Jak se naučit šetřit? Máme několik tipů nejen pro vaše děti

11. leden 2016

To, že peníze ovlivňují váš každodenní život, asi nejde polemizovat. Je to tak už po staletí. Ale umíte s penězi zacházet? Zkuste Pravidlo 10, 20, 30, 40.

Podle psychologa, finančního a investičního experta Petra Šimčáka se musí s výukou finanční gramotnosti začínat už na základní škole. Ale svou roli tady mají hlavně rodiče dítěte.

„Všichni přejímáme názory rodičů, jejich postoje, chování. A až při získávání vlastní identity v dospělosti, a ve chvíli, kdy začínáte sami vydělávat, tak taky začínáte fungovat sami za sebe,“ říká psycholog.

Neutrácet víc, než dostanete

Dítě by tak mělo dostávat vlastní kapesné a učit se finanční odpovědnosti jako třeba neutrácet víc, než vyděláte.

„Má se naučit, že než něco utratí, může taky někde uložit, třeba i s nějakým úrokem. Myslím si, že i vůbec není špatné pěstovat podobné návyky. Začít není nikdy brzo, ale ani pozdě,“ dodává.

Čtěte také

Jak se naučit hospodařit?

Každý z vás má rád, když si složité věci dokáže zjednodušit. Ale zkuste si vytvořit úplně jednoduchý finanční plán, a taky ho dodržovat. To je první krok.


Pravidlo 10, 20 30, 40
10 % příjmů ukládám na rezervu,
20 % příjmů investuju, odkládám, spořím
30 % příjmů je strop na splátky dluhů, zdravé hypotéky, ale ne na nesmyslné spotřebitelské úvěry
40 % je to, co vám zůstává na spotřebu, úhradu nákladů

Pak vám může pomoci Pravidlo 10, 20, 30, 40. Neplatí sice úplně pro každého, ale je to dobrý začátek nejen pro děti, kteří se teprve s penězi učí hospodařit. „Pomůže vám to mít rezervu alespoň ve výši šesti měsíčních platů, kterou doporučují všichni poradci.“

Jaká jsou nejčastější úskalí?

Ty hlavní jsou podle psychologa tři. V prvním se snažíte hodit odpovědnost na někoho druhého, třeba stát nebo rodina. Druhým úskalím je naše osobní lenost, přemýšlet totiž bolí a tak děláme myšlenkové zkratky. Poslední skupinu pak tvoří naše emoce, nervozita, bolest ze ztrát v případě investic.

Kdy začít trénovat?

Kdy je už dítě opravdu zralé? „Poznat to není jednoduché. Ale finanční zodpovědnost poznáme jen tak, že utratí méně, než vydělá, dostane. Ale asi si musí umět říct ne, přemýšlet o budoucnosti. Prostě mít nějaká svá pravidla, kde je to všechno v rovnováze.“

Dítě s postními pokladničkami

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio