Děložní myom může být důvodem neplodnosti ženy

28. květen 2015

Řekl vám váš lékař, že máte myom? Nemusí to znamenat vůbec nic, ale taky to může být problém.

Podle Michala Máry z Gynekologicko-porodnické kliniky VFN totiž není třeba léčit úplně všechny. „Kdybychom chtěli všechny myomy vyléčit, tak by to byl těžko dosažitelný úkol. Řada z nich je navíc asymptomatických, neprojevuje se žádnými příznaky. To je na jednu stranu dobře, na druhou je to ale zrádné,“ říká gynekolog.

Příznaky jsou různorodé

I velký myom, tedy nádor, se často nijak neprojevuje. Ale pokud trpíte abnormálně silným děložním krvácení v reprodukčním věku, tak lékař vždy nejdříve myslí na myom. V té chvíli je třeba zajít za lékařem.

Ten klasickým sonografem zjistí, kde je uložený, kolik jich je až podle závažnosti sáhne k léčbě. Často totiž nejde jen o jeden myom, ale o několik.

Jak vypadá léčba?

Dřív se lékaři pokoušeli zasáhnout do hormonální podpory růstu nádory. Tyto snahy se ale zatím míjejí účinkem.

Čtěte také

Nezbývá než chirurgická léčba. „Většinou jde o minimálně invazivní chirurgii, tedy endoskopii. Máme dva základní přístupy, buď přes pochvu a přes děložní čípek do dutiny děložní. To je hysteroskopie,“ říká Michal Mára.

Takto jsou ošetřovány hlavně myomy, které se vyklenují do děložní dutiny. Ty bývají i často překážkou reprodukce ženy.

Laparoskopie

Druhou možností je laparoskopie. „Pacientkám zůstanou na břiše jen drobné jizvy po vstupu do dutiny břišní. Ne tedy po otevřeném řezu. Touto cestou se dají i poměrně velké myomy vyoperovat, aniž bychom odstraňovali dělohu. Samozřejmě, že se to týká především žen mladších, které plánují těhotenství.“

Proč myom vlastně vzniká?

Jak už to tak bývá, příčina není úplně známá. Vliv na to budou mít ženské vaječníkové hormony. Tyto nádory se totiž neobjevují před a po době reprodukce ženy. Ale určitě to není jediný důvod.

Naštěstí ale nejde o zhoubné nádory

Mezi další důvody patří genetika a patrně i mutace v buňkách zdravých buněk děložní svaloviny. Je ale třeba taky říct, že se v drtivé většině případů jedná o nezhoubné onemocnění. Tedy růst je pouze lokální. Ale pokud plánujete rodinu, je to pro vás velmi nebezpečné onemocnění. Může se totiž stát, že pokud to neřešíte, děti mít nikdy nebudete.

Přepis celé poradny

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdravotnická poradna právě dnes a právě teď s panem docentem Michalem Márou, který je specialista endoskopie a jinak ze Všeobecné fakultní nemocnice na Praze 2, Gynekologie a porodnice U Apolináře. Doufám, že jsem to řekla tak nějak správně všechno. Já vás tu vítám, dobrý den.

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Dobrý den.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
My se budeme dnes povídat o děložních myomech, což jsou naštěstí nezhoubné nádory. Řekněte mi, pane doktore, jak to vlastně vypadá, kde se berou? A proč se berou, proč vznikají?

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Tak, jak to u některých nádorových onemocnění bývá, ta příčinnost není úplně známá. Je jasné, že růst těch nádorů je podmíněn ženskými vaječníkovými hormony, protože před začátkem menstruačního období se neobjevují a po menopauze, po přechodu žen obvykle se zmenšují až mizí, nicméně hormony jistě nejsou jediná příčina vzniku děložních myomů, ale pouze jaký si akcelerátor toho růstu. Ale ta příčina patrně je na nějakém genetickém podkladě, ale není to ta genetika klasická, kdy můžeme podle nějakých určitých pravidel předpokládat podle výskytu u rodičů nebo jiných příbuzných pravděpodobnost toho výskytu, ale patrně se objevují vlivem, bůhvíjakých faktorů, vlastně mutace v buňkách těch zdravých buněk děložní svaloviny a vlastně ta buňka potom neodumře, ale naopak se začne množit, expanzivně růst. Ale jak jste správně řekla, jedná se v drtivé většině případů o nezhoubné onemocnění, čili ten růst je pouze lokální. Může to být až fatálně nebezpečné pro dělohu, potažmo pro reprodukci, pro plány těhotenské té ženy, nicméně nikoli pro život té ženy.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je aspoň jedna zpráva. Říkáte, že mohou být nebezpečné právě v období té reprodukce, postihují ženy, které třeba ještě nerodily?

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Ano, vídáme to stále častěji, je otázka proč? Částečně je to asi jenom zdánlivé zvýšení té incidence toho výskytu, protože se samozřejmě výrazně zlepšují diagnostické metody, možnosti, jak na to přijdeme, především vaginální ultrasonografie, to, co před 20 lety bylo spíše výjimkou při běžných prohlídkách u gynekologa, tak dneska je to, dá se říct rutinou. Takže díky tomu se s tím setkáváme častěji a není náhodu nebo není výjimkou, když vidíme myomy už u žen, u dívek dvacetiletých, pětadvacetiletých, no a ruku v ruce s tím, jak se nám mění společnost a různé návyky a zvyky ve společnosti, tak jak víme, dneska ty ženy neplánují děti, že jo, na vysoké škole a podobně, ale plánují je daleko později a právě ta delší bezdětnost je jedním z rizikových faktorů výskytu myomů. Čili dá se říct, že možná trošku lapidárně řečeno ta děloha byla v minulosti nebo je orgánem, který byl zvyklý na to, že už od 18 let, od prostě dosažení zralosti té ženy opakovaně ta žena otěhotněla, a to, že to je běžné, že ve 35 letech ještě ta žena třeba ani na tu graviditu ani nemyslí, tak to možná souvisí s vyšším výskytem těch nádorů.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme si tady říci jakým způsobem se léčí nebo možná ještě lépe odstraňuje?

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Tak je třeba říct, že zdaleka ne všechny myomy je potřeba léčit, jak jste řekla na začátku, ta incidence je tak obrovská, že kdybychom chtěli všechny myomy vyléčit, tak by to bylo vlastně těžko dosažitelný úkol. Řada těch myomů je takzvaně asymptomatických, čili neprojevuje se žádnými příznaky, což je na jednu stranu dobře, na druhou stranu je to ošidné v tom, že někdy i poměrně velký myom, velký nádor se nemusí nijak projevit. Na druhou stranu typickým příznakem je abnormálně silné děložní krvácení, čili pokud má žena v reprodukčním věku velké děložní krvácení, tak je asi na jednom z čelních míst třeba myslet na ten myom. A pokud tedy ta žena krvácí a pak v závislosti na tom jak je ten nádor veliký a kde je uložen a kolik jich je, protože je třeba říct, často se vyskytuje i ve větším množství, nejenom jeden myom, tak podle toho ji léčíme. A bohužel byť jsou určité snahy zasáhnout právě do toho hormonálního, do té hormonální podpory toho růstu, tak ty snahy, které se snaží zablokovat ty ženské hormony, se zatím neukazují jako příliš efektivní, respektive dají se navíc užívat jenom dočasně a nějaká několikaměsíční léčba většinou nestačí. Čili dominance té léčky, pokud ty ženy musíme léčit, tak je opravdu v chirurgické léčbě. Ale na druhou stranu naštěstí čím dál tím více metod se přesunuje nebo těch léčeb, se přesunuje do oblasti takzvaně minimálně invazivní chirurgie, což je právě ta endoskopie, které se věnuji. Čili tam jsou v gynekologii dva základní přístupy k těm ženským orgánům, buď přes pochvu a přes děložní čípek do dutiny děložní, takzvaná hysteroskopie, to se týká myomů, které se vyklenují do děložní dutiny, které svým způsobem vadí právě pro to krvácení nebo pro tu reprodukci nejvíc, anebo teda přístup laparoskopický, to jsou takové ty drobné vstupy do dutiny břišní, nikoli velký otevřený klasický řez, ale několik drobných vstupů pro ty šetrné endoskopické nástroje, a touto cestou se dají i poměrně velké myomy vyoperovat, aniž bychom odstraňovali dělohu, samozřejmě se to týká především žen mladších, které plánují těhotenství.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak dlouhá je rekonvalescence v takovém případě? Předpokládám, že maximálně několik dní?

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Ano, u té hysteroskopie v řádech několika málo dní, tam se dá i dokonce někdy druhý den do nějaké duševní nefyzické práce například, a po té laparoskopii to bývá tak kolem jednoho, dvou týdnů. Takže je relativně krátká. Trošku jiný je tam interval k té možnosti otěhotnění, tam většinou necháváme té děloze několik měsíců čas na zahojení, než té ženě dovolíme otěhotnět.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Můžou ty myomy růst donekonečna? Vy jste tady zmínil, že vlastně to nějakým způsobem vlastně nebolí a pokud už ta žena neplánuje děti, děti už má, je potřeba ty myomy odstraňovat, pokud samozřejmě přesáhnou nějakou únosnou mez, hranici?

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
To je poměrně i kontroverzní téma i mezi lékaři. Dřív platil nějaký úzus, že dejme tomu myomy nad 5 centimetrů už je potřeba řešit, u těch starších žen nebo v uvozovkách starších, teď bych je nechtěl nijak diskriminovat nebo urazit, tak ta potřeba možná je nižší, pokud nemají ty příznaky a pokud ten nález není příliš veliký a nepřehledný právě třeba pro ultrazvukovou prevenci v rámci těch vyšetření.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
S panem docentem Michalem Márou si dnes povídáme na téma myomy. Po písničce čekáme na vaše otázky na telefonu 221552525 nebo 2424, ale samozřejmě nám můžete také spát a sice na adresu dopoledne@rozhlas.cz.

/ Písnička /

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
S panem docentem Michalem Márou si dnes povídáme na témě děložních myomů a už máme také první posluchačku na telefonu. My vás zdravíme, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, u telefonu Ivana z Prahy, posluchačka. A ráda bych se zeptala pana doktora, ale asi bych mu to radši přečetla, protože jsou tady takový, mám u sebe nález a mám tady latinský slova, tak jestli můžu?

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
No, povídejte, ano.

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Ano.

osoba
--------------------
Tak, já mám suspektní nález na endometriu polypus corporis uteri mucometra, a chtěla jsem se zeptat, jestli je nutný, mám to 4 milimetry útvar v průměru 4 metry, milimetry, jestli je nutný tento myom nebo jestli se to jmenuje myom, odstranit?

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za otázku. Tak, pane docente?

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Tak, to se nejmenuje myom, to se jmenuje, máte podezření na děložní polyp, což je útvar taky nezhoubný v drtivé většině případů drobný, jak často takto drobný v několika milimetrech nebo maximálně málo centimetrech a myslím si, že záleží taky na věku té ženy, ale zejména pokud se to vyskytuje už jako v post menopauze, čili po přechodu, po 50 věku, tak vždycky je tam malinko i nebezpečí zhoubného nádoru té děložní sliznice. Čili z vnitřku dělohy ten polyp obvykle vychází. A na druhou stranu to odstranění právě se děje jednou z těch neúplně nejméně invazivních metod tou takzvanou hysteroskopií, čili tenoučkou trubičkou, která se přes děložní čípek zavede do dělohy, někdy dokonce to lze provést i bez celkové narkózy, čili ten výkon je velmi šetrný, a kdyby měl být v uvozovkách zbytečný, že se tedy bude jednat o něco drobného a nezhoubného, tak je také si myslím dobré mít tuto jistotu a podstoupit to.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju za odpověď. Já přidám jeden dotaz z mailu.Ptá se posluchačka: "Maminka zemřela na rakovinu vaječníků, když mi v mých 40 letech objevili rostoucí myom, doporučil mi gynekolog odstranění dělohy i vaječníků z důvodu toho, že je zde velké riziko také onemocnění rakovinou. Je to běžný dneska postup?"

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
No, řekl bych, že to je hraničně správný postup, protože ve 40 letech věku, kdyby vám bylo 50 či přes 50 nebo té posluchačce, tak je určitě dobré zvláště při této rodinné zátěži ten vaječník odstranit, protože v 50 letech a později ten vaječník už je vlastně většinou nefunkční orgán a zbytečné riziko nádoru. Pokud je to ve 40, tak by se dala případně doplnit takzvaná genetická analýza možná té celé rodiny nebo téhle posluchačky, protože některé ty nádory skutečně mívají jako jasné genetické vazby, někdy to bývá spojeno i s nádory právě děložní sliznice nebo s nádory prsu a pak skutečně by to bylo doporučení vhodné. Na druhou stranu pokud děláme pro myom odstranění dělohy v tomhle věku, tak v drtivé většině případů ty vaječníky zachováme.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
My máme dalšího posluchače, předpokládám spíš posluchačku na telefonu. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Jitka z Prahy. Prosím pěkně, chtěla jsem se pana docenta zeptat jak se dívá na léčbu myomů nebo na parciální léčbu myomů preparátem Esmya?

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme.

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
To je zajímavý dotaz, protože v dnešní době je tento preparát velmi používaný. Preparát Esmya je lék, který blokuje působení jednoho z těch hormonů vaječníků na děložní myom. Měl by blokovat jeho růst nebo nejlépe tedy zmenšovat jeho velikost. Podle různých studií skutečně k tomu zmenšení dochází. Obávám se ale, že ve většina případů je to zmenšení pouze dočasné a v řadě případů, které teda aspoň já v nemocnici potkávám velmi často, tak k tomu zmenšení nedojde vůbec a zvlášť u těch mladších žen, kterým jde o otěhotnění nebo o podporu plodnosti, tak si myslím, že tato léčba je nedostačující a stejně pak je potřeba léčba chirurgická, anebo šlo o tak malý myom, který nebylo ani potřeba léčit vůbec. U starších žen, zvláště ty, které mají velké krvácivé problémy, tak je to velmi účinné na to krvácení aspoň po dobu toho tříměsíčního užívání a může to minimálně odsunout a možná v některých případech i zažehnat nutnost odstranění dělohy.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak já zase vezmu jeden dotaz z mailu. Tady se ptá paní Stanislava Papoušková: "Zda může být nadměrné menstruační krvácení s velkými kusy spojené s myomy a zda se myomy diagnostikují pouze ultrazvukem?

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Ano, to je nejtypičtější příznak, každý měsíc velmi silné krvácení v kusech, ve sraženinách různých, to ženy popisují jako vzhledu jater a podobně, na druhou stranu nemusí to být za tím myom, těch příčin může být víc, ale ten myom je z nejtypičtějších, nejčastějších.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Pardon, když takový kousek jakoby odejde z těla, může to být ten myom, může to být část toho myomu?

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Výjimečně, zcela výjimečně, většinou je to ta krevní sraženina, byť to někdy vypadá tím, jak je to už starší organizovaná krev jako kus tkáně, tak je to v drtivé většině případů je jenom sraženina. Myom se teoreticky může odejít z dělohy, jakoby se potratit, ale jsou to výjimečné případy, málokdy. A druhý dotaz byl pouze ultrazvukem. Dá se to i pouze pohmatovým vyšetřením vyšetřit, ale záleží hodně i na postavě té pacientky. U těch silnějších žen nebo žen nebo ženy, které mají zakloněnou dělohu, tak tam se myom, zvláště ty menší detaily dobře vyšetřit nedá, čili ultrazvuk je suverénní diagnostika v případě výjimečných případů magnetická rezonance.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď. Stihneme ještě určitě alespoň jeden váš posluchačský dotaz. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, posluchačka Olga. Mám pětadvacetiletou vnučku, která má po operaci střev a často má nepravidelnou menses a po té operaci má takovou chaotickou diagnózu, to nemůžu vůbec uvádět, ale zajímá mě, jestli je tendence k myomům a různým těmto útvarům dědičná a co může udělat pro to, aby měla větší jistotu, a jestli je u toho důležitá dieta a potom cvičení? Protože chtěli by děti a tohle všechno dohromady. Ovšem říká, že je toho hodně, že těch, když tam ležela prostě, je těch problémů hodně. Děkuji. Děkuji předem, já jdu poslouchat, děkuji.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za otázku. Tak, pane docenta.

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Tak, teď nevím odkud mám začít, těch dotazů bylo víc, já to zkusím. Dieta příliš patrně myomy neovlivňuje, na druhou stranu udržovat si řekl bych štíhlejší linii je určitě dobře. Ženy silnější mají z periferie trošku přestavbu některých hormonů právě na estrogeny, čili nadbytek těch ženských hormonů estrogenů může predisponovat trochu, předurčovat k vyššímu výskytu myomů a k jejich rychlejšímu růstu. A konec konců kdyby mělo dojít k operaci, tak všem chirurgům, břišním chirurgům se nepochybně operují snáze ženy štíhlejší. Jinak takový hlavní doporučení pro ženy jaksi preventivní, pokud myslí na myomy a na svoji plodnost, tak jak už tady trošku zaznělo, neodsouvat ty své plány na děti příliš daleko. Souvislost mezi myomy a nádory nebo operacemi střev, nevím z jakého důvodu, tam nějaká jednoznačná není a nepravidelná menstruace v tomto věku nebude nejspíš příznakem myomů, ale spíše nějaké hormonální nepravidelnosti.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane docente, náš čas bohužel uplynul, utíká to jako voda tady u nás v rádiu. Já moc děkuji za vaši návštěvu a někdy příště se budu těšit zase na shledanou.

doc. MUDr. Michal MÁRA, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2
--------------------
Já taky děkuju, hezký den, na shledanou.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jolana Voldánová
Spustit audio