Základ životního úspěchu? Říkej vždy to, co chceš, ale nikomu přitom záměrně neškoď, radí kouč

13. červenec 2015

Umíte si „dupnout“? Kouč Aleš Kalina se domnívá, že to je základ životního úspěchu. Hlavně proto, že až dosud jsme byli zvyklí, že nás vždy někdo vedl.

„Celá střední Evropa stojí na 1700 letech církevního vzdělávání a vedení. Zajímavé, že?“ upozorňuje. Moderního Čecha vedli nejdřív komunisti a teď? „Je tady doba, kdy lidi nevede nikdo, a můžete si dělat to, co chcete.“ Samozřejmě v mezích zákona.

Žít můžete tam, kde chcete. pokud se vám nechce pracovat, jste chudí. pokud pracujete hodně, jste bohatí. Tato úměra tedy vždy neplatí doslova, ale pro jednoduché vysvětlení to stačí. „Svobodu tedy máte, ale neumíte s ní zacházet.“

Důsledky svobody

To, že se neumíme vypořádat se svobodou, pak vede k tomu, co vidíte každý den ve zprávách: roste počet užívaných antidepresiv, zvyšuje se rozvodovost, zvyšuje se počet dětí bez jednoho rodiče, zvedá se počet sebevražd a taky počet prodaných litrů alkoholu.


Hodně důležitá rada pro sebepoznání:
Říkejte ve svém životě vždy to, co chcete, ale nikomu přitom záměrně neubližujte! Všichni se podle Kaliny musíte dostat do stavu, kdy jste schopni dělat to, co máte rádi a projevovat se ve společnosti svobodně!

„Řešením není najít si někoho, kdo vás opět povede. Ale naučit se vést sebe sama,“ vysvětluje Kalina. Odpovědnost leží jen na vás. Nedá se říkat, že on to za mě rozhodne šéf. A když sám něco pokazím, tak to ze sebe umyju litrem piva nebo jinou „zpovědí“.

Defektní výchova

Jediní, kdo sami sobě rozumějí, jsou prý děti. Ví přesně, co chtějí, a nebojí si o to říkat. A co na to rodiče? Říkají: To nedělej, to se nesluší a podobně.

„Takže naše krásná dětskost postupně mizí v uspokojování rodičů, a to jen kvůli jejich lásce a přízni,“ říká Kalina. Výchova z vás časem udělá „defekty“.


3 prvyk správné výchovy dítěte
1) dávat jim najevo, že je máte rádi takové, jaké jsou
2) dávat jim najevo, že to, co dělají, je pro vás úžasné
3) dávat jim najevo, že jsou stejně dobré jako všechny ostatní děti

Nebojte se být sami sebou!

„Své pocity jen vyměňujete za uspokojení někoho jiného,“ upřesňuje. A navracení těchto pocitů do normálu se věnuje právě koučink. „Vracím lidi do jejich dětství a učím je, aby se nebáli být sami sebou. Aby se nebáli říct jeden druhému, že něco cítí jinak. Ale láskyplně a bez hysterie, vzteku a násilí.“

To pak prý stačí k tomu, že se dospělý člověk dokáže na poradě ozvat a říct, že s nějakým názorem prostě nesouhlasí. „Ale když ve své hlavě nosí, že je takový, jaký je, a že to, co řekne, všichni hned odsoudí, tak pak jen sedí a bojí se. Prostě nevěří tomu, co si vnitřně myslí,“ varuje Kalina.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio