Mýty o pitném režimu: Je hlad převlečená žízeň?

30. červenec 2015

Zdravotní (ne)závadnost minerálek. Pocit žízně. 100% džusy... Mýty vyvrací doktor Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu a ústavní dietolog Fakultní nemocnice v Motole.

„Píte vodu. Píte pitnou vodu. Píte vodu. A nepíte rum,“ radí v jedné písni Jarek Nohavica. Snadno se mu to zpívá. Ale kterou vodu? A kdy?

Mýtus č. 1: Hlad je převlečená žízeň

V podstatě ano. Někdy. Rádo se to říká hlavně v hospodě. S alkoholem je ale problém. Stoprocentně to ale platí třeba u mléka. „Mléko, i když je tekutina, tak to není nápoj, ale potravina. Obsahuje 90 % vody a zbylých 10 % jsou pevné části.“ Mléko ale stále počítejte i do pitného režimu.

Mimochodem ovoce nebo zelenina obsahují také 70–90 % vody. Pečivo asi 20–30 %. Těstoviny 11 %. Jiný problém představuje káva. „Kofein má diuretický účinek. Zvyšuje vylučování vody z organismu. Takže je vhodné to doplnit ještě nějakým nápojem.“ Což vědí v kavárnách, kde vám automaticky k objednávce donesou i sklenici vody.

Mýtus č. 2: Minerálky jsou zdravější

Záleží na tom, v jaké jste kondici. Některé vody se třeba užívají i ze zdravotních důvodů trošku více. „Pokud ale před jídlem pijete vody s obsahem kysličníku uhličitého, tak ten kysličník vám trošku podráždí žaludek. Se sycenými nápoji tak vlastně ztrácíte chuť k jídlu.“

Další vliv na účinky minerálních vod ve vašem těle má váš fyzický výkon. „Pokud třeba moc nesportujete, pijte spíš ty méně mineralizované do 500 mg minerálních látek na litr. A pokud možno co nejméně slazené,“ radí doktor. „I džusy řeďte alespoň do poloviny vodou.“

Čtěte také

Nahromaděný cukr se jinak v organismu dál ukládá do tuků. Když už minerální vody pijete (byť neslazené), měli byste je střídat. „Obsahují různé minerální látky, které organismus potřebuje.“

Mýtus č. 3: Sůl nad zlato

Částečně souvisí s mýtem o minerálních vodách. Někomu pomáhá přidání soli do sklenice vody proti křečím. Zejména například po příchodu ze sauny. Sůl je ale problematická. Lékaři spíše naopak bojují s nadbytem jejího příjmu. Doporučení pro běžnou dospělou populaci je kolem 5 g soli za den.

„V naší společnosti se ale konzumace kuchyňské soli pohybuje kolem 12–14 g. Důsledkem je vysoký tlak a onemocnění kardiovaskulárního aparátu.“ Pokud vám tedy sůl ve vodě pomáhá, doporučuje doktor Tláskal nechat si udělat kompletní vyšetření u praktického lékaře.

Mýtus č. 4: Tělo si řekne, kdy co potřebuje

Při práci často zapomínáme pít. A rozhodně neděláme dobře. Pijte, i když nemáte pocit žízně. „Navíc starší lidé ztrácí pocit žízně podobně jako malé děti.“ Měli byste skutečně v jakémkoli věku aspoň 6x denně konzumovat tak 200–250 ml (sklenici) tekutin.

„Někde se radí až 8x denně. To znamená nejen s jídlem, ale i v období mimo to jídlo.“ Nedostatek vody se může projevovat i únavou nebo tím, že vám to tolik nemyslí. „To bývá velice často u malých dětí nebo u dětí školního věku. Ráno se nenapijí a jdou do školy. Pak můžou mít horší výsledky.“

autoři: Eva Kličková , rota
Spustit audio