ON-LINE ROZHOVOR: Imunita a správná výživa

20. říjen 2014

Proč je podzim náročný pro imunitní systém? Jak ho podpořit stravou? Které potraviny zlepšují imunitu? Na otázky odpoví v pondělí 20. října po 10:30 nutriční specialista Pavel Suchánek.

Chladnější a deštivé počasí, ale také vyčerpání či stres, nedostatek pohybu, znečištěné ovzduší nebo užívání antibiotik. To všechno oslabuje imunitu.

U dětí se k těmto faktorům přidává ještě nástup do škol a školek. Zvláště markantní je to u dětí, které do kolektivu nastupují vůbec poprvé.

Pro dobrý zdravotní stav a kondici organizmu je důležitá pestrá strava. Rozhodně se na podzim neobejdeme bez vitamínů, nejlépe v jejich přírodní formě, tzn. v ovoci a zelenině. Z celé škály je důležitý hlavně vitamín C, bohatý je na něj například šípek, rakytník, citrusy, brokolice nebo černý rybíz.

Čtěte také


autor: Barbora Krupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.