Jak s diabetem vyzrát na Vánoce?

15. prosinec 2014

Smažený kapr, salát s majonézou a vánoční cukroví. Myslíte si, že vás pak zachrání kysané zelí a citrony?

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vážení a milí, společnost vám dělá Dvojka. Otevíráme Zdravotnickou poradnu, dnes na téma diabetologie. Proti mně už sedí docentka Kateřina Štechová z Interní kliniky motolské nemocnice v Praze, dobrý den přeji.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Dobré dopoledne.

Čtěte také

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a než se vrhneme na dietní chyby pro diabetiky, tak by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi diabetem prvního a druhého typu a i možná to poměrové rozložení, kolik je diabetiků prvního a kolik druhého typu, nějakým poměrem?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Takže celkové množství diabetiků v naší republice už se pomaličku blíží jednomu milionu, je to okolo 800 tisíc aktuálně. Většina z toho jsou pacienti s takzvaným diabetem druhého typu. Všechny typy cukrovky, čili diabetu mají jedno společné, a to je vysoká hladina krevního cukru glukózy. Ale ten mechanismus, kterým k tomu dochází, se liší. U diabetu druhého typu je problém v tom, že nejprve inzulin, který je důležitý pro udržení normálního krevního cukru, špatně jakoby funguje. Přirovnává se to, když máte klíč, který patří do zámku, takže prostě tam máme problém s tím zámkem. Naopak v případě diabetu prvního typu dojde ke zničení buněk, které inzulin vyrábí, takže tam není ten klíč, který by odemknul buňky našeho těla, aby se do něj mohl ten cukr glukóza dostat. Ony jsou potom ještě některé minoritní typu diabetu, ale poměrově určitě nejvíce je diabetu druhého typu. Pacientů s diabetem prvního typu je asi 56 tisíc v naší republice, a to jsou ti, kteří v každém případě si musí píchat inzulin.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Slyšela jsem, že pacienti prvního typu, tedy většinou onemocní do věku 30 let, je to pravda?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Je to pravda, ale samozřejmě vždy existují výjimky potvrzující pravidlo, proto už dneska ani tomu neříkáme dětská cukrovka, protože může onemocnět i dospělý nebo senior.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní docentko, držme se tedy diabetu druhého typu a Vánoc, to je většinou doba, kdy máme tendenci dělat dietní chyby, to cukrové voní tak na stole, člověk si potřebuje přece jenom zobnout, aby ta atmosféra vánoční byla, smažený kapr a salát s majonézou, nebudu už jmenovat dál, vidím jak se tváříte.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
No, v tomhle právě mají trošku tedy pacienti s diabetem druhého typu smůlu, protože oni většinou jsou léčeni pouze dietou a nebo potom dostávají prášky, případně potom tedy skončí na inzulinu. Ono se tam totiž u nich stane, že nejprve se jim rozbije ten zámek, ale potom začnou mít také méně toho vlastního inzulinu. Čili oni musí se jaksi chovat hezky k té své slinivce, aby jim co nejdéle vydržela inzulin produkovat. Takže opravdu pacient s diabetem druhého typu by neměl jíst to sladké a i z toho důvodu, že se jedná ve většině případů o pacienty obézní a jako zkušené kuchařky jistě víme, že tam kromě cukru do našeho cukroví patří i třeba tuk a poměrně hodně, takže mají prostě bohužel smůlu. Pacient, který si píchá inzulin, diabetik prvního typu, který je štíhlý, si sladké v rámci jídelního plánu dovolit může, ale prostě pacient s diabetem druhého typu může napéct pro své štíhlé příbuzenstvo a nebo prostě holt nebyly by ty Vánoce být jenom o tom jídle, o tom konzumu, a takže spíš nějak jaksi posilovat to duchovno.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní docentko, budeme se snažit, ale je to těžké. No, a někdy se chybička vloudí, stane se. Jak dlouho to trvá než se všechno potom zase všechno srovná v tom těle?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
No, ono bohužel každá chyba se počítá. Rozhodně nemá smysl, že co často dělají pacienti, že den před kontrolou, případně dva až tři, jedí pouze kyselé zelí, citrony a myslí si, že to zachrání. My jsme velmi zákeřní a vyšetřujeme něco, čemu se říká glykovaný hemoglobin. Je to dlouhodobý cukr, který prozradí na naše pacienty všechno 3 měsíce dozadu. Takže tohle to rozhodně se nezachrání. A to je totiž v tom ten princip, proč je cukrovka zlá. Protože my poznáme jak se cukrem obalí krevní barvivo hemoglobin, ale ony se obalují všechny struktury našeho těla, a to vede potom ke chronickým komplikacím. Takže všechno se počítá.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Trvá to potom nějakou dobu 2, 3 dny, týden než se všechno usadí, když udělám tu dietní chybičku?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
No, ono jde o to, jak uděláte velkou dietní chybičku. Samozřejmě je rozdíl prostě, když sním jeden vanilkový rohlíček a nebo teda když to člověk opravdu přežene. Ono, aby to opravdu, ale tohle by všechno naši pacienti měli umět, uvědomme si třeba, že toho kapra obalujeme v mouce, to se také počítá, nehledě na to, že to je smažené. Takže skutečně české Vánoce jsou velmi nezdravé po stránce kulinářské.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A po stránce diabetologie, zdá se.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Ano, máme hodně práce.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká paní docentka Kateřina Štechová z Interní kliniky motolské nemocnice v Praze, a vy se ji můžete ptát na telefonu 221552525 nebo 2424 na konci, či napsat e-mail na adresu jejakaje@rozhlas.cz.

/ Písnička /

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vážení a milí, jste ve společnosti Dvojky, Zdravotnická poradna, probíráme téma diabetologie s docentkou Kateřinou Štechovou z Interní kliniky motolské nemocnice v Praze. A máme dotaz, dobrý den přejeme.

osoba
--------------------
Dobrý den, já bych měl dotaz, já jsem diabetik druhýho typu a měl bych dotaz na paní docentku. Když mám v záznamu, že ABA je tady 1C mám 46, je to už hranice nebo kdy potom jsem u léků, když bych potom překročil ještě dál?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Určitě.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslouchejte odpověď.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Tak, musím říct, že jste šikovný, protože samozřejmě laboratoř od laboratoře se to liší, většinou horní hranice normy pro člověka bez diabetu je 45 tohle to číslo a do 53 jsme jakž takž spokojeni. Samozřejmě čím nižší, tím lepší.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže všechno je v pořádku.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Ano, to je ten dlouhý cukr a pro diabetika jste v přijatelných mezích.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Držte se, držíme palce.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Ano.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslechneme si další dotaz, dobrý den přejeme, Dvojka.

osoba
--------------------
Dobrý den, zdravím vás i posluchače.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme.

osoba
--------------------
Jsem diabetik druhého typu. Po onemocnění štítné žlázy se to rozjelo a teď se pohybuju na hranici normálu. Bohužel teda během těch předchozích let došlo dvakrát k hypoglykémii, takže to bylo ovšem v důsledku toho, že jsem nevěděl a měl zápal plic, takže jsem nic skoro nejedl a pil jsem jenom hořký čaje. Takže vím, že to, že to je riziko, o kterým se teda málo ví, ale mám dotaz konkrétní tento. Občas mám ukrutnou chuť na čokoládu, samozřejmě hořkou, nikoliv přeslazenou,. Je to velkej prohřešek?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
No, tak, když už zhřešíte, tak ta hořká kvalitní čokoláda, tak to je tak jako z toho tak to nejlepší z těch hříchů. A jinak ještě bych pro posluchače okomentovala tu hypoglykémii, to je nízký cukr. To se může stát pacientům, co si píchají inzulin nebo jedí určitý typ prášků a právě třeba se zapomenou najíst, ale je to hrozně důležité, protože to je náhle vzniklý stav, může vás to postihnout kdekoliv, proto má mít pacient u sebe cukr, kartičku a může to připomínat stav opilosti, ale mělo by se o tom vědět, protože ten pacient potřebuje do sebe rychle dostat cukr a v případě bezvědomí je potřeba zavolat záchrannou službu, aby aplikovala cukr glukózu do žíly. Takhle může posluchač pak zachránit život.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává paní docentka Kateřina Štechová. Poslechneme si ještě jeden telefonický dotaz. Dobrý den přejeme.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Havelka, Jičíněves. Prosím vás pěkně, podle svejch vlastních poznatků mám teda cukrovku druhýho typu, že jo, tak jsem zjistil, že daleko nejvíc škodí přejídání, ani ne tak sladký, protože na to má člověk obrovskou chuť a když pracuje trošku hlavou, tak to holt potřebuje. Ale co se mi stalo, tady mě napadl pes, tak normální ten tu stupnici v těch v těch molech od 6 do 10 řekněme. A po tom napadení jsem měl 28, 29 minutu rozdíl v měření asi tak.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
No, tohle chcete vysvětlit, co to je, proč to je?

osoba
--------------------
Celkem asi má na to vliv i psychika.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Určitě, určitě. Má na to vliv stres, stres jednak psychický i fyzický, čili během třeba operace nebo úrazu tohle je potom normální, ale touž jsou hodnoty, které musí řešit lékař. Čili, když se něco takového stane, kontaktujte svého lékaře.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A okamžitě, okamžitě bezodkladně pravděpodobně.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Určitě.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává paní docentka Kateřina Štechová z Interní kliniky motolské nemocnice v Praze. Po písničce se ji můžete stále ještě ptát na telefonu 221552525.

/ Písnička /

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A pokračuje Zdravotnická poradna na Dvojce, dnes na téma diabetologie s docentkou Kateřinou Štechovou z Interní kliniky motolské nemocnice v Praze. Další telefonický dotaz na telefonu 221552424. Dobrý den přejeme.

osoba
--------------------
Dobrý den, já bych se chtěla zeptat ohledně diabetes, můžu?

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ptejte se, slyšíme.

osoba
--------------------
Jo, protože já jsem byla u lékaře, nabral mi krev a sestra mi řekla, že ten, ta cukrovka má bejt něco přes 5 a já mám něco přes 6, takže mám jít koncem ledna ještě na kontrolu a říkala mi ale, že to není záležitost, že to nesrazím dietou. Já nevím, jestli je to jako ta první nebo ta druhá skupina?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Ono samozřejmě tady mi chybí spousta informací, spíš bych to asi viděla na tu dvojku, ale především by vám to měl vysvětlit váš lékař, ne sestřička. Nebojte se zeptat pana doktora nebo paní doktorky ať vám to všechno pořádně srozumitelně vysvětlí. Samozřejmě, co nejzdravější životní styl, střídmost v každém případě, ale pak už třeba nic nezachráníte a budete potřebovat dostat prášky, ale to vám musí vysvětlit váš lékař.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává paní docentka Kateřina Štechová. Další dotaz, dobrý den přejeme.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Karla z Prostějova. Já jsem se chtěla zeptat, já mám diabetes druhého typu už 2,5 roku a hrozně dlouho jsem si netroufla dát ani ovoce. Kromě toho teda, že nejím pečivo, brambory, těstoviny nic, tak teď poslední dobou jsem měla takovou chuť na sladké, že jsem začla to ovoce zase pojídat a zatím mi to nedělá vůbec nic. Trošičku problém jsou třeba datle nebo fíky teďka v tom vánočním období, tak to jsem při kontrolním měření měla po 2 hodinách 6, ale co se týče jablek, hrušek, tak to mi vůbec s cukrem nic nedělá a normálně sním misku toho ovocného salátu s bílým jogurtem a za 2 hodiny 5,8. Jak je to přesně s tím ovocným cukrem, jak to hlídat tady toto, můžete mi poradit?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Tak všechno, všechno by se mělo počítat. Nechte si vysvětlit od paní doktorky nebo pana doktora systém výměnných jednotek, nebo se podívejte prostě na internetu, kolik obsahuje cukru třeba jablíčko. Samozřejmě ovoce jíst můžete, vy můžete jíst samozřejmě ale i pečivo, brambory, to je nesmysl tohle to nejíst. Vy byste podle své váhy měla mít stanovený nějaké množství sacharidů cukrů na celý den a většina z toho by měly být pomalé cukry dlouhé. Právě v těch sladkostech jsou ty rychlé cukry, a ty by měly být omezené. Těch je hodně právě v těch datlích, datle, fíky to je nevhodné, ale jablíčko v rozumné míře, jakou jednou denně svačina, samozřejmě proč ne.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslechneme si ještě poslední dotaz do naší Zdravotnické poradny. Dobrý den přejeme.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka z Vysočiny. Jsem to já nebo ne?

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jste to vy, slyšíme vás.

osoba
--------------------
Já bych prosila, já jsem přeslechla, kolik má být ten dlouhej cukr, můžu se zeptat?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Tak říkám záleží laboratoř od laboratoře. My máme v Motole normu do 45 milimolů na mol a do 50.

osoba
--------------------
Moment, teď jsem vás špatně slyšela.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
45 milimolů na mol.

osoba
--------------------
5,5?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
45.

osoba
--------------------
45, jo, aha.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
A to je úplně normální a do 53 jsme spokojení.

osoba
--------------------
Aha, dobře. A ještě se vás zeptám na jedno. Prosím vás pěkně, já už mám teda diabetes druhýho stupně 8 let, ale tuhle tu kontrolu na dlouhej cukr mi udělali jenom jednou. Mám se o to přihlásit nebo nějak?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Přihlašte se, přihlašte se.

osoba
--------------------
Přihlásit se. A ještě, prosím vás pěkně, a jak často na normální kontrolu, každýho čtvrt roku?

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Čtvrt nebo půl roku záleží jak na tom jste, to musí posoudit pan doktor nebo paní doktorka.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Budeme držet palce. No, a ještě poslední dotaz. Jak se má diabetik chovat o Vánocích, kdy se stoly prohýbají, a ta nabídka je velká, ovládání je v plném proudu, v plné polní.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
No, hlavní právě je střídmost. To jako věděli i naši předkové, čili méně je někdy více.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, to je poslední rada paní docentky Kateřiny Štechové z Interní kliniky motolské nemocnice v Praze. Teď s vámi bude asi tak 15 nebo 20 minut diskutovat na našem chatu, na webu 2.rozhlas.cz můžete psát do tabulky, kterou tam uvidíte, své dotazy. Děkujeme za návštěvu.

Doc. MUDr. Kateřina ŠTECHOVÁ, Interní klinika, Fakultní nemocnice Motol
--------------------
Já děkuji, přeji krásné a ne příliš sladké Vánoce.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, my vyrážíme za malou chvilku do Španělska.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio