovlivňuje i vaše rodičovství

Váš vstup do života se pak odrazí i na vašem rodičovství. Ne nadarmo se prý říká, že to v jakém pořadí jste se narodili, ovlivňuje míru vašeho chování k dětem, a to podle pořadí, v jakém přijdou na svět.

Čtěte také

Prvorození vůdci

Dá se říct, že prvorozený třeba syn bude vůdcem i v celém svém životě? Podle psycholožky určitě. „Většinou jde o přirozené vůdce nebo odpovědný člen (nejen) rodiny, na kterém všechno visí a leží,“ vysvětluje.


Prvorozenci, klady a zápory:
výhoda: jste očekávané dítě, je na vás soustředěna pozornost a očekávání celého rodu
nevýhoda: jste pokusný králík, na kterém se učí rodičovství, je na vás dlouho nahlíženo jako na malého dospělého, vyžaduje se od vás rozumnost, zodpovědnost, spolupráce

Ale může se z vás stát i rebel, který se chce prosadit za každou cenu, kolikrát proti všem. Pokud jste sami prvorozenými, tak budete mít slabost pro své prvorozené dítě. Prostě proto, že vy už víte, jaké to je. Jsou tady tak dvě skupiny: jedni, kteří poslouchají až moc, a druzí, kteří neposlouchají vůbec.

Jak tedy první dítě vychovávat?

„Musíte si pořád uvědomovat, že je to jen dítě. A nároky, které na dítě, jako amatérští rodiče kladete, určitě vždy dělte dvěma. Dopřejte mu i jistou dávku neposlušnosti, rebelie.

A pokud máte doma jedináčka, pak se znaky prvorozeného násobí až třikrát. „To znamená, že buď máte třikrát zodpovědnějšího a preciznějšího člověka anebo máte i třikrát většího rebela,“ dodává psycholožka Marta Boučková.

Děti, sourozenci

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio