Na zánět močových cest obvykle stačí jen pětidenní antibiotická léčba „naslepo“

30. duben 2015

Pokud vás ale „močák“ trápí i několikrát ročně, je čas navštívit specialistu. V tomto případě urologa.

Jako recidivující, tedy opakující, zánět močových cest lékaři označují víc než tři epizody ročně. „Pak už by vás měl vidět asi odborný lékař,“ říká urolog Petr Macek z Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.

Zánět se vrací naštěstí jen u zhruba 5 % žen, alespoň jedna recidiva je ale obvyklá u poloviny nemocných. „Je to velice obtěžující onemocnění, má dopad i na psychiku. Ale alespoň jednou za život zánět prodělá až polovina celé ženské populace.“

Proč mají problémy hlavně ženy?

Ty totiž onemocnění trápí víc. Může za to odlišná anatomie ženského a mužského těla. Muži mají delší močovou trubici. Ta ženská má jen 4 až 5 cm a je uložena poměrně blízko pohlavních orgánů. Ty jsou přirozeně kolonizované celou řadou baktérií.

Čtěte také


Hlavně při pohlavním aktu se tak dostane víc bakterií do okolí močové trubice. A pak už je jen kousek k močovému měchýři.

Mezi rady, jak nemít problémy, tak patří vykonat malou potřebu do 15 minut po styku. A překvapivě vám lékař ani nedoporučuje provádět nadměrnou intimní hygienu. Tedy všeho s mírou.

Jak dlouho trvá léčba?

U nekomplikovaných zánětů stačí tří až pětidenní podávání antibiotik. Ve většině případů zánět rychle a bezproblémově odezní.


Pokud váš lékař hovoří o dolních močových cestách, má tím na mysli močový měchýř a močová trubice. Méně časté jsou pak záněty horních močových cest, tedy ledvin.

Komplikované je léčení hlavně u lidí s oslabenou imunitou, nebo s anatomickými vadami močových cest.

Antibiotika „naslepo“

Právě tak totiž často léčba probíhá. Důvodem je skutečnost, že kultivace trvá skoro stejnou dobu, jako vlastní léčba. „V té chvíli tedy nemocného vystavujeme i potenciálně silnému antibiotiku. Ale z 99 % se to vyplatí,“ říká Petr Macek.


Zjišťování citlivosti antibiotik na konkrétní bakterie přichází na řadu až ve chvíli, kdy léčba nezabírá.

Jsou některé ženy víc ohroženy?

Nejčastěji trpí zánětem sexuálně aktivní ženy, pak jsou to ženy po přechodu. V krvi jim totiž klesá hladina ženského hormonu estrogen, který udržuje na sliznicích ochrannou bariérovou vrstvu.

Do třetí skupiny pak patří velmi mladé dívky, nebo děti, které mají vrozené funkční vady močových cest, jakým je třeba reflux. To se moč vrací z močového měchýře do ledvin na základě určité nezralosti močových cest.

antibiotika vz. přírodní látky

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio