Máte kašel, dušnost, jste unaveni? Pokud se přidají otoky, může jít o vážnou plicní hypertenzi

28. leden 2016

Při této nemoci máte vysoký krevní tlak, ale jen v plicích. Přesto, že jste o této nemoci možná ještě nikdy neslyšeli, trpí jí v Česku desítky tisíc lidí.

Podle lékaře II. interní kliniky VFN v Praze Pavla Jansy jde ale vlastně o projev řady chorob srdce a plic, vzácněji (u nás to jsou jen stovky případů) pak o stav způsobený patologickým projevem v plicních cévách.

„Plicní hypertenzí se mohou projevovat až desítky chorob, nejčastěji choroby srdce a plic. Taky může jít o ucpání cév po plicní embolii, a to i když je dobře léčena. Cévy jsou totiž ucpané sraženou krví a následně se zvýší i jejich tlak,“ vysvětluje.

Jaké jsou příznaky?

Rozpoznání nemoci je ale kámen úrazu. Projevy jsou totiž velmi nespecifické, podobají se totiž mnoha dalším kardiorespiračním chorobám. Hlavně ale máte nedostatek dechu, jste unaveni, nevýkonní.

V pokročilých stádiích nemoci se přidávají otoky, růstem hmotnosti až ke ztrátě vědomí. Důležité je taky nepodcenit chronický kašel, který by měl vždy vidět plicní odborník.

Pozdní diagnóza je bohužel velmi častá

„Je to tím, že u podobných onemocnění je často zvýšený i plicní tlak. Druhým důvodem je pozdní diagnóza. Lékař totiž hledá příčinu obtíží mezi častějšími chorobami,“ říká internista.

Diagnostika je tak často velmi zdlouhavá a složitá. A až, když nevede ke stanovení nemoci, začne lékař myslet i na ty vzácnější, ke kterým plicní hypertenze patří.

Složitá je i léčba

Problém je ale i s vlastní léčbou, kdy se pomáhá jen srdci nebo plicím. „To je totiž často maximum, co se dá udělat.“ A pokud jde o samostatnou hypertenzi, tak má pacient bohužel i horší prognózu vyléčení.

Lékaři tak volí hlavně agresivnější léčbu. Je jednak mechanická, kdy se odstraňují uzávěry, tak i farmakologická. „Pokud se nemoc nerozpozná včas, tak pacientovi jednoznačně zkracuje život.“

Spustit audio