„Pihy“ v obličeji můžete dostat z antikoncepce. Anebo kvůli těhotenství. Jak s nimi zatočit?

23. duben 2015

Velké skvrny na obličeji nebo rukou mohou být vrozené nebo za ně může slunce. Důvodů k pigmentovým skvrnám je ale víc. Co s nimi počít? Poradila dermatoložka z laserového centra.

Pigmentace je zvýšená tvorba melaninů. Můžete ji mít získanou nebo vrozenou. „Získat je můžeme buď stárnutím, nebo velkým vystavením se slunečnímu záření,“ říká MUDr. Jitka Chaloupecká.


Je dobré ukázat pigmentové skvrny doktorovi, protože z těch skvrn od sluníčka může hrozit nějaké nebezpečí.

Z užívání antikoncepce mohou vzniknout pigmentové melazmata. Jsou to velká mapovitá ložiska nejčastěji na obličeji. Dále pak jsou skvrny získané v těhotenství. „Ženám radíme, aby se chránily před sluníčkem, aby skvrna spontánně vymizela,“ dodává.

Hlava, ruce, dekolt

Obličej je pro vznik skvrn nejčastější. Je to dáno tím, že právě obličej se nejčastěji vystavuje slunečnímu záření. Dalšími nejčastějšími místy jsou hřbety rukou a dekolt.

Pokud pigmentovou skvrnu máte a rádi byste se jí zbavili, existuje několik způsobu. Tím prvním je kamufláž. Například make-upem.

„Důležité je také používání krémů s velkým slunečním faktorem a to i v zimních měsících na horách, kdy se sluníčko odráží od sněhu. Doporučuji minimálně faktor 50,“ říká lékařka.

Mazat a mazat

„Melanin vždy tmavne rychleji než okolní kůže,“ upozorňuje dále, proč je právě důležité natírat si tmavé skvrny krémem s vysokým UV filtrem.

Poslední možností je úplně odstranění. I k tomu se dá použít několik možných způsobů. „Odstranění se dá například bělením pomocí krému nebo chemického peelingu. Třetí variantou je laser. Všechno má ale svá pro a proti,“ upozorňuje Chaloupecká.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio