Tohle na nohou mít nechcete! Křečové žíly postihují z 84 % ženy. Dají se ale léčit i bez operací

9. duben 2015

Křečové žíly dostaly svůj název od křečí a křeče bývají většinou v noci. Taky vás probouzejí ze spánku? Víme, co dělat, když se dostaví symptomy. Poslechněte si rady MUDr. Oty Schütze, primáře Žilní kliniky v Praze.

„Doporučuju všem, kterým se na nohách objeví sebemenší křečová žíla nebo začínají bolesti, navštívit zařízení, které se léčbou křečových žil zabývá. A to co nejdříve,“ radí odborník Oto Schütz.

Trendy v léčení

Léčba křečových žil dosáhla velkého pokroku. Jako zásadní se ukázala správná diagnóza a vyšetření. „To je někdy od konce 80. let, kdy hlavně metoda CHIVA uvedla do vyšetření křečových žil duplexní ultrazvuk, který následně asi od poloviny 90. let byl i barevný,“ vysvětluje primář.

Z operačních protokolů vyplývá, že v 84 % jsou postiženy ženy, pouze v 16 % případů jde o muže. Důvody jsou opakovaná těhotenství, menstruační cyklus, změny hormonální aktivity a anatomická stavba pánve.

Čtěte také

Léčba bez operace

Schütz mluví výhradně o metodách. Slůvku operace se raději vyhýbá. Rozhodně se prý nejedná o klasickou operaci. Neprovádí se ani klasická narkóza.


S křečovými žílami velice úzce souvisí i riziko trombózy. „Když je poškozená žíla, což u křečových žil bývá, a je zpomalený krevní proud, a když u pacienta třeba ještě vznikne větší tendence ke srážení hyperkoagulabilita, tak potom může vzniknout zánět povrchních žil nebo tormoflebitida a z toho flebotrombóza,“ říká Oto Schütz, primář Žilní kliniky.

„Jsou různé typy operací. Například CHIVA metoda je operační metoda, katetrizační metody jak laserové, tak radiofrekvenční, jsou de facto taky operační metody, a nicméně některé žilky se musí odstranit operačně, což není klasická operace, ale kosmetická flebektomie,“ říká.

Primář Žilní kliniky ale také dodává, že i ty nejhorší a nejrozsáhlejší až anomální křečové žíly se musí operovat na základě cévně chirurgických postupů. „Takže i operace tady i trochu větší připadají v úvahu,“ uznává. Někdy je dokonce úspěšná až pátá operace.

Jedním z dobrých prevenčních opatření je udržovat si dobrou váhu. Případnou redukcí váhy zamezíte i otoků u už problémových nohou.

nohy

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.