ON-LINE ROZHOVOR: Vliv ústního zdraví na organizmus

19. březen 2015

Vo všechno může ovlivnit ústní hygiena? Jaká je prevence parodontu? Na otázky odpoví ve čtvrtek 19. března v 10:30 MUDr. Ladislav Korábek ze Stomatologické kliniky VFN a 1. LF UK Praha.

Nejjednodušším preventivním opatřením proti vzniku zubního kazu a nemocí parodontu je především pravidelné odstraňování plaku správná ústní hygiena.Negativní vliv na průběh nemocí parodontu má řada takzvaných rizikových faktorů: především kouření, obezita, dále některé nemoci - především diabetes a osteoporosa. Je prokázaný negativní vliv neléčené parodontitidy na průběh diabetu a na respirační systém. Intenzívně je zkoumán vliv neléčené parodontitidy na průběh těhotenství.

Jaké jsou příznaky nemocí parodontu? Může neleéčená parodontitida poškodit i vzdálené orgány?

Čtěte také


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.