Chybí vám hořčík? Zkuste ořechy nebo třeba banány

24. listopad 2014

Pokud jde o deficit hořčíku, tak to velmi dlouho člověk vůbec nepozná. Projevit se může třeba únavový syndrom. Křeče jsou už ale pokročilou fází, znamenají vystupňovaný deficit.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Hořčík je pro nás život nezbytný, jeho nedostatek způsobuje nesoustředěnost, poruchy spánku a také svalové křeče. To říká na začátek Zdravotnické poradny, ve které sedí už pan profesor Zdeněk Zadák, profesor vnitřního lékařství z Fakultní nemocnice Hradec Králové. Dobrý den, vám přeji.

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Dobrý den.

Čtěte také

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nu, a hořčík bude naším tématem. Já jsem se na vás, pane profesore, připravila, koupila jsem si tabletky v lékárně, rozpustila ve vodě, ale nevím, jestli mi to pomůže, možná bych se měla nejprve zeptat, proč je hořčík pro člověka vlastně tak důležitý?

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Vyplývá to pravděpodobně z evolučního mechanismu. Živé organismy jsou tak, jak se obecně přijímá, v uvozovkách vystavěny z prvků, které v zemské kůře vždycky byly v dostatečném množství. A hořčík má dva atributy, dvě vlastnosti. První je ta, že je velmi zvláštní z hlediska stavby jeho atomu, to znamená z hlediska jeho aktivit v reakcích. A za druhé, je to pravděpodobně ta dobrá dostupnost v evoluci.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a jak tedy poznám, že mám deficit hořčíku, pane profesore, jsou to ty křeče v nohou například?

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Nemusí to být. Prakticky pokud jde o deficit hořčíku, velmi dlouho jsou ty příčiny málo zjevné a je to takový obecný například únavový syndrom. Ty křeče už jsou dosti pokročilou, dosti pokročilou fází, a pak teda to jsou projevy, které už znamenají vystupňovaný deficit. Tam už nejde jenom o prostou, prostý nedostatek hořčíku, ale jde velmi často o nedostatek, který už má patologický chorobný ráz.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže je potřeba rychle hořčík doplnit tou tabletkou, kterou jsem si koupila v lékárně, je to nejlepší nebo jak?

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Nejlepší je, aby složení stravy bylo takové, aby hořčík tam byl za prvé v dostatečném množství, ale není to jenom otázka množství například v určité potravině, ale je to také otázka jeho biologické dostupnosti z té potraviny. Čili ta suplementace, to dodání formou například tablet, to už je pro ty pokročilejší stavy, ale vlastně ten přívod hořčíku má být plynulý a vyplývá ze správného složení každodenní stravy.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Co v ní tedy nesmí chybět, abychom měli hořčíku plynulý dostatek, když použiji vašich slov?

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Jsou potraviny, ve kterých je hořčíku velmi mnoho, patří mezi ně, pokud se podíváme do tabulek, například různé ořechy, ale rozhodně každý den se nebudeme krmit ořechy už také proto, že to je přívod energie a v tom množství, aby se doplnil hořčík, by to bylo množství poměrně významné. Ale jsou, je přítomen v různých typech ovoce, banány.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Četla jsem, že jablka mají hořčík.

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Jablka, tam je ale jeden zádrhel, který vyplývá z toho, že původní typy těch kultivarů, těch odrůd jablek, takové ty staré ze starých stromů mají hořčíku poměrně dost, ale takové ty krásné vykultivované typy téměř umělé, umělých jablek toho hořčíku mají například až snížení až o polovinu. Takže po této stránce ovoce patří k předním zdrojům. Pak jsou to různé typy například nápojů, patří tam džusy, ovocné džusy. A nesmíme opominout ani minerální vody, ale speciálně ty, které jsou relativně méně mineralizované, ale mají vysoký obsah hořčíku a draslíku, protože draslík s nedostatkem hořčíku velmi těsně souvisí, a tyto typy vlastně minerálních vod bohatých na hořčík také mají tu vlastnost, že je tam vysoká biologická dostupnost, zejména, když to není ten hořčík ve formě síranu, ale ve formě uhličitanu.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Biologická dostupnost, tím myslíte, pane profesore, že moje tělo dobře zpracuje tu minerální vodu a umí si poradit s těmi látkami, které jsou prospěšné jako hořčík například pro můj organismus?

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Platí to pro všechny důležité výživové složky a biologická dostupnost znamená, že když požijete tu, ten zdroj nebo tu látku, takže se vstřebá a dostane se v těle do orgánů, kam se má dostat, například do jater nebo do srdce nebo do cévní stěny. Čili biologická dostupnost znamená, že ten prvek nebo ta složka, to platí i o vitaminech, prakticky se dostane v dostatečném množství ze zdroje do tělesných tkání.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane profesore, než dám prostor našim posluchačům, aby se vás telefonicky dotázali, zajímalo by mě, jestli je nějaký rozdíl mezi muži a ženami v tím, v tom, jak ztrácíme hořčík a jak ho naopak doplňujeme?

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Ano, u žen je obsah hořčíku i jeho potřeba poněkud nižší, to proto, že muži mají většinou více vyvinutou svalovou hmotu, a ta svalová hmota je jedním z důležitých vlastně orgánů, který vyžaduje hořčík ve zvýšeném množství. Hořčík je totiž naprosto nezbytný pro tvorbu energie v těle a zároveň, což je udivující, je součástí až 300 důležitých enzymů, které zprostředkovávají různé životní reakce od získávání energie až po například přenos dráždění z nervu na sval nebo na funkci svalu.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká profesor Zdeněk Zadák, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové. Jestli se ho chcete něco zeptat, tak během písničky vytočte 221552525 a nebo 2424 na konci.

/ Písnička /

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
10 hodin 15 minut, někdo vytočil číslo na Zdravotnickou poradnu Dvojky 221552424 a ptá se profesora Zdeňka Zadáka na hořčík. Dobrý den, hořčík ve stravě, co to znamená, když chybí, o tom mluvíme. Ptejte se.

osoba
--------------------
Dobrý den. Pilařová u telefonu. Poslouchala jsem vaši poradnu nebo poslouchám a nedávno jsem se dočetla v knížce, kterou napsal pan Jiří Janča.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Bylinář, ano.

osoba
--------------------
Bylinář taky mimo jiné, že aby se uvolnil hořčík v těle, je zapotřebí k tomu vitamin E.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, pane profesore, co vy na to?

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Ta role hořčíku je skutečně velmi široká a vedle vitaminu E ještě prioritnější než vitamin E, aby splnil hořčík své metabolické funkce, je vitamin D. Speciálně vitamin D a součinnost s vápníkem je právě pro to uvolnění hořčíku a jeho zapojení do těch metabolických procesů, procesů vlastně získávání energie důležitý. A nejsou to jenom tyto dva vitaminy, ono je to mnohem komplexnější a je tam řada látek, které s tím souvisí. Například i vedle těch esenciálních nepostradatelných složek vlastně výživy, jako jsou vitaminy, jsou to i další prvky například draslík. Draslík jde vždy s hořčíkem v jedné ruce, a kde jsou velké ztráty draslíku například, tak tam, kde není doplněn hořčík, tak většinou je velmi těžké ten hořčík doplnit a draslík také, čili to je dvojice. Ale o těch vitaminech máte pravdu, ale prioritnější je vitamin D.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká profesor Zdeněk Zadák z Fakultní nemocnice Hradec Králové. Poslechneme si další dotaz, dobrý den přejeme. Slyšíme.

osoba
--------------------
Dobrý den přeji, Pavel Banganstner. Slyšíme se?

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, velmi dobře.

osoba
--------------------
Já mám na pana profesora jeden dotaz, a sice co dělá hořčík ve spojení, respektive jak působí na spasmus svalový, ovlivňuje hodně nebo ne?

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tedy na křeče, myslíte konkrétně. Pane profesore, odpovídejte. Děkujeme.

osoba
--------------------
Ano.

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
To je velmi dobrá otázka, protože ta schopnost jaksi svalů se stahovat, může být velmi přestřelená a právě při deficitu, při nedostatku draslíku, který má relaxační efekt, uvolňuje svalstvo, a to nejenom kosterní, ale i hladké svalstvo například trávicího traktu, tak po této stránce je velmi významný. Čili skutečně ta otázka je dobrá, ten deficit nedostatek hořčíku je často skrytou příčinou sklonu ke křečím a současně samozřejmě s dobrou hydratací, zavodněním a také tak, jak již jsem zmínil, s dostatečným přívodem draslíku, který s hořčíkem hraje vlastně takovou dvojroli.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká profesor Zadák. Poslechneme si ještě jeden telefonát, pak si zahrajeme a dáme vám zase prostor, abyste se dovolali sem k nám do Dvojky. Dobrý den přejeme.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka z Ústí nad Orlicí. Já bych měla dotaz na pana docenta.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

osoba
--------------------
Mně praskají strašně koutky u jako na prstech u nehtů.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, záděry, jestli to má souvislost právě s tím hořčíkem myslíte?

osoba
--------------------
No, právě jenom bych ho chtěla poprosit, co by mi doporučil, z čeho to může být? Na všech prstech na rukách ty koutky takhle u těch nehtů, ty prsty.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Jestli nechybí něco, rozumíme. Tak, pane profesore.

osoba
--------------------
A pak jsem ještě chtěla.

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Je to poměrně jaksi častý jev, ale s hořčíkem přímo nesouvisí. Spíše souvisí například s deficitem vitaminů, které jsou důležité pro funkci, pro funkci kůže. Nejsem dermatolog, jsem internista, ale je to obecný takový symptom, takový příznak, který je spojen někdy s deficitem právě v tuku rozpustných vitaminů a navíc dosti často to bývá chronická například plísňová infekce, která se udržuje v těchto místech zejména u lidí, kteří mají sníženou rezistenci, sníženou odolnost proti infekci. Čili vřele doporučuji po této stránce si zrevidovat svou výživu i z hlediska nejenom minerálů, ale i vitaminů a dále konzultovat po této stránce například dermatologa z hlediska toho, zda se tam neudržuje nějaký infekční kmen, který to může způsobit.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká profesor vnitřního lékařství Fakultní nemocnice Hradec Králové Zdeněk Zadák.

/ Písnička /

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Křečemi a únavou se projevuje nedostatek hořčíku v našem těle. Mluví o tom pan profesor Zdeněk Zadák, profesor vnitřního lékařství Fakultní nemocnice Hradec Králové, který se také spolupodílel na studii o chybě, o tomto prvku, jak nám chybí v naší populaci, tedy v Česku. Ale my dáváme prostor někomu, kdo se dovolal s telefonickým dotazem, dobrý den přeji.

osoba
--------------------
Dobrý den.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ptejte se.

osoba
--------------------
Prosím vás pěkně, já bych se chtěl zeptat pana profesora, je hezký, že třeba hořčík je obsažen v jablkách, v banánech, ale jaké jsou další potraviny? Prostě tam, který prostě obsahujou, ty taky obsahujou hořčík, a to je třeba pro nás důležitý, aby jsme si mohli udělat životosprávu, aby jsme ten hořčík mohli doplnit..

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Správnou životosprávu. Děkujeme za tu zajímavou otázku. Tak, pane profesore.

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Opravdu ta otázka je závažná, protože těch potravin, v kterých je hodně hořčíku, je skutečně velké množství, je to na několik tabulek, v kterých jsou, je seznam podle obsahu. Patřej tam například cereálie nebo prostě jaksi výrobky, které jsou z obilnin. A pak teda jsou to další látky, jak jsem již zmínil, různé nápoje jak minerální, tak ovocné. Pak tam patří velké množství například obsahu hořčíku v některých typech masa včetně například rybího. A doporučuji z tohoto hlediska jsou vcelku lehce dostupné tabulky a pokud to posluchače velmi zajímá, tak když bych na něj měl spojení, tak mu pošlu tabulky, ve kterých je seřazeno i kolik, v které potravině je. Ale mohu vás ubezpečit, že ty rozdíly jsou jednak velké, ale na druhé straně těch potravin s vysokým obsahem hořčíku je skutečně mnoho desítek.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Já připomínám náš e-mail jejakaje@rozhlas.cz, pokud si napíšete na tento e-mail, tak předám panu profesorovi, aby vám poslal tabulky se seznamem potravin, kde je nejsilnější zastoupení hořčíku. Poslední otázka, pane profesore, můžeme si udělat zásobu hořčíku v našem těle?

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Velký obsah hořčíku je právě v kostech, ale bohužel tam je pro ty plynulé potřeby jaksi nevyužitelný pro nás. Takže zmobilizovat ho z kostí, to není tak jednoduché. Jinak zásoby hořčíku jsou poměrně velmi malé, jsou obsaženy právě v těch měkkých tkáních, ve svalstvu, ale ta zásoba je poměrně malá, když si uvědomíme, že potřeba hořčíku denně je 350, 320, 350 miligramů na den pro ženu a 400, až přes 400 miligramů pro muže, tak samozřejmě doplnit ho není tak úplně jednoduché a zásoby v těle jsou malé.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak tedy potřebujeme ty tabulky, které jste nám slíbil, pane profesore. Děkuji za informace, které nám ve Zdravotnické poradně předal pan profesor Zdeněk Zadák, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové. Bude s vámi teď 15 nebo 20 minut chatovat na webu 2.rozhlas.cz. Na slyšenou, pane profesore.

Prof. MUDr. Zdeněk ZADÁK, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
--------------------
Děkuji.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio