Jak zabránit nadměrnému pocení? Máme pro vás léky na pot

23. červenec 2015

Když se k vedru přidají genetické dispozice, je to smrtící kombinace. Ale bojovat s tím jde. Poradí primářka Miroslava Pelechová z Ústavu lékařské kosmetiky v Praze.

Velká horka. A někteří z vás mají navíc tu smůlu, že zdědili výraznější sekreci žlázek. A ty teď pod tlakem (teplotním nebo stresovým) pracují ještě víc. Výsledkem je rozsáhlé a nepříjemné pocení. Lidé si kupují antiperspiranty, deodoranty. Ale existuje i perorální léčba, kdy jíte léky.

Jsou to léky na snížení psychického napětí, snížení vegetativní reaktivity. „Třeba Prothazin a Belaskon. Mají lehce tlumivý účinek, takže vám je lékař bude ordinovat na večer. Jako bonus se ještě navíc dobře vyspinkáte,“ říká primářka Miroslava Pelechová.

Botulotoxin do podpaží

Na pocení rukou a nohou se zkoušela taky iontoforéza. Na podpaží funguje na 100 % aplikace botulotoxinu typu A. Využívají toho hlavně golfisti. „Nechci říkat, že mají pocení na nule, ale rozhodně to nikdo na jejich tričku nepozná.“


Potní žlázka vytváří sekreci (pot) povelem s ukončením nervů, a to v podobě chemického mediátoru acetylcholinu. Když si představíte, že na zakončení nervu se usadí botulotoxin typu A, tak je obsazeno a k žádné sekreci acetylcholinu nemůže nedocházet.

Další možností je chirurgických zákrok. „Ten je ale v mých očích velmi hrubý,“ myslí si lékařka. Zdravotní pojišťovna vám nic z toho neuhradí. Podle primářky se cena estetického výkonu (např. za botulotoxin) pohybuje kolem 12 000 Kč.

Antiperspirant: ano, nebo ne?

První volbou jsou ale různé podoby chloridů hlinitých. Ne každý je ale snáší a navíc vědci už mnoho let řeší, jestli je jejich dlouhodobé používání pro organismus vůbec zdravé. Existují alternativy.

„Variantou tak jsou extrakty z jílu, perlity nebo chráněné molekuly, které si vyrábějí toleribin a podobně.“ Pokud si nevíte rady s výběrem, zeptejte se v lékárně.


Jak bojovat s pocením?
- pokud se víc potíte, musíte se sprchovat ráno i večer
- podpaží musí být suché
- tam, kde se víc potíte (nemusí to být jen podpaží), aplikujte nějaký antiperspirant
- s výběrem se poraďte v lékárně (existují i hypoalergenní spreje)
- přípravek musíte nanášet na suchou kůži, v tenké a rovnoměrné vrstvě

Holit, nebo neholit?

A co lékařka říká na novou módu amerických filmových hvězd, které dávají na obdiv, že se v podpaží neholí? „Hm, to jim přeju. Tahle móda mi v některých tramvajích způsobuje, že raději vystoupím.“

Doporučuje ale zvážit laserovou epilaci podpaží, tedy odstranění chloupků. „Když totiž axillu oholíte, tak je hrozně dráždivá na zevní aplikace. A pak nemusí různé přípravky tolerovat,“ dodává.

Pocení
autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio