Ženy preferují klid, muži aktivitu. Jak se tedy shodnout na společné dovolené?

29. červen 2015

Psycholožka radí: Dovolenou plánujte dlouho dopředu. A dopřejte si i čas sami na sebe. Jakkoli to může být ve vztahu obtížné.

„Dovolená je hlavně o odpočinku. Ale každý si své odpočívání představuje trochu jinak. Lehce se tak může stát, že každý člen rodiny chce něco úplně jiného,“ říká psycholožka Marta Boučková.

První dovolená ukáže

Ze zkušenosti v poradně dobře ví, že ženy spíš preferují klid, muži tíhnou k aktivnímu odpočinku. „Troufnu si taky tvrdit, že ve vztahu hraje nejdůležitější roli úplně první společná dovolená.“ Je to prý taková zátěžová zkouška vztahu.

Taky se dá tvrdit, že pokud jsou partneři zvyklí společně odpočívat i v průběhu roku, tak se obvykle shodnou i na delší dovolené. „Ale tam, kde se v praxi snaží dokázat, že se protiklady přitahují, tak to bývá to třaskavé téma,“ tvrdí psycholožka.

Ideální stav

„Asi to tady trochu přeženu, ale podle těch nejideálnějších představ by určitý čas měla celá rodina trávit dohromady, ale pak by tady měl být i čas jen pro rodiče bez dětí. Poslední část by měla patřit přátelům, kamarádům. Tedy čas jen pro sebe,“ říká.

Čtěte také

Podle Marty Boučkové si máme sami sobě zkusit dát alespoň jeden, dva volné, a třeba i prodloužené, víkendy. Tedy zajet někam s kamarádkami, kamarády a být v partě.


Jak pracovat na společné dovolené?
V běžném roce můžete mít kratší dovolené třeba dvě: jedna bude podle taktovky jednoho, druhá pak logicky toho druhého. „Jestliže jsou ale ve vztahu děti, tak by rodina určitě měla trávit volný čas společně. Fáze příprav sice bývá složitá, ale je třeba ji nepodceňovat,“ dodává.

V tomto ideálním případě je ale nutná velká dávka tolerance. Každý člen rodiny totiž musí něco ze sebe vložit zase zpět do rodiny.

Jak mít „skvělou dovču“?

Většina lidí si myslí, že ve chvíli, kdy doletí nebo dojede do cíle dovolené, tak se celý svět změní. Všichni začnou odpočívat a všechno bude skvělé. Skutečnost je často jiná.

„Málokterá rodina je totiž zvyklá být vedle sebe 24 hodin denně. A alespoň dva dny trvá, než se sžije, tedy než přejde třaskavé období. Je potřeba s tím počítat,“ varuje.

Míra únavy

Dalším faktorem je takzvaná míra únavy, se kterou na dovolenou odjíždíte. To totiž taky určuje minimálně první dva dny volna. Je tak na dalších členech rodiny, aby si nastavili trošku širší model tolerance.

„To znamená, pokud to jde, tak v prvních dvou dnech dovolené nepodnikat nic velkého a pomalu si zvykat na toho druhého,“ dodává psycholožka radu, kterou sama aplikuje v rodině.

Takže krásnou dovolenou!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.