Jak se chránit před podzimními virózami? Výživou!

20. říjen 2014

Znáte to: dítě ze školy přinese „rýmičku“ a dospělý se pak z ní léčí 14 dnů. Pomůže kvalitní strava dostatečně pestrá a bohatá na vitaminy, minerály a tuky z mořských ryb. A pak umírněná pohybová aktivita. Pozor! Pokud je nadměrná, spíše imunitu poškozuje.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Přišel čas pro Zdravotnickou poradnu. Proti mě už sedí doktor Pavel Suchánek, odborník na výživu z IKEMu Praha. Dobrý den přeji.

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Dobrý den.

Čtěte také

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Téma imunita na podzim a také na co si dávat pozor, jak se chránit před virózami. Myslím, že téma velmi aktuální. Četla jsem, pane doktore, že ve středu se má zlomit počasí z toho teplého podzimu do pořádně chladného, no, a to je, myslím, radost pro virózy v uvozovkách.

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Ono bohužel i toto počasí, takové to poloteplo, polochladno, vysoká vlhkost je velmi rizikové pro přenos některých onemocnění, zejména tedy kapénkovou nákazou, protože někdo má pocit, že venku je dostatečné teplo, nachladí se, potom v prostředku hromadné dopravy zjednodušeně řečeno na nás naprská a už tu rýmu, případně po rýmě následující anginu, což už je bakteriální onemocnění, už máme. Děti začínají chodit do školky, do školy, sám z vlastní zkušenosti vím, že dítě ze školky přinese lehkou rýmičku a potom všichni dospělí v celé rodině lehnu s vysokými teplotami, dítě je za 2 dny v pořádku a rodiče se z toho 14 dní dávají dohromady. Takže to je období opravdu jako velmi rizikové. Řekl bych, že září, říjen i listopad je takové období, kdy opravdu bychom měli výt velmi opatrní na složení stravy, velmi opatrní na náš životní styl, protože na nás opravdu číhají viry a bakterie na každém rohu.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, je zajímavé, že vy jste odborník na výživu, to znamená, že prevence proti virózám je nejlepší právě výživou a jak to tedy udělat?

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Je to v celém životním stylu a samozřejmě strava spolu s pohybovou aktivitou jsou nedílnou součástí. Můžeme v podstatě říct, že náš životní styl se skládá ze tří věcí - z kvalitní stravy dostatečně pestré, dostatečně bohaté na vitaminy, minerální látky, tuky z mořských ryb. Dále potom umírněnou a rozumnou pohybovou aktivitu, protože víme, že pokud je nadměrná, tak nám spíše tu imunitu poškozuje.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Přetáhneme se.

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Přesně tak, známe to všichni, a potom samozřejmě dostatečný odpočinek, to znamená spánek, případně regenerace. A tyhle ty tři věci musí být pohromadě v rovnováze a potom máme šanci, že se ubráníme. Ale není to tak, že ubráníme se na 100 %. Prostě ta pravděpodobnost, že občas nějaká viróza vypukne, tam je. Na druhou stranu, pokud jsme v dobrém výživovém stavu, víme, že viróza probíhá kratší dobu, má horší, má jako jednodušší průběh a tím pádem náš organismus není tak zatížen.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Zůstaňte tedy u toho jídla,možná potažmo i pití, protože to spolu souvisí. Vy jste mluvil o vitaminech, je dobré si kupovat vitaminy v lékárně a nebo naopak si třeba koupit kysané zelí nebo citrón?

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Je to případ od případu. Když se podíváme na zdroje vitaminů C přirozené, tak já bych byl zejména pro ty zdroje, které jsou z našich zeměpisných šířek, takže kysané zelí určitě, ale raději než citrón, domácí jablko raději než kiwi zjednodušeně řečeno. Co se týká doplňku výživy, tam víme, že existuje také zásadní rozdíl, a totiž doplňky výživy chemicky shodné a doplňky výživy, které jsou jako koncentráty ovoce a zeleniny. Dneska už máme šanci si koupit i ty, a potom jsou to složky, které mají podpůrnou funkci jakou jsou to například omega 3 mastné kyseliny známé jako tuky z mořských ryb, případně součást řepkového, lněného nebo konopného oleje, a to jsou tuky, které mají taky ochrannou funkci, ony zlepšují fungování buněčných membrán a tím pádem i dobrou komunikaci buněk mezi sebou, a to znamená předávání například protilátek.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy byste doporučoval například tuky z mořských ryb doplňovat jako doplněk stravy?

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
To je jeden z mála věcí, které bych řekl, že doplňovat v kapslích má určitě smysl a nemám proti tomu vůbec nic, protože si myslím, že bohužel konzumace mořských ryb v České republice je tak minimální, že my opravdu tyhle tuky, které jsou pro nás tak důležité, opravdu potřebujeme, a tam bych se nebál konzumovat v kapslích.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává doktor Pavel Suchánek z IKEMu Praha, odborník na výživu. Mluvíme o tom jak se bránit před virózami. Vy se můžete ptát na telefonu 221552525.

/ Písnička /

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokračuje Zdravotnická poradna s Pavlem Suchánkem, odborníkem na výživu z IKEMu Praha a mluvíme o tom jak se chránit před virózami. Vy se ptáte na telefonu 221552424. Dobrý den přeji.

osoba
--------------------
Dobrý den, to je na mě?

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To je na vás, ptejte se.

osoba
--------------------
Prosím vás pěkně, my bychom měli takový dotaz k tomu, co říkal váš host, co se týká toho oleje z mořských ryb. Že třeba jenom v naší lékárně mají 8 druhů a na internetu jich je třeba bezpočet, tak podle jakých kritérií se řídit, když u toho jednoho výrobku, jako třeba konkrétně tady doporučuje ten olej z těch mořských ryb, jako z čeho to vybírat, jestli by to mohl nějak třeba jako ...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Jestli se to vůbec dá, pane Suchánku?

osoba
--------------------
Jestli se to vůbec dá? Děkujeme.

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Dá se to, můžete vybírat podle množství účinné látky na jednu porci, to znamená ten výrobce většinou píše kolik to je EPA a DHA, což jsou zkratky těch mastných kyselin česky, je to eicosapentaenoic a docosahexaenoic moc krásné názvy, ale ve výsledku jsou to opravdu specifické tuky, ale v podstatě ta DHA je dražší. Takže můžete to brát tak, že když tam budete mít na jednu porci, ale zdůrazňuji na ne jednu kapsli, ale na jednu porci, protože ten výrobce může mít třeba 90 kapslí a říkat 3 za den. Tak kolik je na jednu porci, na jednu denní dávku je ta DHA a tam by to mělo být přes 100 miligramů, a potom kolik je té EPA, a tam by to mělo být alespoň také 200 až 300. A potom samozřejmě, když si to takhle spočítáte, tak si můžete vlastně spočítat na kolik vás vyjde v uvozovkách 1 gram té DHA a podle toho se srovnat.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to jednoduché, tedy alespoň pro Pavla Suchánka. Poslechneme si další dotaz, dobrý den přejeme. Dvojka, Český rozhlas.

osoba
--------------------
Dobrý den. Já jsem se chtěla zeptat vašeho hosta, mám snachu, která má 2,5letou holčičku. Sama snacha každou chvíli trpí bolestí v krku a nachlazením a rýmou a samozřejmě, že to malá holka dostává od ní. Chtěla jsem se zeptat, jak tomu zabránit nebo co jíst nebo prostě já už si s nima nevím rady. Holka má jít od 1. listopadu do školky a mám z toho velký obavy.

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Tady je ten postup zcela jasný. Za prvé je třeba udělat u obou výtěr z krku, protože se může jednat o dlouhodobou bakteriální infekci, která se chvíli projeví a chvíli neprojeví. Pokud ten výtěr z krku uděláte jenom u jednoho, tak jeden může být bacilonosič a nemusí mít žádné příznaky a ten druhý může mít ty příznaky. Takže musí se vytřít jednoduše řečeno z krku celá rodina, která žije v jedné, jakoby v jednom bytě. Dále potom se to musí vykultivovat, zjistit, jestli je to bakteriální infekce nebo ne. Takhle tak to popisuje, vypadá to, že ano. Přeléčit to asi antibiotiky, to už řekne lékař podle toho, co vyjde z té kultivace, jaké typy bakterií to je. A potom, když se přeléčí, tak začít konzumovat dostatečné množství látek obsahující bakterie mléčného kvašení. Ze začátku spíše kapsle probiotické, následně zakysané mléčné výrobky, aby ten nástup ochrany vnitřního prostředí byl co nejrychlejší. K tomu přidat čerstvou zeleninu a ovoce pokud možno z našich podnebných pásů, pestrost, dostatečný spánek a přidat tuky z mořských ryb jako silní antioxidant a podporu.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává Pavel Suchánek, poslechneme si ještě jeden dotaz. Dobrý den, Zdravotnická poradna.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Tuček u telefonu, můžu mluvit?

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Mluvte.

osoba
--------------------
Prosím vás, jedná se mi o dotaz. Infuze vitamin C včetně prevence rakovinových nádorů. Já už jsem teďka konzultoval, mám s tím problém v rodině. Děkuju moc, děkuju, na shledanou.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Co vás tak rozesmálo, pane Suchánku?

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
To je strašně moderní téma, které bylo někdy na začátku 60. až 70. let jako poprvé se objevilo a dneska se vrací. Jsou to v podstatě látky jakoby infuze, velké dávky vitaminu C, přičemž se předpokládá, a ty první výsledky ukazují, že u některých osob, ale zdůrazňuji u některých osob by to mohlo mít zásadní ochranný účinek. Na druhou stranu je to příliš krátká doba, abychom z toho mohli dělat zásadní závěry. A pozor - není to vhodné pro každého. Takže je opravdu potřeba s lékařem pod dohledem, ne bezhlavě a s rozmyslem. Ale je pravda, že velké dávky vitaminu C dneska prožívají obrovský vzestup a je to téma, které se opravdu diskutuje v lékařské veřejnosti.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává doktor Pavel Suchánek z IKEMu Praha. Po písničce budeme pokračovat, vy můžete psát své dotazy i na e-mail, který je jejakaje@rozhlas.cz.

/ Písnička /

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
10 hodin 24 minuty pokračuje Zdravotnická poradna s doktorem Pavlem Suchánkem, odborníkem na výživu z IKEMu Praha. No, a máme tady další telefonický dotaz. Dobrý den přejeme.

osoba
--------------------
No, dobrý den, tady je Sedláková Ilona z Prostějova. Já bych se chtěla zeptat, některé kapsle obsahují nasycené mastné kyseliny, jak jsem četla v návodě a některé nenasycené mastné kyseliny. Tak jsem se chtěla zeptat, který kupovat, co je správnější?

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme.

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Tak, nasycené mastné kyseliny to jsou ty, které nemají dvojnou vazbu a my je známe zejména z živočišných tuků a zjednodušeně řečeno mají mírně negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, například nasycené mastné kyseliny z mléčného tuku například z másla mohou zvyšovat hladinu cholesterolu. Potom ovšem máme ještě máme nasycené mastné kyseliny z rostlinných zdrojů, což je kokosový olej, palmový a palmojádrový, a ty jsou složené trošku jinak a mají v zastoupení jiné než to máslo, a tam tu hladinu cholesterolu zvyšují velmi výrazně. Takže paradoxně rostlinné oleje tohoto typu jsou pro náš cholesterol velmi nevýhodné. A nenasycené mastné kyseliny obsahují jednu nebo více dvojných vazeb. Jednu známe třeba z olivového oleje, když jich je více, tak je to buď lněný olej nebo slunečnicový olej. Lněný olej jsou takzvané omega 3 podle toho, kde ta druhá dvojná vazba vznikající na tom řetězci je umístěna. Omega 6, to je to, že to je mezi šestým a sedmým uhlíkem ta druhá dvojná vazba. Těch omega 6 my máme nadbytek, to znamená slunečnicový olej nemusíme konzumovat, nemusíme konzumovat sojový olej, ale těch omega 3 máme naopak nedostatek, a to je lněný, konopný, potom ještě řepkový samozřejmě a potom ty další řetězce omega 3 najdeme jenom v těch mořských rybách. Takže vždycky kupovat, pokud kupujete omega 3 nenasycené mastné kyseliny EPA, DHA případně ALA.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Já bych se ráda zeptala, jestli ty oleje, o kterých mluvíte, jsou zastudena lisované a nebo mohou být i rafinované?

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Je to tak, že můžou být tak i tak, pro teplou kuchyni se používají rafinované, většinou je na tom obalu toho řepkového oleje napsáno z pokrutin, a to znamená, že za vysoké teploty a tlaku a má vysokou tepelnou stabilitu. Pokud je to za studena tlačené, tak je to při pokojové teplotě a používají se do studených salátů a do studené kuchyně konopný, řepkový, případně ten lněný. Ale pozor, nevýhoda lněného a konopného je v mírné pachuti, je to taková zvláštní chuť, já tomu říkám pachuť, ono je to spíš specifická chuť. Takže vždycky začínat řepkovým a potom případně olivový a potom postupně si zvykat na ty další chutě.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě přišel e-mail, paní Gita se ptá, že jako dítě dostávali na lžičku rybí tuk.

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Já taky.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pomohlo by to dnes i dětem ve škole? Doporučujete?

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Určitě, jednoznačně ano. Záleží na kvalitě toho rybího tuku, ale jednoznačně ano, protože se ví, že ten rybí tuk má vliv třeba i na rozvoj mozku a schopnost učit se, a zase se předpokládá ta jeho antioxidační schopnost, to znamená, že chrání ten náš mozek před volnými radikály, které způsobují hyperaktivitu a nesoustředěnost a podobně, a tam ty tuky z mořských ryb jednoznačně fungují jako ochrana.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě tady další dotaz. Mastné kyseliny z ryb zvyšují riziko rakoviny prostaty, varuje studie, kterou posluchač našel na internetu.

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Ono je to tak, že vždycky musí se ten člověk podívat na svůj konkrétní zdravotní stav. Je to tak, že pokud v rodině, v přímém příbuzenstvu to zvýšené riziko rakoviny prostaty je, tak potom je vždycky na debatě s lékařem ošetřujícím, jestli tyto tuky ano nebo ne a v jakém množství. Ale to platí nejenom pro tento případ, to platí například i pro rakovinu prsu ve vztahu třeba fytoestrogenu.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dodává doktor Pavel Suchánek, odborník na výživu z IKEMu Praha, který se ve studiu loučí, děkujeme za vaše rady.

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Hezký den.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale bude s vámi ještě na webu 2.rozhlas.cz. chatovat tak 15 nebo 20 minut. Hezký den, na slyšenou.

MUDr. Pavel SUCHÁNEK, odborník na výživu, IKEM Praha
--------------------
Hezký den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio