Pokud sníte něco sladkého, zuby si hned nečistěte! radí zubařka

20. srpen 2015

Jak má správně vypadat péče o chrup, abyste měli zářivý úsměv bez zkažených zubů? Myslíte si, že vám stačí jen dvě minuty ráno a večer?

„Čistit musíte každý zub zvlášť a ze všech stran. Pokud máte zubů málo, tak vám ty dvě minuty budou stačit. Pokud jich ale máte plný počet, tak to může být i víc než pět minut,“ počítá Jarmila Procházková ze Stomatologické kliniky VFN v Praze. Čištění dvakrát denně je prý jen minimum.


Bassova technika čištění zubů
Způsob čištění chrupu, který se dnes používá nejvíc: Kartáček přiložíte na dáseň, na krčku zubu, zhruba ve 45 stupňovém náklonu. Provádíte drobné vibrační pohyby směrem ke kousacím ploškám a hranám. Postupně takto čistíte všechny plošky zubu, ale i kousací plošky a hrany.

Kdy ano a kdy ne?

„Řada lidí má pocit, že by si potřebovala ještě v poledne vyčistit zuby po obědě. A taky to dělá. Další si čistí chrup po každém jídle. Není to nic proti ničemu. Klidně to dělejte.“ Záleží totiž na tom, jaké jídlo sníte. Pokud to ale je něco sladkého nebo kyselého, zuby si hned po jídle nečistěte!

„Látky v zubních pastách totiž narušují sklovinu a je zapotřebí, abyste dali prostor přirozeným procesům v dutině ústní, na kterých se podílí třeba sliny,“ vysvětluje lékařka. Doporučuje si jen vypláchnout ústa čistou vodou. Anebo žvýkat žvýkačka bez cukru, která zvyšuje PH v ústech (tj. snižuje aciditu).

Obyčejný kartáček nestačí

Kartáček by neměl být příliš velký, s krátkou pracovní částí. Jinak ho nedostanete do všech prostor, zvlášť vzadu. „Lidé si totiž velmi často čistí chrup jen vpředu. Na zadní část zapomínají, a tak je to místo pro vznik zubního kazu nebo onemocnění dásní.“ Velkou roli hraje i zubní pasta.

Pasty většinou obsahují fluoridové sloučeniny, které pracují na prevenci vzniku kazu. Riziko snižují až o 15 %. Mezi další pomůcky, které máte používat minimálně jednou denně, patří mezizubní kartáčky. Pokud vám ale zůstane zbytek jídla v zubech, tak samozřejmě stačí obyčejné párátko.

Další nezbytnosti

„Mezizubní kartáčky by měly být tak velké, jak velké máte mezizubní prostory.“ Po vyčištění je vhodné použít i ústní vodu, nejlépe s fluoridovými sloučeninami. Anebo dentální nitě. Pro děti jsou vhodné i fluoridové gely nebo laky, které se nanáší přímo na dětské zoubky. Chrání je proti kazu.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio