Jak má vypadat lékárnička na dovolenou? Jak si poradit s cestovním průjmem? Poradíme!

16. červenec 2015

Mezi první věci, které byste si měli zabalit do dovolenkového zavazadla, patří samozřejmě cestovní lékárnička. Na co určitě nezapomenout? A kdy zajít do nějakého centra cestovní medicíny?

Lékař Nemocnice na Bulovce Milan Trojánek doporučuje, aby vaše lékárnička byla pokaždé jiná, vždy podle toho, do jaké destinace míříte. Pokud tedy nejezdíte stále na stejné destinace.

Nezapomeňte na svou chronickou medikaci!

„To, na co ale lidé nejčastěji zapomínají, jsou léky, které běžně užívají, tedy chronická medikace. Musíte mít dostatečnou zásobu. Nejlépe to posoudí váš lékař, ke kterému před odjezdem určitě zajdete,“ říká důrazně.

Chronicky nemocní totiž musí být připraveni i na to, že by došlo k náhlému zhoršení obtíží. „Typickým příkladem je astmatik, který musí být připravený na astmatický záchvat, nebo kardiak třeba na dušnost spojenou s onemocněním srdce,“ dodává.


Co má být v lékárničce?
Je to celá řada běžných léků: na horečku (antipyretika), na bolest (analgetika), léky proti cestovní nevolnosti, léky proti alergiím (antihistaminika). Opalovací krémy a krémy na spáleniny (insolaci). A taky nějakou náplast a obvazy.

Největší problém je asi cestovatelský průjem

„V ordinacích se u našich cestovatelů velmi často setkáváme s průjmem. Často to řešíme po jejich návratu,“ říká lékař.

Lékař taky doporučuje preventivně do lékárničky přidat i dehydratační roztok, který se dá koupit v každé lékárně. Jsou to předpřipravené balíčky, které pomůžou ve vážnějších případech.

Čtěte také

Exotika má trochu jiná pravidla

Jestliže se vydáváte do epidemiologicky rizikové oblasti, tak pak už musíte přibalit antimalarika, antibiotika a hlavně repelent.


První pomoc při průjmu:
Adsorbencia jakou je živočišné uhlí, které obsahuje látky, které jsou schopny vyvázat bakterie a toxiny a zmírnit tak trávicí potíže. Následně je třeba udržet dostatečnou hydrataci, tedy přísun tekutin.

„Ten je opravdu zásadní. Celá řada infekčních onemocnění je totiž přenášeno štípanci od nakažených komárů. To sice každá ví, ale raději to připomínám,“ směje se.

Nespoléhejte na místní léky!

Opravdu často se setkávám s názorem, že na nemoc, třeba průjem, který dostanete v Egyptě, zabírají jen místní léčiva. To ale podle lékaře nvůbec neplatí. Musíte si uvědomit, že výroba a kontrola léků není stejná jako v Evropské unii. Hlavně v zemích třetího světa. Můžete si tak víc ublížit.

Mnohdy ani není potřeba podávat antibiotika nebo specifická dezinficienc. „Cestovatel totiž s touto radou bohatě vystačí.“


Pokud se ale chystáte do epidemiologicky nebo klimaticky rizikové oblasti, tak navštivte své Centrum cestovní medicíny. Velmi dobře funguje na všech infekčních nemocničních klinikách.

A nebojte se zeptat lékaře

Samozřejmě, že pokud se vydáte pouze do Středozemí, třeba k moři, tak postačí konzultace s vaším praktickým lékařem. Ten vám doporučí léky a zajistí případná očkování.

„Je to dobré i proto, že pokud se vrátíte, a máte nějaké problémy, tak je s vámi bude řešit stejný lékař,“ dodává.

Obvazová technika

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio