Má vaše dítě atopickou dermatitidu? Možná za to může tvrdá voda nebo roztoči

14. květen 2015

Atopický ekzém, nebo taky atopická dermatitida, je nejčastějším kožním onemocněním dětí. V prvních deseti letech života se s ním setká až každé páté dítě. Ale počty nemocných se každým rokem zvyšují.

Proč? Může za to neblahý vlivu „chemizace“ prostředí a změny našeho životního stylu.

Onemocnění není infekční. Je chronické, zánětlivé, silně svědivé, většinou probíhá jako na houpačce, tedy vzplane a zase ustoupí. Na jak dlouho je u každého jiné. A jsou i děti, které mají tu smůlu, že mají ekzém trvale.

Jak nemoc poznáte?

Ekzém začíná v typických případech kolem 3. až 6. měsíce života. U kojenců začíná ve vlasech, kde jsou nánosy šupin, které mohou i mokvat.

Na tvářích se objevují červené pupínky, které splývají do větších ploch, které vlhnou a pokrývají se strupy. Onemocnění se může rozšiřovat na krk, trup a postihnout celé tělo. Když kojenec začíná lézt, ekzém se usazuje na předloktích a bércích a také v potivých místech.

Jak se léčí?

Léčba je dlouhodobá a vyžaduje trpělivost a spolupráci rodičů. Důležité je, aby dítě chodilo v bavlněném a volném oblečení. Vadí i teplejší teplota v bytě, velká prašnost a rozhodně domácí zvířata. Bohužel.

Obecně na kůži neblaze působí mýdla, detergenty, tvrdá voda a roztoči. Prokazatelně poškozují bariérovou funkci kůže. To jsou zevní faktory. Je to ale i pot, neprodyšné oblečení, ale i hra na písku, modelařina. Významnou roli hrají i faktory vnitřní. U dětí to bývá strava, nejrůznější infekce, ale i stres a později změny hormonální.

Stanislava Polášková, dermatoložka

Přepis celé poradny:

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Hostem Zdravotnické poradny je doktorka Stanislava Polášková. Přeji dobrý den.

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Dobrý den, děkuji za pozvání do studia.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A naším společným tématem je atopická dermatitida, velmi nepříjemné kožní onemocnění. Co to je za nemoc?

Název atopický pochází z řeckého atopos, tedy něco, co není na svém místě. Ukazuje se, že věcí, které nejsou na svém místě, je mnoho. A díky novým vědeckým poznatkům jich stále přibývá. V současné době se atopický ekzém považuje za interakci mezi genetickou dispozicí a provokačními faktory.

Stanislava Polášková, dermatoložka

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Atopická dermatitida nebo atopický ekzém a maminky mu teď zkratkovitě rády říkají atopák, je takové chronické onemocnění probíhající dlouhodobě, které není infekční, ale je velmi svědivé. Probíhá dlouhodobě ve vlnách se střídáním zlepšením, zhoršením a někdy se přenáší až do dospělosti.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč se týká převážně dětí, je to proto, že nemají ještě vyvinutý imunitní systém?

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Ta dispozice je genetická, je vlastně předávána z rodičů na děti, není to jen sklon k ekzému, ale i k jiným dalším alergickým onemocněním, a to, kdy se objeví, záleží, je velmi individuální. On se může projevit u dětí, ale i u dospívajících nebo dospělých, ale máte pravdu, že malé děti, kojenci ještě nemají ten imunitní systém úplně zralý, takže jsou na řadu provokačních faktorů vnímavější.


Stanislava Polášková, dermatoložkaPokud jeden z rodičů trpí nějakou alergií, má dítě asi 45 % pravděpodobnost alergie, pokud mají alergii oba rodiče, pravděpodobnost stoupá na 75 %. A nemusí se jednat o stejné projevy. Matka může mít sennou rýmu a dítě atopický ekzém.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak přesně vypadá, jaký je klinický obraz atopické dermatitidy?

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Tak, on je velmi pestrý tak jako život, tak může probíhat buď pod obrazem akutního výsevu, náhlého, náhlých projevů, kdy ta kůže je zarudlá, mokvající, ale může začínat i velmi nenápadně jenom suchou kůží a drobnými svědivými ložisky. Jindy, pokud se dítě hodně škrábe, tak jsou tam zanášeny bakterie, takže má i obraz až strupů a infekce kožní.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na jakých místech těla se nejčastěji objevuje?

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
To je také individuální a trošku to odpovídá i věku, protože my máme různé formy toho atopického ekzému. Jinak vypadá u kojenců, jinak u dětí předškolního věku, jinak pak u dospělých, ale jinak v takové té typické formě, která začíná většinou mezi 3 až 6 měsícem, začíná ve vláskách šupinkami a potom i sklonem k mokvání, na obličeji a může se rozšířit prakticky po celém těle. Potom později jak jsou ty děti starší, začínají batolata lézt, tak jsou, je kůže drážděna tlakem a třením, lezou po čtyřech, takže ekzém bývá na předloktích, na bércích, na kolenou, ale také ho dráždí, tu kůži pod, takže třeba v letních měsících nebo u starších dětí jsou ložiska spíše v ohybových místech, v kolenní, v podkolenních jamkách, v loketních jamkách, na krku, na obličeji, ale jak říkám, je to velmi individuální a ten klinický obraz je velice pestrý a ani dermatolog někdy nedokáže zpočátku přesně určit, zda se opravdu jedná o atopický ekzém a nebo o jiné kožní onemocnění.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to onemocnění velmi nepříjemné, protože svědí a zvláště pak malé děti si s tou situací nevědí rady a je to pro celou rodinu i velkou zátěží psychickou, protože ty noci probdělé často právě, protože dítě má tu tendenci se drbat, tak jsou těžké. Co vlastně rodinu čeká, co vy můžete poradit, jaké má medicína možnosti?

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Tak především je potřeba vysvětit podstatu toho onemocnění rodičům nebo i starším dětem tak, aby pochopili, že onemocnění se může vracet, že se s ním musí sžít, že ho musí dostat pod kontrolu a vyloučit, udělat takový režim, aby se pokud možno i to svědění, o kterém mluvíte, snížilo na maximum. My jim doporučujeme celá režimová opatření vyloučením fakt provokačních faktorů, ale to může být i třeba nevhodné mytí nebo nevhodné koníčky, zábavy, špatné oblékání, dráždění potem, těch faktorů je opravdu velké množství. A potom, co se týká toho svědění jako takového, tak my můžeme předepsat takzvaná antihistaminika, což jsou látky, které zabraňují výraznému svědění, ale ono to mnohdy u těch dětí, ale ani u dospělých stoprocentně nefunguje, takže my u těch dětí i doporučujeme speciální oblečky takové, aby měly i ruce, nehty zakryté bavlněným oblečkem , aby se nerozškrábaly do krve, a samozřejmě léčba té kůže používání promazávacích mastí a léčebných mastí, mnohdy bohužel i rodiče vstávají v noci znovu dítě promazávají, uklidňují ho, je to opravdu veliká zátěž pro tu rodinu a je srovnatelná s jinými chronickými nemocemi, například s cukrovkou, protože ta rodina se musí adaptovat na to onemocnění, přizpůsobit, přizpůsobit svůj režim, svůj život, své zábavy, záliby a do určité míry je potřeba i tu rodinu vést k samostatnosti tak, aby si trošku sama věděla rady v určitých fázích toho onemocnění, aby se vybudoval, aby dostali ekzém pod kontrolu.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Používají se masti s kortikoidy, které jsou velmi účinné, nicméně jsou tady nějaké možné vedlejší důsledky, třeba, že se ztenčuje ta kůže a podobně?

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
To je věc, která nás velice trápí, spíše přístupu rodičů k těmto mastem, protože oni velmi často mají z něj takový strach, který by hraničil nebo je opravdu kortikofobií. Ty masti a krémy s lokálními kortikosteroidy jsou velmi účinné, jak jste říkala, mají velmi rychlý efekt, dokážou tomu dítěti velice dobře ulevit, ale ten efekt bohužel je krátkodobý. Na druhou stranu ale navozují léčbu, navozují hojení a my se bez nich neobejdeme. Takže je potřeba vysvětlit rodičům, že jejich obavy, pokud používají kortikoid správně, ve správném intervalu, na správná místa a je vybraný šetrně podle věku dítěte, tak tomu dítěti neublíží. Samozřejmě pokud by se zvolily nějaké nevhodné přípravky, a to použití bylo dlouhodobé na velké plochy těla, ta kůže opravu byla schopna vstřebávat ten kortikoid, tak pak by tam mohly hrozit vedlejší účinky podobné jako při celkovém podávání. Ale my už to v podstatě v současné době nevidíme. A druhá možnost těch vedlejších účinků, to je místní působení při opakovaném použití na stejné místo a dlouhodobém a těch silných kortikoidů. Tam potom může dojít například k ztenčení kůže nebo ke zvýšenému ochlupení a podobně. Ale pokud rodiče dodržují naše doporučení, tak je ta obava zbytečná.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Posluchači také mohou přidat své otázky, 221552525 to je informace pro vás. Paní doktorka Stanislava Polášková je dnes v Poradně, mluvíme o atopické dermatitidě.

/ Písnička /

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve Zdravotnické poradně dnes odpovídá paní doktorka Stanislava Polášková, věnujeme se atopické dermatitidě, máme už první otázku od vás. Dobrý den. Co byste se potřebovala zeptat?

osoba
--------------------
Dobrý den. Tady posluchačka z Teplic. Mám takový dotaz, mám vnoučka, který má přesně popsaný atopický ekzém, ale moje otázka zní, jak se chovat k tomu v létě, jestli je dobře slunit prostě ta místa, nebo jestli je pravdou, že teda by mohlo pomoci třeba moře nebo něco takového, něco prostě takového bližšího, abychom tomu dítěti ulevili? Děkuji.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, děkujeme mnohokrát.

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Ano. V létě se většina atopiků zlepšuje s atopickým ekzémem, ale je to velmi individuální. Takže já nevím jak je váš vnouček starý, jestli je blonďatý, modrooký, v jakém stavu je atopický ekzém, v podstatě se v létě dá očekávat zlepšení asi u 80 % dětí, ale jak říkám, jsou i výjimky. Další věc, která je velmi důležitá, aby ten ekzém, pokud byste jeli k moři, což já většinou doporučuji, pokud to dítě není úplně malé, není to kojenec, tak aby ten ekzém byl pokud možno v relativním klidu, pokud možno ho co nejvíce zklidnit, vylepšit a pak i ten pobyt u moře bývá přínosem, ale musí být delší. My většinou doporučujeme 3 týdny jako léčebný pobyt, ale v těch prvních dnech je potřeba počítat se zhoršením, tam je taková reakce. Ty malé děti, které mívají kůži rozškrábanou, tam mohou dost často se bránit i vstupu do té slané vody, plakat a bránit se tomu, proto my to potřebujeme zlepšit kůži. Druhý týden se většinou kůže zklidní a ten třetí týden bývá velmi příjemný. Není ale možné očekávat dlouhodobé zlepšení nebo trvalou, trvalé vyléčení toho ekzému, protože on opravdu probíhá jako na houpačce.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdo se ptá, dobrý den. Ano, můžete.

osoba
--------------------
Dobrý den, no, já mám prosbu. Mám šestiměsíčního chlapečka, od šesti týdnů má kolem pusinky atopický ekzém. Už jsme vyzkoušeli úplně všechno do řepíku, heřmánku, od obyčejného oleje, až po oleje mastičky a krémy za 500 korun a vůbec nic mu nepomáhá. Kolem té pusinky to má všechno. Je to hošíček vietnamského původu s tmavou pletí a tmavými vlásky.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za otázku.

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Léčba bývá velmi obtížná a jak říkáte, používáme řadu mastí. V jeho případě pravděpodobně se tam uplatňuje i vliv slin a je to období, kdy rostou zuby, má třeba dudlík, všechny dráždící faktory, je potřeba tady minimalizovat, používat asi poradit se s dermatologem a používat bariérové krémy, případně někdy i ty kortikoidní masti musíme použít i u takto velkých dětí, šestiměsíční dítě může nějaký slabší kortikoid. A pokud to má jenom kolem obličeje, kolem úst, nemusí to nutně být atopický ekzém, může to být jenom taková ta dráždivá dermatitida právě z působení slin a mokré kůže vlastně.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ptala se také posluchačka, jak se díváte na atopický ekzém v souvislosti s očkováním. Synovi se ekzém objevil několik dní po očkování hexavakcínou, jehož první dávku dostal až ve dvanáctém měsíci, tedy do jednoho roku byl naprosto zdravý, od očkování v jedno roce se neustále potýkáme s atopickým ekzémem a alergií.

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Očkování u atopiků je taková sporná otázka. Jsou děti s atopickým ekzémem, u kterých očkování nedoporučujeme příliš brzo a nebo ho doporučujeme provádět v zařízení, které je pro rizikové děti, takže se používají vakcíny trošičku jiné a rozložené. Ale obecně se nedá říct, že očkování atopický ekzém vyprovokuje. Není tomu tak vždy, ale může se to stát.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Další otázka po telefonu, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, mladá paní prosím vás, má to něco společnýho s dřívější nemocí ouročky se tomu říkalo? Děkuju.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobře.

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Ano, to je přesný, děkuji, to je přesný název českého překladu počínajícího atopického ekzému na obličeji, ty ouročky znamenají začervenání, mokvání, stroupky a takový akutní začátek ekzému u kojenců.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Je pravdou, že děti z atopického ekzému vyrostou?

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Tak to je potěšující zpráva, protože asi tak 70 % atopických dětí z ekzémů vyrůstá, ale je potřeba počítat s tím, že dispozice je celoživotní, takže se může kdykoliv vrátit. A pak je tam ještě jedna taková zrada trošku, protože se může stát, že atopický ekzém přejde takzvaným atopickým pochodem, přesmykne se do alergií jiného původu, jsou slizniční, může to být pylová alergie nebo astma a ty děti potom ztrácejí vlastně ekzém, ale potýkají se s astmatem, jo, s polinózou a více než dermatologa, navštěvují alergologa.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem tady úplně v úvodu říkala, že ten atopický ekzém se v prvních 10 letech života týká 10 až 20 %, že každé páté dítě do 10 let mělo nebo má projevy. Ta křivka stoupá, je to proto, že zkrátka a dobře tady působí celá řada negativních vlivů z vnějšího okolí a že je to onemocnění, které právě bude trápit možná do budoucna stále více dětí?

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Ano, je to přesně tak, obávám se toho, že se ten nárůst nezastaví, protože on během těch posledních desetiletí je opravdu dramatický. Tak třeba před 30 lety učebnice psaly, že je ta incidence 3% jenom, určitě to souvisí s takovou chemizací prostředí a znečištěním životního prostředí, ale také se změnou životního stylu a je třeba zajímavé, že je častější ve více vyspělých zemích a při migraci obyvatelstva z těch rozvojových zemí do těch vyspělých i u nich ta incidence a projevy toho ekzému stoupají a vyskytují se častěji.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Co kojení, jak ovlivňuje vznik atopického ekzému?

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Rozhodně doporučujeme kojení, ale neslibujeme si, že pokud dítě bude plně kojeno, že se projevům atopického ekzému vyvaruje a dokonce jsou i případy, kdy ti kojenci mají alergie na bílkovinu kravského mléka, která je obsažena i v tom mléku mateřském a my někdy potřebujeme to kojení i zastavit.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní doktorka Stanislava Polášková byla v dnešní Zdravotnické poradně. Děkuji moc za dnešní návštěvu.

MUDr. Stanislava POLÁŠKOVÁ, dermatoložka
--------------------
Děkuji, na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio