Máte problémy se zažíváním? Nová léčba namísto antibiotik. Biologická léčba

9. říjen 2015

Pálení žáhy, průjem, zácpa… Pokud vaše zažívací problémy trvají krátce, dá se to zvládnout úpravou potravy. Nebo si stačí vzít osvědčený domácí prostředek. Na Crohnovu chorobu anebo vředovitý zánět konečníku teď lékaři doporučují biologickou léčbu.

„Bolesti břicha vpravo nahoře svědčí nejčastěji o žlučových potížích. Bolesti vpravo dole hrozí zánětem apendixu, slepého střeva. Bolesti vlevo dole prozrazují problémy v tlustém střevě,“ vypočítává Karel Lukáš, primář kliniky gastroenterologie a hepatologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Čtěte také

Idiopatické střevní záněty

Velkým problémem se dnes stávají tzv. idiopatické střevní záněty. „Idiopatické proto, že zatím nevíme, jaká je jejich příčina.“ Do těchto zánětů patří hlavně ulcerózní kolitida (vředovitý zánět tračníku) a Crohnova nemoc (zánět tenkého střeva).

Crohnova choroba

„Crohnova choroba a ulcerózní kolitida se léči antibiotiky, aminosalicyláty. Ale v posledních asi 10 letech se nesmírně rozvinula takzvaná biologická léčba. Působky jsou vlastně vyráběny v těle a působí proti nadměrnému zánětu.“

Čtěte také

Jak probíhá biologická léčba

Biologická léčba musí být pravidelná. Je cyklická. Podává se dlouhodobě. „A pacienti tvrdí, že za tu dobu, co mají tu nemoc, se necítili nikdy tak dobře jako při biologické léčbě.“

Krvácivý průjem

Antibiotiky, kortikosteroidy i biologickou léčbou se léčí i vředovitý zánět tračníku (ulcerózní kolitida). Ten se projevuje bolestmi, průjmy a krvácením. I když je postižené hlavně tlusté střevo, může mít projevy i jinde: záněty kloubů, záněty očí, kůže nebo jater.

Čtěte také

Dotazy posluchačů

osoba
--------------------
Dobrý den. Dobrý den, prosím vás, já jsem se chtěla optat. Dlouhodobě užívám Helicid. Když ho beru, tak je mi dobře, když ho přestanu brát, tak mám určitý potíže. Je to normální nebo ten Helicid je neškodný?

Bolest břicha (ilustrační foto)

MUDr. Karel LUKÁŠ
--------------------
Byly prováděny studie s inhibitory protonové pumpy, kam patří i Helicid, Omeprazol, a ti pacienti užívali ten lék, užívali dlouho, užívali až 10, 12 let a nic se nedělo. Ale doporučuje se, protože se přitom zpomaluje vstřebávání železa a vitaminu B12 ze žaludku, tak se doporučuje užívat ten Helicid, udělat si pauzu třeba a neužívat ho a užívat ho nárazově v té době, když máte potíže.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Jan Plzeňsko. Chtěl bych se zeptat pana primáře, mám takové potíže, při lačnění nebo při jídle nemohu, nebo mám často hlad nebo pocit hladu, chuť k jídlu nemám. Mám veškerý vyšetření ať už se jedná o odběr krve, sono, CT a páni doktoři mi říkají, že jsem zdráv, ale vcelku ty potíže mám pořád. Vcelku nevydržím ani přes noc. Když jím, nemám bolesti. Když lačním, tak mi samozřejmě ten žaludek mi, jako na tom žaludku tlačí. Ale to jsem měl předtím taky, jo, nebo víceméně i v dětství, když jsem delší dobu nejedl. Teď se najím a brzy tento pocit mám. Brzy po jídle mám pocit tlaku, dokavad něco nesním. Gastroskopie i kolonoskopie v absolutním pořádku.

MUDr. Karel LUKÁŠ
--------------------
Pak je teda, pokud je to v pořádku, pak se jedná o poruchu funkce, kterou my zatím nejsme schopni bezpečně prokázat, protože proto nemáme metody, kterými bychom to prokázali. Je to porucha pohyblivosti toho žaludku, porucha sekrece nebo porucha vstřebávání. Budete muset navštívit svého gastroenterologa, který vám dá na to příslušné léky.

osoba
--------------------
Dobrý den, prosím vás, já jsem teďko poslouchala, tak asi nějakej takovej problém má můj muž, ale ten nemá jako po jídle nebo takový, on má ty bolesti už prakticky jak se říká celej život. Pořád ho bolí, jak on říká bachor. A jakmile ho to bolí, a spíš bych a on je po operaci páteře, měl taky problémy s páteří, je po operaci žlučníku, slepýho střeva, udělali mu všechny možný vyšetření krve, on má asi čtyři archy A4, všechno možný, ten mu dávali do žaludku ten přístroj. A nic mu nenašli. On zhubnul, teďko jako se nedá říct, zhubnul teda během 14 dní zhubnul 6 kilo, protože přestal úplně jíst. Tak jsme začli dělat tyhle ty vyšetření, a když mu nic nenašli, tak já ho poměrně jako nutím, aby pravidelně jedl. Což u něj je problém, že když třeba udělá nějakou práci, tak jenom druhej den leží a zkrátka se mnou nekomunikuje.

MUDr. Karel LUKÁŠ
--------------------
Pak teda ho musíte buď nutit, a pokud nebude chtít a pokud takto začal rychle hubnout, tak budete muset vyhledat pomoc, budete muset vyhledat nemocnici. Znova vyšetřit, znova vyšetřit, protože jestli takto rapidně zhubnul, je potřeba to radiálně znova přešetřit.

osoba
--------------------
Měl bych dotaz na pana primáře, jestli je možné při léčení ucpané hlavní cévy do pravé nohy, což se projevilo takovou sraženou, která byla ve formě pecky na té, když se jde, jak se říká ... Měl jsem trombózu Mám to z větší části rozpuštěný. Dostal jsem na doléčení ještě na šest dní, poněvadž jak se říká pokračuje to příznivě, jmenuje se to Warfarin. A potřeboval bych se zeptat, teďko, když jsem včera, tam bylo dokonce pití jsem dodržoval, všechno, žádné problémy ve vyšetření, akorát nedodržel jsem, poněvadž nějak jsem byl před propuštěním, třídenní jako na velkou stranu. Tak jsem trošičku Gutalaxu. To trošku bolelo to bříško včera, já jsem nevzal moc, já jsem vzal asi jenom 12 kapek. A pořád jako to tam poskakovalo, šel jenom plyn, a pak to všecko dneska ráno šlo pryč.

MUDr. Karel LUKÁŠ
--------------------
Ano, dobře jste udělal.

osoba
--------------------
A jako se bojím, jestli můžu použít tak, jak jsem měl léčbu před rokem, to znamená Asacol čípky.

MUDr. Karel LUKÁŠ
--------------------
Asacol není na zácpu, není preparát na zácpu. Asacol je preparát na zánět. Jestli jste se míň pohyboval, jestli jste míň jedl, tak je pochopitelný, že se zácpa objeví. Musíte to v první řadě se pokusit řešit úpravou stravy, dostatečným množstvím tekutin. Když nebudete mít úspěch, klidně použijte ten Gutalax.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: Daniela Brůhová , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.