Čtyři nejhorší mýty ve financích. Vyhrajte nad nimi selským rozumem!

17. únor 2015

Finanční mýty jsou nejčastějšími příčinami toho, že rodiny nevycházejí s penězi. Výsledek? Zadlužování, dluhové pasti, osobní bankrot. Které mýty jsou nejhorší?

Prozradí vám to ekonomický expert Zdeněk Simaichl. A poradí vám, jak na ně.

Mýtus č. 1.: Žít na dluh je normální

Dělá to přece každý. Proč ne já? V České republice je každý rok nařízeno kolem jednoho milionu exekucí, což je v podstatě celá Praha a nejbližší okolí.


Mezi dluhy patří i kontokorenty, povolené debety a podobně!

„Bereme to jako takový standard. Bereme to jako něco, co k tomu životu patří. Ale rozhodně to normální není,“ varuje Zdeněk Simaichl.

Úvěr by měl být vždycky až poslední volbou. Proč? Pokaždé, když si ho berete, jdete do rizika. I když zrovna v ten moment je všechno krásné a voňavé, může se to ale ze dne na den změnit. „Berte si ho vždycky, jen když opravdu není jiné cesty. A i tehdy si to velmi dobře rozmyslete.“

Mýtus č. 2: Mít a tvořit rezervu je jenom pro slabochy

„Když si koupíte auto, tak z něho nevyhazujete rezervní kolo, abyste získali nějaký prostor. Když píchnete, je to totiž to poslední, co s tím můžete udělat: vyměnit kolo a dojet do nejbližšího servisu.“


Finanční rezerva
- 4- až 6,5násobek měsíční spotřeby
- pro případ nemoci, zráty zaměstnání nebo i rozbití spotřebiče

Ve finančním světě si ale rezervy často ani lidé netvoří. Mít rezervy není v žádném případě nějakým projevem zbabělosti, ale spíš elementární finanční gramotnosti.

Bohužel, smutná statistika říká, že průměrná česká rodina má finanční rezervu maximálně na jeden až dva měsíce. Jindy se zase k vytvoření rezervy využívají nesprávné nástroje.

„Když jsou jako teď nízké úrokové sazby, běžné konzervativní termínované vklady, spořicí účty atd. příliš nevydělávají,“ upozorňuje Simaichl.

Mýtus č. 3: Plánovat své příjmy a výdaje není potřeba

Seškrtávat výdaje nejde donekonečna. Kromě výdajů je potřeba plánovat i příjmy. „Když aktuální výdaje jen tak tak stačí na pokrytí příjmů, není vhodné spořit třeba na důchod. Vytvořte si z těch samých peněz spíš rezervu.“

Čtěte také

Pozor, to není totéž! Penzijní připojištění je dlouhodobé. Nejsou to peníze, které jsou lehce dostupné. Na rozdíl od běžného spoření si na ně není možné „sáhnout“.

Navíc třeba úvěr na bydlení je svým způsobem taky spoření na stáří. Protože už teď si kumulujete majetek, který jednou bude váš a budete s ním moct hospodařit. „Buď v něm bydlet a snižovat tak náklady ve stáří, nebo ho prodat a mít nějaké peníze k dispozici,“ vysvětluje Simaichl.

Mýtus č. 4: To dobře dopadne

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio