Co s dítětem, když sedí celé dny u počítače? Radí odborník

5. říjen 2015

Nevíte si rady s výchovou svého dítěte? Nejste sami a rozhodně pro vás nemáme univerzální rady. Každé dítě je totiž už od narození individualita. Zkuste s ním ale mluvit a vysvětlovat.

Základy výchovy jste získali od svých rodičů a podobný model aplikujete i při výchově dětí svých. Pro každé dítě je očekávání rodiče velmi důležité. „Dítě je předprogramováno vejít se do vašich představ o jeho životě a tak získává vaši lásku, přijetí, pohlazení,“ připomíná kouč Aleš Kalina.


Hlavní poslání kouče je pomoc člověku dostat se z místa A do B, prostě ho chytit za ruku a ukázat mu, jak se k danému bodu dostat co nejjednodušeji,“ říká o své profesi kouč Aleš Kalina. Hlavní rozdíl mezi psychologem a koučem je ve vzdělání. Kouč nemusí mít lékařský diplom.

Základem je komunikace

Pokud dítě nechce něco dělat (např. úkoly nebo chodit do hudebky), je s musí třeba podle Kaliny mluvit, vysvětlovat. „Je třeba se naladit na stejnou frekvenci toho, co opravdu chtějí. Každému se něco chce. To je jejich přirozenost.“ Co ale dělat, když dítě propadne virtuálnímu světu?

Počítač, věc neznámá

Tato otázka patří prý k nejčastějším. Rodiče jsou bezradní, protože to sami v dětství nezažili. „Pro dnešní děti jsou sociální sítě velmi silný aspekt dorozumívání s ostatními. Je tak dost náročné říct, že se má na počítač vykašlat a jít hrát třeba fotbal,“ vysvětluje Kalina.

Jako řešení vidí Kalina (i z osobní zkušenosti) v tom, nabídnout vyšší hodnotu, než je počítač. „Vždy jsem se snažil jít synům příkladem. Hrál jsem squash, jezdil na kole a třeba rád potápěl. Kluci někdy zvolili počítač, ale někdy zase chtěli být se mnou.“

Zapomeňte na příkazy

Taky nedoporučuje, když se dítě hodně brání, používat jen příkazy. „Tato cesta sice může být nějakou dobu funkční, dlouhodobě ale vede k odmítání.“ Pokud chcete dítěti vysvětlit, že vaše cesta (třeba ke sportování) je ta správná, vezměte dítě do prostředí, ve kterém je rádo.

Sám volil cukrárnu nebo pizzerii, kterou jeho děti milovaly. Dítě má podle Kaliny totiž plně funkční mozek už odnarození. Doporučuje tedy cestu domluvy, vysvětlování. Je jim třeba už od mala říkat: „Podpořím tvé vlohy, ve kterých se cítíš dobře a jsi talentovaný.“ Váš potomek se pak „rozjede“ úplně sám.

Spustit audio

Související