Lékaři dnes vyléčí až 97 % lidí s rakovinou prostaty

3. prosinec 2015

Každý se už někdy setkal s urologickými problémy, a to buď sám u sebe, nebo u někoho blízkého. Řadu nemocí stačí řešit s praktickým lékařem, ale jsou tady i ty vážnější. Ty už patří do ordinace urologa.

Karcinom prostaty bohužel postihne zhruba každého šestého muže. Naštěstí je ale riziko úmrtí jen tříprocentní.

„To je právě ukázka pokroku dnešní medicíny. Mnohem lépe umíme toto onemocnění zvládat,“ říká lékař Urologické kliniky Nemocnice Královské Vinohrady Ivan Kolombo. Ale tyto úspěchy najdete ve statistikách hlavně rozvinutých států, ke kterým naštěstí už patříme.

Každého léčím jinak

Lékaři totiž dokáží „ušít“ konkrétní léčbu člověku přímo na tělo, individuálně. „Je řada pacientů, kterým nádor prostaty diagnostikujeme jako neagresivní a neobtěžující. A pokud nepředpokládáme, že je jejich nádor je agresivní, tak je třeba jen sledujeme.“

Tomuto rozhodnutí ale předchází pečlivá vyšetření jako třeba multiparametrická magnetická rezonance, která dokáže velmi přesně rozpoznat rozsah a agresivitu nádoru. „Jestli dokáže prorazit pouzdro prostaty a prorůst do váčků nebo postihnout uzliny. To všechno musíme před tímto rozhodnutím vyloučit a pak jen bezpečně sledovat,“ vysvětluje urolog.

Čtěte také

„Mám mnoho mužů, které sleduji mnoho let, a jejich nádor se téměř nezměnil. A hlavně, stále jsou bez obtíží.“ Pokud se ale jejich stav zhorší, může kdykoli přistoupit k aktivní léčbě.


Krevní test by měl absolvovat každý muž, který kdy v rodině měl rakovinu prostaty, a to už od 40, 45 roku. U lidí, kteří nemají přímé riziko, tak se většinou doporučuje testovat PSA po 50.

Může za to náš způsob života

Proč Češi patří mezi země s největším výskytem rakoviny tlustého střeva, ledviny a prostaty na světě? Důvodů bude asi víc, některé stále neznáme, ale nezdravý životní styl k nim jednoznačně patří.

Přes mnohá varování stále jíme hodně uzenin, zapomínáme na pohyb, máme nadváhu a kouříme. „K tomu přidejte znečištěné životní prostředí a máte tady největší výskyt karcinomu ledviny na světě.“

Test PSA si může udělat každý

Co vás čeká, pokud lékař vysloví podezření na nádor? „Test PSA, tedy prostatický specifický antigen, který je pozitivní u karcinomu prostaty, se dá běžně zjistit z krve.“ Máme ho k dispozici už skoro 30 let, tedy od okamžiku, kdy ho vyrobili v USA. V posledních letech ho u nás umí vyšetřit kterákoli laboratoř v zemi a žádanku může napsat každý lékař, ne jen specialista.


Máte krev v moči?
Opakovaný výskyt krve v moči by měl lékař sledovat alespoň tři roky! A všechna vyšetření (nejen u urologa) by se měla opakovat!

Dají se tak testovat i ledviny?

U rakoviny ledviny je to složitější, takovýto test zatím neexistuje. Ale prokázat se dá různými zobrazovacími metodami, používá se moderní sonografie, CT, magnetická rezonance (MMR). „Doba, kdy se projevovaly rakoviny ledviny krvácením nebo jinými celkovými příznaky a diagnostikoval je interní lékař, je už pryč. Dnes to jsou už urologové.“

U nádorů ledvin a močového ústrojí často dochází ke krvácení. „Když bychom ho neléčili, tak jako v případě prostaty, tak by docházelo k závažným krevním ztrátám a navíc by takový nádor asi i nekontrolovaně rostl. Takže jen monitorování tady možné není.“

Navíc jsou nádory močového měchýře nebo ledvin výrazně agresivnější. Takže se lékaři snaží rychle diagnostikovat a začít s léčbou, která většinou představuje chirurgický zákrok. „Bohužel, u rakoviny ledviny je operace nejdůležitější způsob léčení. Všechny ostatní metody nemají takovou efektivitu,“ dodává Ivan Kolombo.

toaleta, wc, pisoár,

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio