Až 90% ústup epileptických záchvatů nebo úplné vymizení epilepsie! To je zázrak ketogenní diety

5. březen 2015

Epilepsie je závažná nemoc. Určitá opatření týkající se stravy ale mohou tuto nemoc výrazně pozitivně ovlivnit. Jedná so o tzv. ketogenní dietu.

Ketogenní dieta se používá pro léčbu epilepsie. Jedná se o dietu, která v nejpřísnějším případě obsahuje 90 % tuků.

„Potom se mohou ty poměry tuku i měnit, ale je pravda, že nejúčinnější je až takto drastický režim. 90 % tuku a pro organismus jen nejnutnější potřeba bílkovin. Teprve zbytek spadá na sacharidy,“ říká Chocenská.

V praxi to bývá 10 až 20 gramů sacharidů na den. Pro představu jedna kostka cukru má 4,5 gramu. „Když si vezmete 10 až 20 gramů sacharidů a den rozložených do jídla, tak je to doopravdy malé množství,“ dodává nutriční terapeutka z Thomayerovy nemocnice.

Co tedy vlastně jíst?

Plán jídla je přesně sestavován každému na tělo. Dětem i dospělým. „Snažíme se udělat jídlo tak, aby bylo konzumovatelné. Není to o tom, že by si člověk dal jenom tuk a vedle toho kostku cukru a třeba plátek šunky, ale snažíme se z toho udělat recepty.“

Čtěte také

Normální pečivo z normální mouky nebo normální přílohy není možné používat. Proto se jako základ pro pečivo smí používat ořechy. „Mouku vůbec nemusíte použít. Když to vyzkoušíte, zjistíte, že nakonec i čistě jenom ořechový dost nebo jenom ořechová houska může být dobrá,“ říká Chocenská.


VýsledkyV optimálních případech a tam, kde to funguje, je to až 90% ústup záchvatů a nebo úplné vymizení záchvatů.

Nic ale není tak jednoduché, jak to zní. „My hovoříme v názvech, na které jsme zvyklí, ale ono to jídlo vypadá jinak. Jinak se zpracovává a má jinou velikost. Musí se dodržet energetický příjem pacienta, jinak by dieta přestala fungovat a tělo by si tvořilo z tuků sacharidy. Proto jsou ty porce většinou dost malé,“ dodává.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio