Chcete zdravě sladit? Stévie a ti druzí...

19. srpen 2015

Sladká tráva je vhodná pro každého, kdo si hlídá příjem energie, chce omezit cukry, ale přitom se nechce vzdát sladké chuti. Stévie je dokonce sladší než cukr.

Stévie je vzdálená příbuzná naší kopretiny nebo sedmikrásky. „Je to trvalka, takže když se vám podaří založit kulturu, tak roste stále. Snadno se sklízí a v sušině obsahuje až několik procent intenzivně sladkých gyklosidů. Říká se jim steviosidy a rebaudiosidy,“ vysvětluje Oldřich Lapčík z VŠCHT Praha.


Stévie sladká (Stevia rebaudiana) se také označuje jako Stévie cukrová, sladká tráva nebo medové lístky. Je to bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina z čeledi hvězdnicovité.

Obsahuje látky, které jsou až několiksetkrát sladší než sacharóza. Sladký nápoj z nálevu z lístků má navíc příjemné aroma. „Vypadá to jako hodně přeslazený bylinkový čaj. A když se navíc vlastní steviosidy izolují, nemají vůni ani barvu. Dá se říct, že je bez příchutí. Ale s mnohem intenzivnější sladkostí.“

Proč se o ní dlouho nevědělo?

Obyčejný cukr je dostupný a hlavně levný. Daleko levnější než kdykoli předtím. Zároveň lidé dnes vydávají méně energie než dříve. Cukr naše tělo stále potřebuje. Ale v rozumném množství. Stévie se ke slazení používala dlouho pouze v Jižní Americe. Populární pro Evropany se stala až na konci 20. století.

„Proces schvalování její dostupnosti na trhu trval až podezřele dlouho,“ říká Lapčík. V neevropských zemích se sladilo sladkou trávou už po roce 1990. V USA až od roku 2008. A v Evropě, kde jsme byli zřejmě nejopatrnější, dostala Stévie povolení až roku 2012. Dnes je v každém supermarketu.

Další alternativy cukru

„Tedy ne rostlina, ale výrobky z ní. Sirup, kapky nebo malinké tablety.“ Pokud ale chcete vyloučit cukr a nechcete použít stévii, máte ještě další možnosti. Například v Asii sladí tykvovitou rostlinou čeledi Cucurbitaceae Momordica grosvenori. Prodává se pod asijským názvem Lo Han Guo.

Další možností je chemická úprava původně hořké látky neohesperidinu, kterou najdete v hořkých pomerančích. Tato látka se používá jako intenzivní, náhradní sladidlo. Ale ve srovnání se stévií je docela drahá, takže její rozšíření asi nebude tak intenzivní.

Logo

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.