Podívejte se svým rodičům na nohy. Pokud mají křečové žíly, budete je mít taky

7. leden 2016

Najde se mezi vámi někdo, koho kdy nebolely nohy? Asi ne, ale každodenní otoky a křečové žíly už nejsou sranda a musíte jít k lékaři, třeba do ordinace Žilní kliniky primáře Oty Schütze.

„Křečové žíly se v populaci vyskytují opravdu výrazně. Mluví se o 20 až 30 % lidí, u starší generace je to až 50 %,“ říká lékař. Na klinice tak občas potká už 10leté dítě, které má křečové žíly. V průměru se ale první problémy objevují u 24letých.

Lékaři už dnes taky vědí, že tady velkou roli hraje genetika. Pokud se tedy už někdo z rodiny léčí, máte až 80% pravděpodobnost, že je budete mít taky (nebo vaši potomci).

Co hledat?

Žíly v povrchním žilním systému mají u lidí s genetickou dispozicí tendence k rozšiřování. To kvůli nedostatečnosti cévní stěny a pohybové tkáně. Projevují se bolestmi různého typu, anebo najdete viditelné drobné mikrovarixy, tedy metlice až větší křečové žíly, které se postupně zvětšují.

Čtěte také

Když něco podobného objevíte i na svých končetinách, je čas navštívit odborníka. Vůbec tady ale nezaškodí zajít i jen preventivně.


Ota Schütz, cévařPodívejte se svým rodičům na nohy a už preventivně hledejte způsob, jak bojovat s křečovými žílami.

Cévní lékař provede duplexní barevný ultrazvuk a hned vám řekne, jestli je máte nebo ne.

„Ultrazvukem je vidět od kůže až po kost, celý žilní strom. Dozvíte se, jestli je tam vidět zmnožená žilní kresba nebo i nedostatečnost některých žil.“ Nečekejte na to, až budete mít bolesti nebo otoky, čím dřív dorazíte, tím líp.


Pokud za lékařem nejdete včas, tak se k němu dostanete se záchrankou, a to třeba se smrtelnou embolií nebo se zánětem, který vás nenechá spát!

Váháte? Čekají vás problémy!

Pokud totiž váháte, můžete čekat komplikace. Tím jsou záněty povrchních ale i hlubokých žil, trombóza a následná embolie.

Z rozsáhlejších křečových žil můžete dokonce začít krvácet, hrozí vám i bércový vřed.

A dá se očekávat, že když máte křečové žíly, tak se časem přidají i hemeroidy! Ty totiž patří do stejné skupiny nedostatečnosti pohybové tkáně. Je množství proktologických poraden, kde vám mohou pomoci.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

muž a žena, nohy,láska, rande, partneři, partner
Spustit audio