40 % pacientů přijde na kontrolu ledvin pozdě. Jejich ledvinám už pomoct nejde. Jak tomu předejít?

12. březen 2015

Co našim ledvinám škodí a co jim naopak pomáhá? Jak bychom se o ně měli starat? Více poradí doktorka Zuzana Bitterová, vedoucí lékařka Nefrologicko-dialyzačního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Onemocnění ledvin je výrazně časté a závažné. A bohužel příznaky, kterými by se onemocnění projevovalo, nejsou často znatelné.

„Onemocnění probíhá skrytě a projeví se až vlastně v konečných stádiích, kdy funkce ledvin prakticky selhala,“ říká Zuzana Bitterová. Na první vyšetření přichází přibližně 40 % lidí, kteří už prakticky trpí selhanými ledvinami.

Jednoduché pravidlo je příjem tekutin kolem dvou litrů, když se jedná o standardní podmínky pro běžný život. Vyšší příjem tekutin by měl být tehdy, jestliže jsou nadměrná horka nebo je nadměrný výdej tekutin při sportovních výkonech anebo třeba při onemocnění, při horečkách, kdy se hodně vypotí.

primářka Zuzana Bitterová

Dobro a zlo pro ledviny

„Sklenicí vody onemocnění ledvin nezabráníte. Ale určitě pitný režim a dodržování příjmu tekutin je důležité. Ledvinám škodí nezdravý životní styl, nedostatek pohybu, přejídání se, nehlídání si tělesné hmotnosti. Důležité je zdravě jíst,“ vysvětluje primářka.

Důležité je také nekouřit. Kouření postihuje cévy, kterých je v ledvinách dostatečně. „Důležité je i hlídat si krevní tlak, kontrolovat krevní cukr. Cukrovka a hypertenze (vysoký krevní tlak) jsou ta onemocnění, která významným způsobem poškozují ledviny.“

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio