Týraní seniorů v Čechách! Za posledních 20 let šokující realita. Jak se bránit?

20. červenec 2015

Víme o 180 000 týraných seniorech. Děsivé číslo za posledních 20 let radikálně narostlo. Mnohem větší číslo je ale skryté a týká se domácího násilí na seniorech.

Podle statistik je u nás už 180 000 týraných seniorů. Číslo odpovídá pouze případům, kdy se senior dostal do péče lékařů a následně policie.Další skupinu představují týraní doma. Těch je prý až 85 %. „Nemusí jít jen o fyzické útoky,“ vysvětluje psycholog Jiří Novák. „Týrání jsou i urážky nebo ekonomický teror.“

Ekonomický teror a blbá výchova

Jsou to důchody, na co často má zálusk rodina seniora. Agrese rodinných příslušníků pak může pocházet ze zklamání nad nízkou částkou. „Tuto averzi příbuzný obrací na seniora, jako kdyby za to mohl,“ popisuje psycholog.

Může být týráním i nezájem potomků? „To je docela sporné,“ přemýšlí psycholog. „Spíš jde o špatnou výchovu, kterou v 65 letech už nenapravíte. Každé dítě totiž přebírá do svého života model, ve kterém samo vyrůstalo.“ Dá se tedy předpokládat, že pokud se sami nestaráte o své rodiče, nepostarají se ani oni o vás.


Podobně se lidé prý ale chovali odnepaměti. I literatura se v některých kulturách zmiňuje o starých lidech, kteří sloužili svým potomkům jako zdroj bílkoviny.

Jak bojovat s psychickým terorem?

Pokud cítíte, že vás rodina jen zneužívá nebo využívá, je třeba o tom mluvit. „Pokud na vaše připomínky potomek nereaguje, je třeba, aby je vyslechl někdo třetí. Nezúčastněný. Ale musí to být nějaká autorita. Jako psycholog v poradně,“ radí Jiří Novák.

Podle průzkumů se týrání dokáže nejlépe ubránit „čerstvý důchodce“. Těch je u nás asi 3,5 milionu. „U dlouhověkých seniorů se chování mění.“ Jiří Novák ale upozorňuje, že už některé výrazy popisující seniory mohou být diskriminační. Třeba výraz „přestárlí“.

Diskriminace v jazyce

„To proto, že to, co je přezrálé, tak tady asi nemá co dělat. Přezrálé ovoce se vyhodí. Ale co uděláte s přestárlými občany?“ ptá se psycholog. Bohužel byly diskriminační postupy v jazyce vždycky. Už Antonín Zápotocký s oblibou opakoval: „Dědeček, babička ujídá nám chlebíčka.“

Každých 20 let naroste počet starých lidí dvojnásobně. Při současném počtu tří milionů českých seniorů je tedy otázka, kdo bude v Česku za 20 let vydělávat a kdo se o takový počet starých lidí postará.

Spustit audio