Syndrom vyhoření. Hodně se o něm mluví, ale co to opravdu je?

8. červen 2015

Najednou nemáte energii ani radost z toho, co vám ji ještě před nedávnem dělalo. Může jít o depresi. Ale taky o syndrom vyhoření.

„Člověk pociťuje vnitřní prázdnotu, říká si, o čem ten život je,“ tvrdí kouč Aleš Kalina. Pracuje totiž právě s lidmi, kteří se dostali až na své dno.

Takový vyhořelý člověk opravdu ztrácí zájem o své okolí, nenávidí svou práci, je agresivnější, a to hlavně v domácím prostředí. Životní partner, kterého až dosud miloval, je pro něj najednou přítěží.

Vyhoření, nebo deprese?

Hlavní roli tady hraje nenávist. U deprese člověk spíš rezignuje a nemá na nic dalšího sílu. Ale oba problémy se velmi často vzájemně ovlivňují, je mezi nimi přímá úměra.

Čtěte také

„Stává se mi, že mi zavolá někdo z velké společnosti s tím, že mu najednou zkolaboval výborný a pracovitý člověk. Většinou se zablokuje a musíme začít pracovat na jeho vnitřním zkratu, na jeho boji vůči sobě.“ A nestává se to jen vysoce postaveným manažerům, ale i nám, obyčejným lidem.

Když se řekne „zkolaboval“

Lidově tak označujeme stav, kdy vyčerpáte svou vlastní energii. Aleš Kalina prozradil, že poslední lékařské průzkumy ukázaly, že mozek si vezme až 70 % celkově vyrobené energie.


Náš mozek pracuje trochu jinak, než si všichni myslíme. Nepracuje na tom, abychom primárně uspokojovali přání okolí, ale jen to naše, vlastní.

„Pak se nemůžete divit, že už nemáte sílu třeba na trávení jídla nebo na vnitřní čištění,“ tvrdí. Když si ale uděláte sami v sobě pořádek, když se takzvaně přeleštíte, tak se začne uzdravovat i vaše tělo.

Kromě duše se uzravuje i tělo

„Já nejsem lékař, ale zjišťuji, že když se člověk emočně, tedy vnitřně uzdravuje, tak se jako vedlejší produkt uzdraví i jejich různé fyzické neduhy,“ říká Kalina. Nejčastěji se setkává se žaludečními vředy nebo s různými nádory.

Jak z toho ven?


Když se vychovává dítě, tak to ho ale nikdo neučí. No a pak se lehce stane, že většina z nás je v permanentním zkratu, v bitvě sami se sebou.

„Možná to bude znít krutě, ale v prvním kroku musíte zapomenout na všechny kolem sebe a věnovat se jen sám sobě. Udělejte si na sebe čas a zkuste se nabít energií. S odborníkem se taky dají odstranit různé samo destruktivní programy, které si nevědomky s sebou neseme třeba už od dětství. Pro každého člověka existuje cesta! Hlavně to nikdy nesmíte vzdát,“ varuje kouč Kalina.

Přepis celé poradny

Syndrom vyhořeníMarie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, pokud se nějak nedokážete radovat z věcí, ze kterých jste se radovali dřív, nemáte energii, máte chuť se na všechno vykašlat, vzdát to, tak pozor, přihořívá, můžete třeba i onemocnět, jak tvrdí kouč Aleš Kalina, kterého vítám v Psychologické poradně. Pěkně vítám, dobrý den.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Dobrý den přeju.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den. Tak, co se může stát, pokud skutečně s velkým nasazením pracujeme, ale nemusí se to týkat jenom práce?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
No, vesměs jde o to, že nás nikdy nikdo neučil za prvý, co to je dělat práci, kterou máme rádi, a vesměs to byla maminka s tatínkem, že jo, kteří doma říkali to by se mělo a podívej se na Pepíka a podívej se na támhle toho, a my jsme se naučili ne jít za svými vlastními touhami, ale za tím, abychom uspokojovali přání maminky, tatínka, babičky, paní učitelky. A když jsme dospěli, tak se to v podstatě jakoby přetransformovalo zase do uspokojování šéfa a partnerky a společnosti a kdoví čeho. Ale náš mozek pracuje trošičku odlišně, on vlastně nepracuje na tom, že bychom primárně měli uspokojovat přání okolí, ale abychom uspokojovali primárně naše vlastní přání, a to nás samozřejmě ze začátku nikdo neučil. Takže z toho vlastně vyvěrá to, že většina z nás je jakoby v permanentním zkratu a v boji a v bitvě sama se sebou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
S těmi očekáváními.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
S těma očekáváníma prostě kdekoho kolem nás a vlastně lidi na to vyhoření často teda koukají, a hele prosím tě, to je pro byznysmany, jo, to je pro ty lidi, kteří jsou támhle jako vysoko postavení, ale ono to vlastně není vůbec pravda. My s tím bojujeme v podstatě úplně všichni.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já vím, že u nás a nemluví se moc o tom, spoustu lidí bere antidepresiva. Z čeho všeho člověk může vyhořet?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Úplně ze všeho, ono to zní zajímavě, že jo. My můžeme, my jsme, tak nějak jako lidi postaveni podle toho jak, kolik, kdo má třeba peněz, si řekne, jo, až já vydělám. Tak si udělám tohle, a on si koupí lepší jachtu, lepší jachtu, pak už nemá, kam by ty peníze nacpal, tak začne pociťovat vnitřní prázdnotu a říká si: "Lidi zlatý, o čem vlastně ten život je?" Jo, takže ono to není jenom pro vysoce postavené manažery, jak se často říká, ale já s tím velice často pracuju, že kolikrát někdo z velké společnosti zavolá a řekne: "Mám tady výborného člověka, ale on vlastně mi úplně zkolaboval. Dá se s tím něco dělat?" Já říkám: "Dá, jednoduše musíme odblokovat jeho vnitřní zkrat, jeho boj vůči sobě sama."

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak takto člověk může, promiňte, zkolabovat?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Zkolabovat, no, že vyčerpáte vlastně energii. Vezměte si, že mozek podle současných průzkumů bere 70 % naší tělesné energie v základním stavu. Takže když se k tomu přidá ještě to, že se nám něco nechce dělat, že jsme vlastně ve zkratu sami se sebou, tak toho odebereme víc, takže najednou nemáme sílu na trávení, což jsou vředy. Nemáme sílu na vnitřní čištění, což bejvají rakoviny a tady ty různý blázince kolem toho, nádory, ty orgány to potom přestanou zvládat. Ale zjistíte, že když si člověk jakoby udělá pořádek sám v sobě, já tomu říkám, když sám sebe přeleštím, tak najednou se začne uzdravovat. Mně se spousta lidí uzdraví, a to pozor, nejsem doktor, čili do toho pánům doktorům jakoby nekafrám, ale zjišťuju, že když člověk emočně vnitřně uzdravuje sám sebe, takže se, takže ti lidi se mi tam vyléčej, jako postranní produkt, jo.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, může, promiňte, ...

Aleš KALINA, kouč
--------------------
No, klidně skákejte.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Může člověk vyhořet třeba i z dětí?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
No, jasně, no jasně, jako každý kamna, že jo, potřebujou občas jak se říká profouknout ten komín, to je normální věc. Takže děcka, to je vysoce zátěžová profese, že jo, je to o tom, že maminka v podstatě často ztrácí díky tomu, že má nějaký svůj hormonální stav, a teď nemyslím špatným myslím ten mateřský, tak vlastně koncentruje svoji pozornost na ty dětičky a častokrát zapomene na sebe, a teď ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ona na ně nemá, ona na sebe nemá čas pro ty děti.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Nemá na sebe čas a teď do toho se přidá třeba partner, ještě do toho se může přidat to, že jsme národ, kde se nám nedaří moc vydělávat, takže nedejbože se stane to, že ten partner vlastně třeba nevydělá tolik, že jo, přidá se k tomu finanční stres, přidá se k tomu stres třeba, kterej může bejt s bratrem, se sestrou, s rodiči a najednou zjistíme, že jsme opět v nízké energii, a že se nám nedaří zvládat sami sebe, no, a jsme tam.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jak to člověk pozná, že se to ho týká, jaké jsou příznaky?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Příznaky, no, úplně jednoduché, jednoduše začínáme ztrácet zájem o své okolí, začínáme nenávidět kolikrát svoji práci, častokrát jsme agresivnější vůči i těm chudáčkům malejm dětem, vůči tomu partnerovi, kterého jsme si vybrali jako toho nejlepšího na světě, tak najednou začínáme cítit: "Hele, už mě nech bejt," to jsou prostě ty stavy, kdy ten mozek náš začíná mít málo energie a dává nám to najevo tak, že nám ořezává zájem o naše okolí.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je syndrom vyhoření součástí deprese nebo jaký je vztah depresí a syndromu vyhoření?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Jaký je vztah? Já si myslím, že je mezi nima, nevím, jestli to řeknu úplně přesně, ale určitě jakási přímá úměra, že se to může ovlivňovat, protože, že jo, deprese je spíš jakoby medicínský pojem, ale můžeme to nazvat, jakože nás něco tlačí, že jo, že máme takový ty presy na hrudi, že máme myšlenky zmaru, možná to přeložme do určitého takového srozumitelnějšího výrazu, a tady to opět vzniká z toho, že se nám nedaří zvládat svůj život ve čtyřech takových těch základních oblastech. Jednou z nich je práce, další z nich je třeba ten partner, že jo, další z nich je zdraví a ten poslední jsou peníze. Čili ono jako když se nám to v jednom z těch kvadrantů nedaří, tak jednak můžeme cítit třeba strach z toho, co bude a ten neřešený strach potom dál může přenášet pocit i zmaru a vůbec pocit strachu z budoucnosti. A ten, ta druhá věc, ta forma vyhoření je vlastně ztráta zájmu a nenávist vůči tomu, co dělám.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdo je nejvíc ohrožen? Dá se to říct, tím syndromem vyhoření?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Kdo je nejvíc ohrožen? Já bych řekl, že jsme tím ohroženi všichni, protože i ten, kdo celej den leží a nedělá nic, může mít takové zkraty v hlavě, že přestane mít zájem o sebe, o lidi, ztloustne, nemyje se, absolutně sociální jakejsi aspekt toho - "hele, dejte mi všichni pokoj", tak současně třeba, já když pracuju s lidma, kteří mají třeba jako třeba miliardy.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A je jim to houby platné.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
A je jim to houby platný, a já si pamatuju na jednoho chlapíka, který přišel a říkal mi: "Prosím vás, pane Kalina, já mám strašnej strach, že zchudnu, že prodělám peníze." A jámu říkám: "Prosím vás, a jako kolik těch peněz máte?" A on mi říká: "400 milionů dolarů." A tento člověk trpěl jednak sociální fobií strachu z lidí, takže trávil spousta času v ústraní na své obrovské jachtě a přitom trpěl takto obrovským strachem. Čili jistým způsobem je dobrý, že to se takto hezky vysílá, poněvadž lidé potřebují slyšet, že vyhoření je pouze určitej stav, kterej se dá řešit tím, že si uklidím ve svém vlastním životě.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak jste na tom vy, milí posluchači, Dvojky se syndromem vyhoření, se ztrátou energie, s tou nechutí o všechno nebo se ztrátou potěšení? Volejte 221552525 nebo 221552424, případně pište na dopoledne@rozhlas.cz. Na návštěvě máme kouče Aleše Kalinu.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
O syndromu vyhoření, jak ho zvládnout mluvíme v Psychologické poradně na Dvojce. 221552525 nebo 221552424, to jsou čísla, která vám jsou k dispozici, také kouč Aleš Kalina. Dobrý den, vítáme ve vysílání, dobrý den, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den, můžu se ptát?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobrý den.

osoba
--------------------
Ano, dobrý den, já jsem vás chtěla pozdravit, paní Maruško, i pana doktora a chtěla jsem se zeptat, jak se bránit tady tomu syndromu vyhoření, když vám onemocní blízký člověk. Mně onemocněla dcera malá epilepsii a já se prostě nemůžu zbavit tady toho pocitu, že co se ji všechno může stát. A prostě nebaví mě nic, snažím se, snažím se hodně sportovat, ale prostě nejde to.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to těžký, ano. Čili co by pan Kalina poradil?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Určitě první důležitá věc je zapomenout na to okolí své, i když to zní hrozně drasticky, a věnovat se v první řadě sama sobě, protože to z vás takto cítím trošku, jak mluvíte, tak to zasahuje hlavně vás, vaši vnitřní psychiku a vaše vnitřní bolístky. Čili zkuste se na to podívat tak, že řekněte si dobře, já si udělám teďko čas na sebe, Já třeba s lidma, kteří takto jsou trošku jako chycení tím, že jim ubývá síla, tak jde o to, že váš mozek je permanentně ve zkratu. Já teď takto na dálku nepoznám z čeho to je, ale kdybyste se mrkla na můj web a podívala jste se třeba jak se řeší různé pocity vyhoření, pocity viny, pocity jak se dobíjet energií, tak se dá z hlavy vyndat takzvané destruktivní prográmky, který se vám tam někudy dostaly, a postupně se všecky tady ty věci ty vnitřní zkraty dají vyléčit a dají se energeticky vlastně ten mozek dobít. Protože takto na dálku toho zřejmě moc neuděláme, ale pamatujte si jednu věc, že cesta pro vás existuje, existuje pro každýho člověka. Takže to nevzdávejte.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, a ten váš web je?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
aleskalina.cz, bez háčků, bez čárek.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, přišel mailový dotaz nebo taková připomínka. "Slyšel jsem člověka, který se dostal do dluhů, našel si výnosnou práci a teď, když dluhy splatil, ztratil motivaci a neví, co se životem, s penězi?"

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Můžu, je to otázka?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
No, jde o to, že opět mozek je, já mu říkám takový malý pacholek, a je udělaný velice zajímavý vědecký výzkum, že zhruba v období 35 roku se mění způsob jak mozek pracuje a vlastně nám začíná dávat takové záludné otázky ve smyslu a proč tady si, proč ty věci, které děláš, děláš? A my se vlastně musíme naučit na tyto otázky odpovídat, jinak se nám ten život začíná postupně scvrkávat do hrobu, jak já s oblibou říkám. Čili pokud se vám toto děje, najděte si svůj talent, najděte si co máte dělat, abyste pro ostatní byl prospěšný.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobrý den, vítáme ve vysílání, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, jsem to já?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jste to vy, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Alena z Litvínova. Já jsem se chtěla zeptat a hrozně mi to trápí. Mám dva syny vychovávala jsem je od 15 jejich let sama a na Moravě, syn straší je strašně milej a tady ten mladší prostě vůbec nejeví zájem o mě vůbec, prostě mě přehlíží, bydlí tady kousek, nezastaví se, nezeptá se jako na mámu, nezeptá se a jsou už nakažený i vnoučata, který jsem vychovala. Nevím, a jsem z toho opravdu hodně, hodně špatná.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jak naložit s touhle tou starostí. Děkujeme za dotaz.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
No, tak to je taky určitě zajímavá starost. Já bych, pokud by to teda vůbec ještě šlo, tak bych se aspoň toho jednoho synáčka zeptal někdy, jestli se teda máte vůbec šanci potkávat, proč k tomu dochází? Zřejmě, to, co se nejčastějc dochází děje, pokud došlo ke křivdě někde v minulosti. Křivdy jsou jedny z největších vysávačů naší vnitřní energie. Čili pokud toho prvního syna máte dobrého, co se stalo? Zkuste zalovit i třeba vy ve své mysli, co se stalo, že ten člověk na vás nemá čas, že na vás v uvozovkách jako, že jo, kašle, jak my říkáme. Někde se něco stalo. Čili pokud by se to dalo odpustit, mohli byste si to vyříkat, tak je to první cesta, která by k tomu vedla. Ale to, co já vždycky rodičům říkám, pamatujete si, že žijete pro sebe, ne pro děti. Udělejte ze sebe královnu svýho života a nečekejte, že vás synové z vás tu královnu udělají. Postavte se vy na své vlastní nohy a možná potom svým vlastním příkladem, svojí vlastní silou k sobě zase třeba zpátky přitáhnete i toho druhého synáčka.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tady přišel jeden krásný mail. "Jsem babička na plný úvazek, radostná, je to pro mě druhé mateřství, nestíhám si obout bačkory a hltat seriály. Skvěle si užívám každou minutu, doporučuji. Vyhoření vidím kolem sebe a je mi všech líto. Těším se, až půjdou do školky vnoučata a já půjdu na semináře."

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Hezký.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dokáže si člověk sám poradit, můžeme to říct úplně zhuštěně?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Určitě, určitě, my všichni jsme pro sebe nejlepším rádcem, někdy ale současně je potřeba se trošičku dovzdělat, malinko třeba si přečíst nějakou knížku a říci hele, já jsem tady proto, abych se cítil sám se sebou dobře. A pokud tento slib si uděláte sami pro sebe, tak se vám to jednoznačně podaří.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkuju pro dnešek Aleši Kalinovi. To příští setkání by mělo být na začátku července, vy sem zase přijdete na Dvojku.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Ano.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže se moc těšíme.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Na shledanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju, na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio