Cukr, který sníte nebo vypijete po večerním čistění, je pro zuby absolutní katastrofou

19. březen 2015

Prevence je největší vymoženost medicíny 21. století. A v zubním lékařství dokáže onemocnění úplně zabránit. Jde hlavně o zubní kazy, záněty dásní a parodontózy.

Podle stomatologa Ladislava Korábka jsme dřív byli zvyklí, že se preventivní prohlídky hlavně u dětí, prováděly povinně, a to už na základních školách. „Jen tehdy totiž podchytíme počáteční kazy a další onemocnění.“

Dětský chrup a některé mýty

Mezi lidmi panuje názor, podle kterého se o dětský, tedy dočasný chrup, není třeba nějak zvlášť starat. „Není to pravda. Zoubky, které začnou růst někdy v šesti měsících věku, jsou velmi důležité pro rozvoj řeči a příjem potravy. Dále podporují růst a rozvoj čelistí. Tedy tak, aby se někdy v pěti až šesti letech mohly začít prořezávat jejich nástupci.“

To je mimochodem taky důvod, proč vám hned nenarostou zuby trvalé. Nevešly by se totiž do vašich úst.

„Strom se musí ohýbat, dokud je mladý“

Podobně by se, v přeneseném slova smyslu, dalo hovořit i o péči o chrup. Jen pokud dítě nutíme k ústní hygieně už od raného věku, naučí se mít správné hygienické návyky po celý život.

Čtěte také

Největší nepřítel je cukr!

(Nejen) dítě totiž, po vyčištění zubů, už nesmí dostat napít nic jiného, než kvalitní pitnou vodu. Rozhodně nic sladkého. „Cukr v noci je absolutní katastrofou hlavně pro dočasný chrup! Kolegové, kteří se setkávají s rozsáhlými kazy u dětí do tří let, bubnují na poplach. Jsou totiž způsobeny hlavně nesprávným zacházením se sladkostmi a s cukry.“

Nejčastější nemoci u dětí

V předškolním věku to je hlavně zubní kaz. Nemoci paradontu, jako je třeba parodontóza, potřebují čas. Někdy i relativně dost dlouhý.

Nemoci u dospělých

Jak to obvykle dopadne, pokud nemáte správné návyky v péči o svůj chrup a nechodíte na preventivní kontroly, všichni znáte. Parodontóza, bolestivé otoky a často i extrakce, tedy vytržení zubu. Nakonec musíte nosit různé zubní náhrady.


„Musím tady uvést jeden výrok našeho pacienta, který byl podrobně instruován, jak má správně pečovat o svůj chrup. Když odcházel tak řekl: ´A proč bych si čistil zuby, vždyť jsem přece pojištěný,´" říká stomatolog Ladislav Korábek.

„Rád bych ale poukázal na to, že paralelně se mikroorganismy z postižených zubů a dásní mohou krevním oběhem dostat až do vzdálených orgánů.“

Parodontóza

Parodontóza, respektive parodontitida, je onemocnění chronické. Vzniká na základě neléčeného chronického zánětu dásní. Tím trpí 99 % těch, kteří si zuby nečistí nebo neumí čistit. Paradontóza tak na vás počká. Na někoho 15, na dalšího 30 let. Ale neléčený zánět má tendenci vždy postupovat do hloubky.

Jak poznat chronický zánět dásní?

Je to krvácení při čištění, při jídle nebo spontánně. „Pokud pozorujete krvácení a přitom nemáte bolesti, tak se rozhodně k zubnímu lékaři objednejte. Pokud ale krvácíte při čistění, při jídle nebo spontánně a současně s tím pozorujete bolest, tak jděte k zubnímu lékaři hned,“ varuje stomatolog.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio